Honeycomb-tablet heeft verborgen Gingerbread-UI

Door: | 23 mei 2011 18:05

Apps & Software

Een hacker heeft de Android-versie Gingerbread, bedoeld voor smartphones, ontdekt op zijn Honeycomb-tablet. De oudere versie zit verstopt in de tabletuitvoering van Android.

De broncode van Honeycomb wordt voorlopig nog niet vrijgegeven door Google. Die speciaal voor tablets ontwikkeld Android-variant (versie 3.0) blijkt brokken van smartphone-voorganger Gingerbread (versie 2.3) in zich te hebben, meldt smartphone-modder Graffix0214 in een forumbericht. Hij kreeg plots de user interface (UI) van Gingerbread voorgeschoteld op zijn Dell Streak 7-tablet toen hij de pixelinstellingen van het systeem had aangepast. Vervolgens toonde de tablet het beginscherm van Gingerbread.

Haastklus

"Honeycomb is niet vanaf de grond opgebouwd. Het lijkt gebaseerd op Gingerbread", stelt Graphix0214. Honeycomb lijkt door de bevindingen een nog grotere haastklus dan Google zelf al heeft toegegeven. Die 'onrijpheid' is door de maker gebruikt als reden voor het niet vrijgeven van de broncode van het open source-platform.

De nieuwe Android-versie (3.0) is volgens Google beter geschikt voor gebruik op tablets dan het 'reguliere' Android. Dat mobiele besturingssysteem was tot Honeycomb alleen voor smartphones ontworpen, maar werd ook al gebruikt voor netbooks en de mediaspeler Google TV. Honeycomb zou echter weer niet geschikt voor andere apparaten dan tablets, aldus Google.

Android-wildgroei

De meeste nieuwe Android-tablets draaien Honeycomb, Android 3.x. Er zijn echter ook fabrikanten die tablets uitbrengen met Gingerbread (Android 2.3) of Froyo (Android 2.2). Voormalig Google-ceo Eric Schmidt heeft in februari nog zijn excuses aangeboden voor de verschillen tussen alle versies van Android. Hij heeft beloofd dat tegen het eind van het jaar Android weer één 'smaak' krijgt die zowel op smartphones als tablets werkt.

Die samenvoeging van de 2.x- en de 3.x-reeks heet Ice Cream Sandwich en wordt pas in het vierde kwartaal verwacht. Google heeft in Ice Cream Sandwich nog veel te verbeteren, waaronder de beeldweergave, het toetsenbord, de interface en de mogelijkheden voor externe opslag van data en apps.

Bron: Webwereld.nl