Hoe kies je de perfecte tablet?

Door: richard-veenstra | 18 maart 2016 07:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Er zijn honderden tablets op de markt en elke fabrikant levert ook nog eens verschillende versies van hetzelfde model. Hoe kies je nu de perfecte tablet voor jouw wensen? In dit artikel leggen we uit waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe tablet.

Tip 01: Functie

Tablets hebben net als computers voor iedereen een andere functie. De één gebruikt het apparaat als tweede computer en wil volledige toegang tot e-mail, werkdocumenten en Office-programma's, terwijl de ander een tablet alleen af en toe gebruikt om een film mee te kijken. Sommigen nemen de tablet mee op vakantie en hebben een robuust apparaat nodig, anderen laten het op de tafel in huis liggen om 's ochtends de nieuwsberichten te lezen. Lees ook: De 12 beste tablets die je nu kunt kopen.

Voor je naar de winkel rent om een tablet te kopen, is het handig om voor jezelf vast te stellen waar je de tablet precies voor wilt gebruiken. Als je van plan bent om met de tablet foto's te gaan nemen, dan moet je op zoek naar een apparaat met een goede camera en genoeg opslagruimte. Wil je van je tablet een gameconsole maken, dan is het handig om voor een iOS- of Android-model te gaan vanwege de enorme hoeveelheid aan apps in de desbetreffende app store.

Tip 01 Wat wil je allemaal met je tablet kunnen doen?

Tip 02: Prijs

Tablets zijn verkrijgbaar vanaf vijftig euro bij de discount-supermarkt tot enkele honderden euro's van premium-merken zoals Apple, Sony, Microsoft of Samsung. Je kunt ervan uitgaan dat een tablet van een paar tientjes je niet dezelfde beleving geeft als een tablet van een paar honderd euro. Vaak gaat het bij goedkope modellen om producten met oudere besturingssystemen, kwalitatief mindere schermen of modellen met verouderde componenten.

Als je iets meer wilt uitgeven, zijn de verschillen soms helemaal niet zo groot en kan een tablet van 300 euro net zo goed zijn als één van 500 euro. Een goedkopere tablet kan qua componenten bijvoorbeeld gelijkwaardig zijn aan een duurdere Samsung Galaxy Tab of Apple iPad, maar omdat het de infrastructuur van een goede app-store mist, wordt de tablet goedkoper in de markt gezet.

Als je niet in apps bent geïnteresseerd en alleen wilt e-mailen en surfen, dan kan zo'n goedkopere tablet een goede keus zijn. Een duurdere tablet kan daarentegen zijn hogere prijs rechtvaardigen door een enorme keuze aan apps, een mooi design of een superieur scherm.

Tip 02 Prijzen van tablets lopen erg uiteen, bedenk goed wat je van je tablet verwacht.

Tip 03: Besturingssysteem

Net als bij computers zijn er verschillende besturingssystemen voor tablets. De twee meest bekende zijn iOS van Apple en Android van Google. iOS is exclusief voor producten van Apple, terwijl Android een open systeem is dat door tientallen fabrikanten wordt gebruikt. Beide systemen hebben uiteraard voor- en nadelen. iOS is een gesloten systeem en Apple controleert welke apps worden aangeboden voor het besturingssysteem. Het grote voordeel hiervan is veiligheid, je iPad is relatief veilig voor virussen, aanvallen en dergelijke. Het nadeel is dat simpele bewerkingen als het kopiëren van een bestand van je iPad naar je computer niet een kwestie is van aansluiten en bestanden slepen. Je moet alle bewerkingen via iTunes doen.

Een voordeel van Android is dat het systeem veel opener is en je makkelijker zelf dingen kunt tweaken. Nadeel van Android is dat door het open karakter het makkelijker is om malware binnen te krijgen.

Windows is het krachtigste besturingssysteem wat er op dit moment voor tablets is te verkrijgen. Het gaat hier om een complete versie van Windows die voor tablets is geoptimaliseerd. Microsoft heeft een eigen tabletserie genaamd Surface, maar andere fabrikanten produceren ook tablets waar Windows op draait. Kleinere besturingssystemen zijn Firefox OS en Amazon FireOS, de laatste is echter gebaseerd op Android. Als je een tablet koopt, is het ook van belang te weten welke versie van het besturingssysteem ondersteund wordt. De meest recente versies zijn iOS 9, Android 6 en Windows 10.

Tip 03 iOS 9 is het meest recente besturingssysteem van Apple en exclusief voor de iPhone en iPad beschikbaar.

Tip 04: Apps

Met de keuze van het besturingssysteem bepaal je ook welke apps je op je tablet kunt installeren. Alle besturingssystemen hebben namelijk hun eigen app-stores en niet alle apps zijn voor alle besturingssystemen beschikbaar. Als je per se een bepaalde app op je tablet wilt draaien, kijk dan eerst of deze wel beschikbaar is voor jouw besturingssysteem. Dit geldt vooral voor Windows, aangezien de meeste ontwikkelaars hun apps voor zowel iOS als Android ontwikkelen. Het type apps verschilt wel een beetje, voor Android heb je een veel groter aanbod aan apps om je tablet of smartphone te tweaken, door het gesloten karakter van iOS zijn dit soort apps veel zeldzamer. Ben je creatief aangelegd, dan is iOS een slimmere keuze.

Veel muziek-, design- en lifestyle-apps zijn alleen voor iOS beschikbaar. Games worden veelal voor beide besturingssystemen gemaakt. Vroeger was Windows geen alternatief voor Android en iOS qua apps, maar ontwikkelaars bieden hun apps steeds vaker ook voor dit besturingssysteem aan. Voor zowel de App Store van Apple als de Google Play Store zijn ongeveer 1,5 miljoen apps beschikbaar, in de Windows Store zijn momenteel zo'n 700 duizend apps te vinden.

Tip 04 De Google Play Store is de centrale plek om apps te installeren op je Android-tablet.

3 Reactie(s) op: Hoe kies je de perfecte tablet?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 maart 2016 09:12 Anoniem
  welke tablet zou goed zijn om als audiospeler te dienen?

  of is een dedicated mediaspeler zoals een ipod of een Fiio beter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2016 18:40 2wicked
  Ik heb een goedkope dual boot Windows 10/Android tablet. Van Android heb ik ondertussen afscheid genomen. Ik kan gewone Windows applicaties en drivers e.d. installeren en ben helemaal niet afhankelijk van de Windows Store.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2016 21:36 MarkS90
  Ik heb een tablet (moet van de baas) maar voor mij hoeft dat niet. Het zijn gewoon klote dingen waar niet op te werken valt: aanraken lukt niet altijd, systeem reageert te traag of helemaal niet, en als je ergens op tikt blijk je er net naast te zitten.

  Weg met dat ding dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.