Hebbes: iPad mini met Retina-display

Door: Elmar Rekers | 23 oktober 2013 10:52

Review

Hoewel de iPad mini een mooi en degelijk apparaat is, zal iedere eigenaar van deze tablet erkennen dat het scherm nogal te wensen overlaat. Gelukkig kondigde Apple dinsdag dan ook de tweede generatie iPad mini aan, met een schitterend 7,9 inch Retina-beeldscherm. Ik ging ermee aan de slag.

Een grote verrassing was de aankondiging van de iPad mini 2 dinsdag niet. Broodnodig, zeer zeker. De eerste generatie iPad mini had nog geen hoge resolutie scherm van het kaliber Retina, wat de concurrentie de laatste maanden de gelegenheid gaf de Apple-tablet links en rechts in te halen met schitterende full hd-beeldschermen. Aan Apple dus de taak een tandje bij te schakelen, en dat lijkt ze aardig te zijn gelukt met de tweede mini.

Hands-on met de iPad mini 2

Als je de tweede generatie iPad mini in handen hebt, zal het verbeterde scherm het meest opvallen. Vooral als je deze naast de eerste generatie legt, is het verschil verbluffend. Het Retina-scherm (2048 x 1536 pixels) zorgt er namelijk voor dat het een stuk prettiger is om naar afbeeldingen en video's te kijken, en teksten op websites zijn aanzienlijk beter leesbaar. Niet onbelangrijk voor een toestel dan een scherm van slechts 7,9 inch heeft.

Tijdens mijn korte hands-on tijd met de tablet, kwam de kwaliteit van het scherm pas echt goed naar voren toen ik enkele foto's ging aanpassen met de vernieuwde bewerkingssoftware. De kleurweergave van het scherm is schitterend, en dit zorgt er samen met de hoge resolutie voor dat je zeer precies effecten kunt toepassen en objecten kunt bijwerken. Net als bij andere Retina-toestel als de iPhone 5 en iPad 5, is het onmogelijk om met het blote oog de pixels waar te nemen.

Staat het scherm uit, dan zal je wellicht niet direct het verschil met de eerste generatie kunnen zien. Sterker nog, de behuizing lijkt volledig in tact gelaten, waarbij het formaat en het gewicht onveranderd zijn. Waar de iPad Air (hands-on) dus vooral een cosmetische metamorfose heeft doorgemaakt, is de iPad mini 2 juist intern flink geüpdatet.

Een stuk sneller

Naast het scherm valt ook de verbeterde snelheid van de tablet op. De eerste iPad mini draaide nog op de enigszins gedateerde A5-processor, de tweede editie krijgt de beschikking over de snellere A7-chip. En dat merk je direct in het gebruik. Apps openen sneller en ook grafisch zware games en applicaties lijkt de mini 2 vrij soepel te draaien. Bij het snel schakelen tussen apps zag ik echter wel wat vertraging in het systeem optreden, wat wellicht een puntje van zorg kan zijn. Uitsluitsel kunnen we hier over geven als we op de redactie met en testmodel aan de slag kunnen.

De iPad mini 2 wordt uiteraard geleverd met iOS 7, Apple's onlangs geïntroduceerde mobiele besturingssysteem. Door het Retina-scherm knallen de felle kleuren van deze software nog harder van het scherm. En hoewel je zou verwachten dat een hoge resolutie-scherm flink wat energie slurpt, claimt Apple dat ook de tweede generatie iPad mini een knappe accuduur van 10 uur heeft. Iets dat te danken is aan de zuinige A7-processor.

Conclusie

De iPad mini 2 zal het (ondanks zijn hogere prijsniveau) gaan opnemen tegen kleine Android-tablets als de populaire Nexus 7 van Google. Deze Android-tablet wist ons eerder dit jaar omver te blazen met een schitterend full hd-display, maar voelde verder niet echt vooruitstrevend aan. Apple lijkt vooralsnog een beter totaalproduct te gaan afleveren, dat naast een schitterend beeldscherm ook qua gebruikservaring grote slagen maakt. Of Apple de concurrentie het nakijken geeft? We komen er in november achter wanneer de iPad mini 2 in Nederland beschikbaar komt.

3 Reactie(s) op: Hebbes: iPad mini met Retina-display

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 oktober 2013 11:41 Anoniem
  Het formaat is niet helemaal hetzelfde, de ipad mini retina is .3 mm dikker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2013 21:37 Anoniem
  Dan = dat. Verder een complete en correcte review :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 08:24 Anoniem
  Wat een tendentieuze inleiding, 'iedere eigenaar…zal erkennen…nogal te wensen overlaat', 'broodnodig, zeer zeker'. Dus kennelijk nog nooit een gewone gebruiker gesproken. Want juist de echte gebruikers zijn volledig tevreden over het scherm dat voor zijn afmetingen een prima resolutie heeft en vinden al die berichtgeving over de 'te lage resolutie' maar verwend gedrein van negativistische IT journalisten en zelfbenoemde 'deskundologen'. De enige reden waarom ik overweeg een nieuwe mini te kopen is dat er nu ook een versie met 128G is, DAT was wel een storend gemis van de vorige mini tov de grote iPad. En het retina display vind ik daarbij eerder een nadeel dat me van de aankoop kan afhouden, want daardoor is hij nu groter, zwaarder en duuder geworden dan voor zo'n voorheen fijne kleine tablet nodig is. Als er ook een non-retina versie met 128G was zou ik die zeker kopen, nu twijfel ik nog ernstig of de voordelen wel tegen de nadelen en prijs opwegen. Ik wacht waarschijnlijk wel op de "mini air" waar de retina niet meer ten koste van afmetingen en gewicht gaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.