Hoe kies je de perfecte tablet?

Door: richard-veenstra | 18 maart 2016 07:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 08: Camera's

Vrijwel alle tablets hebben tenminste één camera aan boord om te kunnen videobellen. Vaak is deze camera echter niet van een hoge kwaliteit. Wil je foto's kunnen maken met je tablet, dan moet je tablet ook over een tweede camera beschikken. Het aantal megapixels van deze camera is belangrijk, de meeste duurdere tablets hebben tenminste een 8 megapixel-camera om foto's mee te maken. Ook bij de kwaliteit van de camera zeggen specificaties niet alles. Een 8 megapixel-camera van een slechte kwaliteit maakt slechtere foto's dan een 5 megapixel-camera van een goede kwaliteit. Net als bij het scherm is het ook een goed idee om de camera in de winkel uit te proberen of reviews op internet te lezen.

Sommige tablets hebben bovendien ingebouwde foefjes zoals autofocus, een hybride IR-filter om infraroodstraling te verminderen bij het maken van foto's zodat kleuren beter worden weergegeven of een slow-motion-functie voor het nemen van video's. Als je foto's en video's maken belangrijk vindt, dan moet je hier extra aandacht aan besteden bij de aanschaf van je tablet.

Tip 08 Vrijwel elke tablet heeft tegenwoordig twee camera's aan boord.

Vingerafdrukscanner

De duurdere tablets beschikken tegenwoordig over een vingerafdrukscanner. Door middel van je vingerafdruk op een knop te leggen, kun je de tablet ontgrendelen of bepaalde aankopen in de app stores doen. De vingerafdrukscanner slaat je vingerafdruk niet softwarematig op de tablet op, maar doet dit op een aparte stukje hardware in de processor.

Met een vingerafdrukscanner ontgrendel je je tablet of kun je apps aanschaffen.

Kooptips

Een lijst met kooptips voor tablets is nooit compleet, simpelweg omdat er honderden verschillende modellen op de markt zijn. De onderstaande kooptips draaien alle drie op een ander besturingssysteem en hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Apple iPad Air 2 (Wi-Fi 16 GB)

Prijs: € 499,-

De Apple iPad Air 2 met 16 GB is het standaardmodel en voor de meeste mensen de beste keus als je een Apple-tablet wilt aanschaffen. De iPad Air 2 is verkrijgbaar in zilver, goud en spacegrijs en het wifi-model komt in varianten van 16, 64 en 128 gigabyte. Wil je ook onderweg kunnen internetten, dan kies je voor het duurdere Wi-Fi + Cellular-model. Hiervoor betaal je dan wel 120 euro per model meer. De iPad Air 2 draait op iOS 9 en is uitermate geschikt als je van de vele creatieve en mooi vormgegeven apps in de App Store wilt genieten. 16 GB is genoeg om te surfen of als je muziek of films wilt streamen, maar als je veel dingen offline wilt opslaan, zul je een iPad met meer opslagruimte moeten kiezen.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (Wi-Fi 32 GB)

Prijs: € 499,-

De directe concurrent voor de iPad Air 2 is de Samsung Galaxy Tab 2. De specificaties zijn nagenoeg gelijk met de iPad Air 2, maar deze tablet draait op Android 5.1. De Samsung-tablet heeft een SD-kaartlezer zodat je de opslagruimte kunt vergroten met maximaal 128 gigabyte. Verder heeft de tablet een usb-poort voor het opladen en voor het ontvangen en versturen van bestanden. De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 heeft bovendien 3 GB RAM, terwijl de iPad Air 2 het met 2 GB moet doen. Het standaardmodel heeft 32 GB, er is ook een versie met 64 GB verkrijgbaar.

Lenovo IdeaPad Miix 300

Prijs: € 299,-

Microsofts eigen Surface-tablets zijn erg goed, maar ook aan de prijzige kant. Als je voor een Windows-tablet gaat, kijk dan eens naar de Lenovo IdeaPad Miix 300. Deze tablet kost slechts 299 euro en wordt met 32 GB opslagruimte geleverd. Windows 10 Home is erop geïnstalleerd. De tablet is zelfs iets groter dan de voorgaande twee kooptips, je krijgt een 10,1-inch display. Deze heeft echter maar 1280 x 800 pixels en is dus geen HD-scherm. De tablet is een goede optie als je thuis bijvoorbeeld aan je Office-documenten wilt werken en niet teveel geld kwijt wilt zijn aan een tablet.

3 Reactie(s) op: Hoe kies je de perfecte tablet?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 maart 2016 09:12 Anoniem
  welke tablet zou goed zijn om als audiospeler te dienen?

  of is een dedicated mediaspeler zoals een ipod of een Fiio beter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2016 18:40 2wicked
  Ik heb een goedkope dual boot Windows 10/Android tablet. Van Android heb ik ondertussen afscheid genomen. Ik kan gewone Windows applicaties en drivers e.d. installeren en ben helemaal niet afhankelijk van de Windows Store.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2016 21:36 MarkS90
  Ik heb een tablet (moet van de baas) maar voor mij hoeft dat niet. Het zijn gewoon klote dingen waar niet op te werken valt: aanraken lukt niet altijd, systeem reageert te traag of helemaal niet, en als je ergens op tikt blijk je er net naast te zitten.

  Weg met dat ding dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.