Haal de bezem door je smartphone en tablet

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 juli 2020 12:24

How To

Niets is irritanter dan ellenlange wachttijden op je smartphone of tablet. Meestal zijn een overdaad aan overbodige (systeem)applicaties en nutteloze bestanden verantwoordelijk voor de vertraging. Gelukkig is daar eenvoudig iets aan te doen door alle overbodige rommel van ieder apparaat op te ruimen.

Tip 01: Android-apps wissen

Android-apps die je nooit gebruikt, wis je het beste van je smartphone of tablet. Een bomvolle gebruikersomgeving werkt alleen maar vertragend en bovendien eisen de apps onnodig veel schijfruimte op. Navigeer op het Android-toestel naar Instellingen / Apps om een overzicht met geïnstalleerde applicaties te openen. Van iedere app bekijk je aanvullende details door op de naam te tikken. Kies voor Verwijderen / OK om de app weg te gooien. Soms is het niet mogelijk om een app te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer de toepassing is vergrendeld door het onderdeel Apparaatbeheerders. Vanuit de instellingen ga je dan eerst naar Beveiliging / Apparaatbeheerders, waarna je het vinkje achter de betreffende app weghaalt. Bevestig met Deactiveren / OK. Als het goed is, kun je de app nu via de reguliere weg wissen.

Wist je dat je CCleaner ook kunt gebruiken op je Android-smartphone of -tablet?

Tip 02: CCleaner op Android

CCleaner is voor de trouwe Tips & Trucs-lezer inmiddels een bekende naam, maar wist je dat dit opruimprogramma ook voor Android beschikbaar is? Je installeert deze app vanuit Google Play. CCleaner laat precies zien hoeveel opslagruimte er momenteel bezet is. Bovendien bekijk je ook het actuele ram-verbruik van het toestel. Bereiken beide waarden zo langzamerhand de limiet, dan is het verstandig om de bezem door Android te halen. Tik op Analyseren en bekijk welke gegevens je eventueel kunt wissen. CCleaner stelt onder meer voor om de cache, de downloadmap, oproeplogboeken, Google Maps-data en verzonden WhatsApp-filmpjes te wissen. Vink alle onderdelen aan die je wilt weggooien en bevestig met Reinigen. Je gebruikt CCleaner verder ook om apps te deïnstalleren. Open hiervoor linksboven het menu (pictogram met drie streepjes) en kies voor App beheer. CCleaner maakt onderscheid tussen apps afkomstig uit Google Play en systeem-apps. Gebruik het prullenbak-pictogram om toepassingen te verwijderen. Handig is dat je meerdere apps tegelijk kunt aanvinken, waarna je bevestigt met Deïnstalleren.

Tip 02 Je kiest zelf welke gegevens CCleaner van jouw Android-toestel verwijdert.

Tip 03: Clean Master

Tip 03 Je gebruikt Clean Master om zeer vlot schijfruimte vrij te maken.

In Google Play zijn er nog veel meer opruim-apps beschikbaar. Clean Master is daar een goed voorbeeld van. Deze toepassing ontdekt weer andere overbodige dataresten dan CCleaner en is daarom een goede toevoeging voor jouw smartphone of tablet. Kies voor Start en Overbodige bestanden om een scan uit te voeren. Via Verlenen / Toestaan geef je onder meer toestemming om caches, advertenties en verouderde apk-bestanden op te ruimen. Na de scan zie je welke gegevens Clean Master wilt wissen, waaronder dataresten van Facebook en Google Documenten. Bij het onderdeel Krachtig opruimen kies je eventueel voor Inschakelen om nog meer ongewenste bestanden te verwijderen. Hiervoor dien je de opruim-app wel meer rechten te geven. Tik als laatste op Rommel opruimen om de wisactie te starten. Vanuit het hoofdmenu maak je eventueel ook ram-geheugen vrij, zodat het toestel meer geheugencapaciteit heeft voor andere taken. Kies in dat geval achtereenvolgens voor Telefoonoptimalisatie en Boost. Wil je graag dat de accu van je Android-toestel het langer volhoudt, tik dan in het hoofdmenu op Batterijbespaarder. Clean Master brengt het energieverbruik van diverse apps in kaart. Via Stilleggen sluit je deze apps af om energie te besparen.

Tip 04: Handmatig opschonen

Uiteraard kun je Android ook handmatig opschonen, zodat je hiervoor geen hulpmiddelen nodig hebt. Wel is dat iets meer werk. Navigeer naar Instellingen / Opslag en open het interne geheugen of de sd-kaart. Je ziet hoeveel opslagcapaciteit apps, afbeeldingen, video’s, audiobestanden en overige data in beslag nemen. Tik op een onderdeel om bepaalde gegevens te verwijderen, bijvoorbeeld Apps. De grootste ruimtevreters staan bovenaan. Je wist bijvoorbeeld alle gegevens van Facebook, al ben je dan wel alle accountgegevens kwijt. Verder kun je het cachegeheugen van diverse onderdelen wissen.

Android rooten

Hoewel je binnen Android relatief veel vrijheid hebt om zaken aan te passen, zijn de mogelijkheden niet eindeloos. Zo kun je bepaalde systeem-apps bijvoorbeeld niet weggooien, omdat je als standaardgebruiker niet beschikt over de juiste rechten. Een goede zaak, want anders loopt iedere gebruiker het risico om het mobiele besturingssysteem te beschadigen. Niemand zit tenslotte te wachten op een defecte Android-versie. Aan de andere kant leveren smartphone- en tabletfabrikanten vaak allerlei bloatware mee die je niet op reguliere wijze kunt verwijderen. De oplossing is om Android te ‘rooten’, waarbij je geen last meer hebt van beperkte rechten. Dit kan op verschillende manieren en is wegens een hoger veiligheidsrisico alleen weggelegd voor gevorderde gebruikers. Houd er verder rekening mee dat je de garantie op het apparaat verliest. De werking is bovendien afhankelijk van het type toestel dat je gebruikt, waarbij het vaak noodzakelijk is om een specifiek apk-bestand te installeren. Zodra je eenmaal roottoegang tot het Android-toestel hebt verkregen, gebruik je bijvoorbeeld NoBloat om bloatware te verwijderen.

