Hoe kies je de juiste tablet?

Door: Martin Gijzemijter Martin | 20 januari 2014 10:01

How To

Een paar jaar geleden was het kopen van een tablet heel eenvoudig: er was de iPad en verder niets. Dat was 2010, en nu zijn we vier jaar, en talloze concurrenten verder. Hoe kies je de juiste tablet uit het gigantische aanbod? Wij helpen je op weg.

01. Wil je wel een tablet?

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen is: wíl je wel een tablet? Het is natuurlijk heel eenvoudig om je mee te laten slepen in de hype, immers, tablets zijn cool. Maar hoe je het ook wendt of keert, tablets zijn géén pc's. Met uitzondering van de professionele variant van de Microsoft-tablet, kunnen tablets nu eenmaal niet hetzelfde als pc's, en hebben ze een beperktere interface.

Het is dan ook goed om van te voren na te denken waarom je een tablet koopt. Is het ter vervanging van je pc of Mac? Dat kan prima, tenminste, als je die Mac en pc vooral gebruikt om te surfen, e-mailen en foto's te bekijken, bewerken en delen. Wil je echt professioneel video's bewerken, de zwaarste games spelen, flink wat tikwerk verrichten, dan is een tablet waarschijnlijk helemaal niet geschikt voor je. Want, nogmaals het ís geen vervanging voor je desktop, het is alleen een vervanging voor bepaalde handelingen (al worden dat er steeds meer).

Bedenk voor je gaat nadenken over een tablet, of je überhaupt wel een tablet wil.

02. Het besturingssysteem

Heb je eenmaal besloten dat je écht een tablet wilt, dan wordt het zaak om na te denken over welk besturingssysteem je wilt. Want de hardware is een leuk element, maar als je een fantastisch display hebt, maar een besturingssysteem waar je niet prettig mee kunt werken, dan is het allemaal nog weggegooid geld.

Er zijn inmiddels best veel besturingssystemen, waarbij drie soorten het meest bekend zijn: iOS (van Apple), Android (van Google), en Windows (van Microsoft). We kunnen je in het kort niet uitleggen wat precies de verschillen zijn tussen deze besturingssystemen, maar belangrijk om te onthouden is dat je letterlijk even naar de winkel zult moeten gaan om ze stuk voor stuk uit te proberen, zodat je weet welk besturingssysteem het beste bij je past.

Zo kan iOS een fijn besturingssysteem zijn als je veel Apple-producten in huis hebt. iOS is echter ook zeer restrictief, er is veel dat je niet mag en kan. Android is daarin veel flexibeler, maar in het gebruik ook een stuk complexer. Windows is in het gebruik vrijwel identiek aan Windows 8 en dat kan juist heel fijn zijn, maar voor Windows zijn er weer veel minder apps beschikbaar dan voor de overige twee besturingssystemen.

Het is iets dat je echt proefondervindelijk zult moeten besluiten, oftewel, zorg dat je van ieder type even een tablet in handen krijgt.

Ben je een Android-persoon of is iOS toch geschikter voor je? Proberen is weten.

03. De hardware

En dan is er tot slot nog de hardware, het onderdeel dat je waarschijnlijk als het belangrijkste element zou hebben beschouwd. De hardware is niet onbelangrijk, maar de verschillen zijn minder groot dan in de wereld van desktops en laptops.

Belangrijk om te onthouden is dat je een tablet neemt met voldoende opslagcapaciteit (minstens 32 GB), flink wat intern geheugen (minstens 1 GB), een fijn display en natuurlijk ook een snelle processor. Welke tablets goed scoren wat prestaties betreft vind je hier.

Vergeet tot slot ook niet te denken aan zaken als: bevat de tablet een usb-aansluiting, kun je er SD-kaarten in kwijt, enzovoort.

De hardware is het laatste element om aan te denken, maar niet geheel onbelangrijk.