Hoe kies je de perfecte tablet?

Door: richard-veenstra | 18 maart 2016 07:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Grootte en scherm

Een belangrijke vraag is hoe groot je tablet moet zijn. De kleinste tablets zijn 7 inch, dit komt neer op een beeldschermdiagonaal van 18 centimeter. De grootste tablets zijn tegenwoordig zo'n 13 inch (33 centimeter). Het voordeel van een kleine tablet is uiteraard dat het apparaat erg handzaam is en niet zo veel weegt. Een grote tablet is natuurlijk een stuk minder makkelijk mee te nemen, maar heeft wel het voordeel dat je een groter schermoppervlak tot je beschikking hebt. Naast de grootte is ook de kwaliteit van het scherm belangrijk.

Duurdere tablets zoals de iPad Air 2, de Samsung Galaxy Tab S2, de Sony Xperia Z4 en de Microsoft Surface Pro 4 hebben stuk voor stuk geweldige schermen en zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld films op te kijken. Goedkopere tablets hebben soms slechtere schermen en zijn daarvoor dus minder geschikt.

Een andere belangrijke factor is de resolutie: naarmate je tablet groter is, zal de resolutie van je scherm normaal gesproken ook hoger zijn. Een standaard HD-resolutie van een 9,7 inch-tablet is bijvoorbeeld 2048 x 1536 pixels. Als een tablet van dezelfde grootte hier ver onder zit, dan kun je ervan uitgaan dat het geen HD-scherm is en je pixels kunt zien.

De kwaliteit van een scherm is lastig te bepalen door alleen naar de specificaties te kijken, het beste test je een tablet in de winkel uit om te kijken of het scherm aan je eisen voldoet. Hier kun je bovendien de kijkhoek testen en of het scherm niet te veel spiegelt. Duurdere tablets hebben vaak een anti-reflecterende laag zodat je vanuit verschillende kijkhoeken een perfect beeld hebt.

Tip 06: 4G/LTE

Alle tablets kunnen verbinding maken met het internet via een wifi-verbinding, maar als je ook onderweg wilt internetten met je tablet zul je een exemplaar met een 4G-/LTE-module moeten aanschaffen. Dit betekent dat je een simkaart in je tablet kunt stoppen en via een mobiele dataprovider kunt surfen. Je hebt hiervoor een speciale simkaart nodig die voor mobiel internet is geconfigureerd. Bij bijna alle providers kun je dit soort simkaarten kopen, vaak in combinatie met een abonnement. Sommige providers bieden ook simkaarten met een prepaid-constructie aan.

Kies je voor een iPad, dan kun je bij de Apple Store een Apple SIM kopen. Deze biedt je toegang tot het internet in meer dan 90 landen. Als je in het land van bestemming aankomt, kies je een plan dat bij je internetgebruik past. Uiteraard kun je ook een simkaart van een lokale aanbieder in je iPad stoppen. Er zijn zelfs tablets beschikbaar waar je twee simkaarten in kunt installeren. Zo kun je werk en privé gescheiden houden. De toekomst van de simkaart is onzeker, het lijkt erop dat fysieke simkaarten tot de verleden tijd gaan behoren, zowel Samsung als Apple zeggen bezig te zijn met het inbouwen van een simchip in hun apparaten. Je kunt dan softwarematig een provider kiezen.

Tip 06 Met de Apple SIM kun je in eenvoudig in een ander land een bijbehorend plan aanschaffen zonder een nieuwe simkaart te kopen.

Phablets en laptop-tablets

De grenzen tussen een smartphone, tablet en laptop vervagen steeds meer en daarom komen er creatieve namen voor producten die tussen de verschillende categorieën vallen. Een phablet is een kruising tussen een smartphone en een tablet. Wil je beide apparaten combineren en vind je het niet erg om met een oversized smartphone aan je oor te lopen, dan kan een phablet een goede oplossing zijn. Ook tussen een tablet en een laptop vervagen de grenzen. Sommige tablets kun je gemakkelijk op een extern toetsenbord klikken zodat het een soort laptop wordt, andere modellen zijn in feite laptops met een touchscreen.

De Microsoft Surface Pro 4 is een hybride tablet/laptop.

Tip 07: Opslagruimte

Opslagruimte is belangrijk bij een tablet, want je wilt niet dat je na het installeren van een aantal apps aan de limiet zitten. Sommige tablets (de iPad is hiervan het beruchte voorbeeld) hebben bovendien geen mogelijkheid om externe opslagruimte toe te voegen. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, hangt erg af van wat je met de tablet wilt doen. Als je voornamelijk films en muziek wilt streamen en wilt internetten, dan is 16 gigabyte genoeg. Je komt echter al snel aan de limiet van 16 gigabyte als je complexe games installeert of je tablet gebruikt om foto's mee te nemen. Ook als je van plan bent om films offline op je tablet op te slaan, zul je naar een versie met 32 of 64 gigabyte op zoek moeten gaan. De meeste tablets kunnen overigens via een microSD-kaart de opslagruimte vergroten. Kijk wel even goed welke grootte je tablet maximaal accepteert en wat voor specificaties je tablet nodig heeft qua extern opslagmedium.

Tip 07 Breid de opslagruimte uit via een microSD-kaart.

3 Reactie(s) op: Hoe kies je de perfecte tablet?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 maart 2016 09:12 Anoniem
  welke tablet zou goed zijn om als audiospeler te dienen?

  of is een dedicated mediaspeler zoals een ipod of een Fiio beter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2016 18:40 2wicked
  Ik heb een goedkope dual boot Windows 10/Android tablet. Van Android heb ik ondertussen afscheid genomen. Ik kan gewone Windows applicaties en drivers e.d. installeren en ben helemaal niet afhankelijk van de Windows Store.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2016 21:36 MarkS90
  Ik heb een tablet (moet van de baas) maar voor mij hoeft dat niet. Het zijn gewoon klote dingen waar niet op te werken valt: aanraken lukt niet altijd, systeem reageert te traag of helemaal niet, en als je ergens op tikt blijk je er net naast te zitten.

  Weg met dat ding dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.