Tip 05: iOS-apps wissen

Zeker op iPhones en iPads met slechts 16 of 32 GB opslagruimte kom je al snel capaciteit tekort. Op ieder iOS-toestel verwijder je heel gemakkelijk apps, zodat je op die manier eventueel schijfruimte vrijmaakt. Fijn is dat je sinds iOS 10 ook de meeste standaard-apps kunt wissen. Bekende namen als Safari, Berichten en Camera zijn weliswaar nog altijd vergrendeld, maar Woning, FaceTime, Calculator, Agenda en Herinneringen verwijder je bijvoorbeeld resoluut van het toestel. Tik een app aan en houd het scherm korte tijd ingedrukt. Op den duur gaan de pictogrammen wiebelen en verschijnen er kruisjes in beeld. Tik bij een app rechtsboven op het kruisje en bevestig met Verwijder om de toepassing te wissen. Op deze wijze wis je meerdere apps achter elkaar. Verwacht overigens geen wonderen, want met het verwijderen van alle standaard-apps maak je zo’n 150 MB schijfruimte vrij. Krijg je later spijt en wil je een standaard-app weer terughalen? Je downloadt de desbetreffende app dan eenvoudig uit de App Store.

Tip 05 Sinds iOS 10 kun je een heleboel standaard-apps wissen.

Tip 06: Ruimtevreters

Wil je graag weten welke apps de meeste schijfruimte opeisen? Navigeer op je iPhone of iPad naar Instellingen / Algemeen / Beheer opslagruimte en kies bij het onderdeel Opslag voor Beheer opslag. De grootste ruimtevreters staan bovenaan. Onder meer WhatsApp en Facebook herbergen behoorlijk wat data. Helaas is het bij Facebook niet mogelijk om gegevens afzonderlijk te wissen. Je kunt natuurlijk wel besluiten om de volledige app weg te gooien en het sociale netwerk voortaan met je browser te bezoeken. In WhatsApp geef je eenvoudig aan dat je mediabestanden voortaan niet meer automatisch wilt downloaden.

Draait je toestel op iOS 10? Dan kun je ook een aantal standaard-apps compleet verwijderen

Tip 07: Safari-gegevens

Tip 07 Duik in de instellingen om alle opgeslagen gegevens van Safari te wissen.

Tijdens surfsessies verzamelt Safari behoorlijk wat gegevens, waarna deze mobiele browser data lokaal bewaart. Denk hierbij aan de surfgeschiedenis en cookies. Je wist deze gegevens handmatig van je iPhone of iPad. Ga naar Instellingen / Safari en veeg een stukje omlaag. Kies onderaan tweemaal voor Wis geschiedenis en websitedata. Indien je een andere browser op je iOS-apparaat gebruikt, kun je ook hiervan de geschiedenis en cookies wissen.

4 Reactie(s) op: Haal de bezem door je smartphone en tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 juni 2017 15:44 Yoghurt
  Ik zou CleanMaster niet aanraden om het ramgeheugen op een android toestel te beheren. Waar het in windows een goede zaak is zoveel mogelijk geheugen vrij te hebben werkt android iets anders. Android houdt zoveel mogelijk apps (slapend) in het geheugen zodat ze heel snel weer opstarten als je ze nodig hebt, raakt het geheugen te vol dan regelt android zelf dat er wat vrijgemaakt wordt voor de app die je wil starten. Alle apps die cleanmaster uit het geheugen haalt worden even later weer opgestart en als je dat dus vaker doet vreet dat alleen maar onnodig stroom. Cleanmaster zal in de regel meer energie verbruiken dan het bespaart.
  Verder zou ik een app eerst stoppen en de cache en gegevens verwijderen voor je die app zelf verwijdert, ook voor het geval die app ook nog op de achtergrond draait of in het geheugen zit. Als dat namelijk het geval is en je verwijdert die app zomaar dan kan dat zorgen voor heel irritante 'deleted wakelocks' van die verwijderde app (Een wakelock is een proces dat ervoor zorgt dat een app de telefoon 'wakker' kan houden als het scherm uit is zodat die app kan blijven werken). Ook dat kan stroom vreten maar is wel simpel op te lossen door een herstart van je toestel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 augustus 2017 12:06 pkats
  Je hebt gelijk Yoghurt, het is heel erg jammer dat je geen antwoord krijgt van Maikel Dijkhuizen want door ervaringen uit te wisselen kunnen ze ook bruikbare informatie schrijven.
  Ik heb ook eens aangegeven dat de informatie over een Motorola niet juist was en daar is het ook bij gebleven dus geen reactie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2017 14:59 Jorrit
  @yoghurt @pkats root gewoon je toestel met KingRoot (https://kingroot.net) en gebruik de meegeleverde app Purify. Hierin heb je de mogelijkheid om automatisch startende apps te blokkeren. Werkt voor alles, alleen moet je Google Play Store + Service niet blocken omdat ze anders niet meer goed werken. Ook geven apps geen meldingen meer als je ze blockt (denk aan apps als WhatsApp). Verder een mooi programma.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juli 2020 22:16 Larissa_Ulst
  Dit oude stuk voor de zoveelste keer uit 't stof gehaald?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.