Gratis bellen met Skype, Viber en andere VoIP-apps

Door: Richard Veenstra | 08 juni 2012 10:50

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Uw smartphone heeft niet alleen een telefoonabonnement, maar is tegenwoordig een wandelende internetverbinding. Met behulp van uw mobiele datanetwerk of een wifi-netwerk is het mogelijk om gratis naar andere smartphones te bellen. Vaak is het genoeg om een app te installeren en u aan te melden bij de dienst. Wij hebben de belangrijkste apps voor u op een rijtje gezet.

1. Wat is VoIP?

Zodra u met uw computer via een internetverbinding een telefoongesprek aangaat met een andere computer, spreken we over VoIP. Deze afkorting staat voor Voice over Internet Protocol, beter bekend als IP-telefonie. De meeste mensen kennen als voorbeeld Skype, waarmee u gratis kunt bellen of videobellen met familie of vrienden die aan de andere kant van de wereld wonen. Smartphone-gebruikers hebben tegenwoordig vrijwel allemaal internet tot hun beschikking, en veel daarvan hebben ook nog een databundel bij hun provider afgesloten, zodat ze dag en nacht, waar dan ook, online kunnen zijn. Aanbieders van IP-telefonie zien hier hun kans schoon, ze bieden speciale VoIP-apps aan voor uw smartphone, zodat u straks overal en met iedereen gratis kunt bellen. Een vereiste hiervoor is wel dat beide partijen, zowel de beller als de ontvanger, dezelfde app geïnstalleerd hebben.

Skype is het bekendste VoIP-programma voor op uw computer. Minder bekend is dat het er ook voor uw smartphone is.

Een VoIP-gesprek wordt gevoerd via uw internetverbinding. Dit kan uw mobiele thuisnetwerk zijn, maar ook uw databundel voor onderweg. Het is belangrijk dat u nagaat wat voor soort databundel u voor uw smartphone hebt, alvorens u gebruik gaat maken van één van de VoIP-diensten. Verbinding maken met een mobiel netwerk op uw smartphone wordt meestal per megabyte afgerekend en zo'n VoIP-telefoongesprek kan al snel een aantal megabytes opslokken. Hebt u geen onbeperkte databundel bij uw abonnement, dan berekent uw provider deze megabytes aan u door. Belangrijk is ook om te weten dat het bellen met VoIP-diensten nooit een vervanging kan zijn voor een telefoonaansluiting, aangezien u geen alarmnummers met deze diensten kunt bellen. Ook kunt u alleen bellen als beide partijen dezelfde app hebben geïnstalleerd, gratis bellen tussen verschillende apps is niet mogelijk.

2. Downloaden van apps

Hoe u apps moet downloaden, is per smartphone verschillend. Op de meeste smartphones is een appwinkel voorgeïnstalleerd, waarbij u zich moet aanmelden. Alle apps in dit artikel zijn gratis te downloaden, maar het kan zijn dat u betalingsgegevens moet opgeven om u bij de appwinkel van uw smartphonefabrikant aan te melden. Als u een iPhone hebt, vindt u alle apps in de App Store. Klik in de App Store op Zoeken, typ de naam van de desbetreffende app, klik erop en druk op Installeer App. Op een Android-smartphone loopt alles via Google Play. Het vergrootglas leidt u naar de zoekfunctie en als u de app hebt gevonden, is het eenvoudig te installeren. Windows Phone-gebruikers kunnen apps installeren via de Marketplace en hebt u een BlackBerry, dan klikt u op uw smartphone op App World. Nokia-gebruikers kunnen gebruikmaken van de Nokia Store om apps voor Symbian-smartphones te downloaden.

Windows Phone-gebruikers vinden apps in de Marketplace.

3. Skype

Skype is zonder meer de bekendste aanbieder van telefoneren via het internet. Het grote voordeel van Skype is dat veel mensen een Skype-account hebben. De kans is dus groot dat vrienden of kennissen al een Skype-account hebben, zodat u eenvoudig gratis kunt bellen met andere Skype-gebruikers. Om u aan te melden bij Skype hebt u een computer nodig. Surf met uw browser naar Skype en wijzig eventueel bovenin de taal naar Nederlands. Klik op Inschrijven rechtsboven in beeld en vul uw gegevens in. Vergeet niet het hokje voor Via e-mail uit te zetten als u geen e-mail van Skype wilt ontvangen. Nadat u de voorwaarden hebt gelezen, klikt u op Ik ga akkoord - Doorgaan en volgt u de aanwijzingen op het scherm. Vervolgens kunt u met uw Skypenaam en wachtwoord inloggen op de app van Skype.

