Google+ simuleert offline sociale kringen

Door: andreas-udo-de-haes | 29 juni 2011 12:45

Apps & Software

Google lanceert de meest serieuze aanval op Facebook tot nog toe. Google+ is een groeiende reeks tools waarin de gebruiker en zijn sociale kringen centraal staan.

Google+ bestaat uit een aantal sociale netwerktools, waarmee mensen veel eenvoudiger met vrienden in een groep kunnen kletsen, afspraken maken en dingen delen. Volgens Google zijn sociale netwerken online tot nog toe gekunsteld in vergelijking met onze sociale interacties offline. "Dat willen we fixen," stelt Vic Gundotra van Google.

Verwachtingen temperen

Dat klinkt ambitieus, en dat is het ook. Toch tracht het bedrijf aan de andere kant de verwachtingen te temperen, want of Google+ een succes wordt is nog onduidelijk. De flops van Wave en Buzz zitten velen nog vers in het geheugen.

De eerste reacties zijn wel positief, veel testers zijn te spreken over het duidelijke en kleurrijke ontwerp en de intuïtieve manier waarop gebruikers zelf features kunnen uitproberen. Vooral het aanmaken van verschillende sociale 'kringen' sluit aan op de manier waarop mensen offline in verschillende kringen vertoeven die vaak geen of slechts een beperkte overlap hebben.

Voorkom oversharing

Het probleem is dat de huidige online diensten vrienden zien als fastfood: zo'n beetje iedereen krijgt het predicaat vriend. Daardoor wordt het delen van meer persoonlijke zaken onzorgvuldig en riskant. In het offline-leven hebben we niet 400 vrienden met wie we alles delen, we hebben verschillende kringen waarmee we heel verschillende dingen delen en minder of meer intiem zijn. Denk aan familie, beste vrienden, collega's, leden van een vereniging of club.

Met Google+Circles kunnen gebruikers hun eigen rol in elke kring spelen. Daarbij wordt het risico van oversharing (te veel persoonlijks of intiems delen) vermeden, maar ook dat van undersharing (te weinig delen, waardoor contact oppervlakkig blijft), stelt Google. Wired heeft een zeer uitgebreid verhaal over de totstandkoming en details van Google+.

Groepschat

De andere +tools van dit nieuwe sociale netwerk vloeien voort uit het centrale Circles-concept. Zo is het mogelijk om met één of meerdere kringen te communiceren via videobellen of groepschat.

Ondanks dat Google het als een experiment neerzet, en voorlopig in gesloten bèta, blijkt uit alles dat dit de ultieme poging is van de zoekmachinegigant om vaste voet aan de grond te krijgen op de sociale dimensie van het web.

Introductiefilmpje van Circles

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google+ simuleert offline sociale kringen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.