Haal alles uit het vergendelscherm van Android 5.0

Door: ryan-whitwam | 11 februari 2015 10:01

How To

Het vergrendelscherm in Android 5.0 Lollipop is vreemd. Google heeft de widgets van het vergrendelscherm gehaald (populair waren ze toch niet) en heeft deze vervangen door notificaties.

Tegelijkertijd zijn er verschillende nieuwe manieren om het vergrendelscherm te beveiligen en je persoonlijke data privé te houden. De opties om dit te doen zijn verspreid over de instellingen, omdat Google ons graag scherp wil houden, althans zo lijkt het. Hier laten we zien hoe je het allemaal ingesteld krijgt. Lees ook: Android 5.0 - Lollipop brengt Android een flinke sprong verder.

Stem je notificaties af

Deze eerste stap zal vertrouwd zijn voor mensen die Android al een tijdje gebruiken. Ga naar de hoofdinstellingen van het systeem en zoek naar het Security-menu. Verander daar het type vergrendelscherm naar iets anders dan swipe - PIN, pattern, password, wat je maar wilt. Onthoud dat je als je apparaat versleuteld is deze code zult moeten invoeren bij het opstarten.

Notificaties komen direct op je vergrendelscherm te staan.

Na het instellen van de code wordt het allemaal een beetje anders. Er wordt gevraagd wat voor soorten notificaties je op je vergrendelscherm wilt hebben. Je kunt ervoor kiezen om ze allemaal te laten zien, alleen niet-gevoelige content, of niets. Geen zorgen, dit is geen onherroepelijke keuze. Je kunt op elk moment naar het Sound and Notification-menu gaan om deze instelling te veranderen.

Gevoelige informatie

Maar wat betekent "gevoelige content" precies? Je kunt voor elke app instellen of de notificaties ervan gevoelig zijn, zodat de notificatietekst niet op het vergrendelscherm verschijnt. Er is een aantal manieren om bij het juiste menu terecht te komen. De eenvoudigste manier om meerdere apps te beheren is om naar Sound and Notifications te gaan en helemaal naar beneden te scrollen. Hier vind je de optie om de algemene notificaties te beveiligen, maar we zoeken nu naar de regel App Notifications.

Door apps als 'gevoelig' te bestempelen, kun je privéinformatie op het vergendelscherm verstoppen.

De App Notifications-lijst geeft al je geïnstalleerde apps weer. Selecteer de apps die je als gevoelig wilt markeren, zet de Sensitive-schuifbalk op On en je geheimen zijn veilig. Je krijgt nog steeds notificaties, maar er staat nu alleen dat je twee e-mails hebt, zonder onderwerpregel. Je kunt ook de notificatie-instellingen van een app benaderen door een notificatie ingedrukt te houden en op de Info-knop te drukken. Zo kom je met slechts eenmaal drukken in hetzelfde menu terecht.

Smart Lock

Misschien heb je het ontbreken van ontgrendeling met je gezicht opgemerkt in de beveiligingsopties. Dat komt omdat Google deze functie geheel vernieuwd heeft als onderdeel van het nieuwe Smart Lock-systeem. Smart Lock heeft momenteel drie functies - trusted devices, trusted face, en trusted places. Deze laatste wordt echter nog steeds uitgerold via een Google Play Services-update. Al deze opties zijn bedoeld om je PIN, patroon of wachtwoord te omzeilen, zodat je tijdelijk alleen maar omhoog hoeft te swipen om het apparaat te ontgrendelen.

Met Smart Lock hoef je niet elke keer een code in te voeren.

Met trusted devices kun je een bluetooth- of NFC-apparaat aanwijzen, waarmee de telefoon ontgrendeld wordt wanneer er een verbinding is. Trusted face neemt de plaats in van face unlock, maar het proces is vrijwel gelijk. Je positioneert de camera zo dat hij je gezicht kan zien. Als je het scherm aanzet, kan hij je gezicht op de achtergrond zien terwijl je naar de notificaties op het vergrendelscherm kijkt. Je kunt pas omhoog swipen om het scherm te ontgrendelen als je herkend wordt. Je ziet een klein hangslot-icoontje onderaan veranderen als het apparaat ontgrendeld is.

Geofence

De laatste optie, trusted places, heeft schakelaars voor huis- en werkadressen (als je ze in Google Maps instelt) maar je kunt ook handmatig een locatie toevoegen. Als je in dat gebied bent, zal de telefoon ontgrendeld blijven. Als de telefoon die 'geofence' verlaat, wordt het beveiligde vergrendelscherm weer ingeschakeld. Alle Smart Lock opties kunnen tijdelijk uitgeschakeld worden door op het hangslot-icoontje onderaan het vergrendelscherm te drukken. De eerstvolgende keer dat de telefoon gebruikt wordt, wordt het gewone beveiligde vergrendelscherm weergegeven.

Smart Lock weet wanneer je thuis bent, en zorgt dan dat je geen code nodig hebt.

Google heeft je opties in Android 5.0 enorm uitgebreid, en het kan een beetje intimiderend zijn. Neem er een paar minuten de tijd voor om alles in te stellen, zodat je echt kunt profiteren van de gemoedsrust die het brengt. Met de juiste instellingen kun je een beter beveiligde telefoon hebben die ook nog eens sneller en eenvoudiger te gebruiken is.

1 Reactie(s) op: Haal alles uit het vergendelscherm van Android 5.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 18 april 2015 16:32 Anoniem
    Hoe zet je dat eerste scherm uit! Heel vervelend. Eerst aan dan schuiven en dan je wachtwoord..
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.