Skype heeft meer dan 650 miljoen gebruikers wereldwijd.

De geluidskwaliteit is één van de grote voordelen van Skype. Gesprekken verlopen meestal erg goed en er is bijna geen vertraging in de verbinding. Als u op één van uw contacten klikt, kunt u kiezen of u een gewoon gesprek of een videogesprek wilt aangaan. Voor een videogesprek hebt u uiteraard een camera aan de voorkant van uw smartphone nodig. Skype draait op de achtergrond als u de app aan hebt staan en uw smartphone multitasking ondersteunt. De meeste nieuwe smartphones ondersteunen dit, maar hebt u een oudere smartphone, dan moet u Skype aanzetten om gesprekken te kunnen ontvangen. Een voordeel van Skype is dat het programma geheel in het Nederlands is en verder scoort Skype goed op het gebied van de vormgeving. Doordat veel mensen Skype op hun computer hebben geïnstalleerd, kunt u niet alleen met smartphones bellen, maar ook met mensen die achter hun computer zitten. Skype heeft tevens een speciale iPad-app.

Skype is er ook voor Apples iPad.

4. Viber

Een relatief nieuwe dienst is Viber. Om gebruik te maken van Viber hoeft u zich niet te registeren middels een account. Zodra u de app op uw smartphone hebt geïnstalleerd, opent u de app en wordt u gevraagd of Viber verbinding mag maken met uw adresboek. Klik op OK als u dit wilt toestaan. Voer uw telefoonnummer in en klik op Continue. U kunt gewoon uw mobiele nummer invullen, inclusief de eerste nul. Als het scherm Phone Number Verification verschijnt, drukt u op Approve. Een toegangscode wordt nu per sms naar uw smartphone gestuurd. Deze moet u in de Viber-app invullen en vervolgens klikt u op Enter Viber. Viber scant nu automatisch uw adresboek en laat u zien welke contactpersonen Viber hebben geïnstalleerd. U kunt contacten direct gratis bellen door op het paarse Viber-logo achter een naam te klikken.

Viber vraagt om uw telefoonnummer en scant automatisch uw adresboek. U ziet meteen welke contacten uit uw adresboek Viber gebruiken.

De verificatie gaat door middel van een toegangscode die u wordt toegestuurd per sms.

Omdat Viber aan uw smartphone gekoppeld wordt, hoeft u niet in te loggen als u de app opent. Viber is erg goed geïntegreerd met het besturingssysteem van uw smartphone. Op de iPhone draait Viber bijvoorbeeld altijd op de achtergrond, u kunt dus altijd gebeld worden via Viber, zelfs als u de app niet geopend hebt. Het grootste probleem bij Viber is echter de geluidskwaliteit. Ondanks de belofte van een kraakheldere verbinding, is dit niet altijd het geval. Meestal krijgt u wel verbinding, maar soms zit er een vertraging van één of twee seconden in de verbinding, zelfs als beide partijen op een wifi-netwerk zijn aangemeld. Een ander nadeel is dat Viber nog niet in het Nederlands is. Ook kunt u niet videobellen met Viber.

4 Reactie(s) op: Gratis bellen met Skype, Viber en andere VoIP-apps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 september 2013 16:37 Anoniem
  Super handig die VoIP-apps. VoIP is niet alleen voor consumenten interessant, maar zeker ook voor bedrijven. Het is flexibel en kostenbesparend. Wij bij OrcaGroup zijn hier zelf ook veel mee bezig. http://www.orcagroup.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 september 2014 10:22 Anoniem
  http://www.viber-downloaden.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2015 15:10 Anoniem
  Kan je niet met je buitencamera skypenop je mobiel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juni 2015 23:24 Anoniem
  Niet goed
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.