HP Spectre x2 - Fraai antwoord op Surface Pro

Door: Jeroen Boer | 08 oktober 2015 12:55

Hands-on

In veel opzichten doet de HP Spectre x2 aan een Microsoft Surface denken. Net als bijvoorbeeld de Surface Pro 3 is het een tablet met geïntegreerde standaard waar je een toetsenbordhoes aan kunt klikken. Toch is het HP gelukt om hun eigen draai aan het concept te geven. Ik heb hem alvast bekeken.

Op het eerste gezicht doet de 12 inch HP Spectre x2 sterk aan een Microsoft Surface Pro 3 denken. Kijk je wat beter, dan zie je toch behoorlijk wat verschillen. Zo heeft HP een scharnier bedacht dat uit de achterkant losschiet. Wanneer je het schuifknopje aan de zijkant gebruikt, schiet het scharnier uit de achterkant waarna je het kunt pakken. Interessant is dat deze veerbeweging veroorzaakt wordt door magneten die de standaard als het ware uit de tablet duwen. Je kunt de standard vervolgens in iedere hoek duwen waardoor je de x2 precies zo kunt neerzetten als jij wilt. De scharnier is gemaakt van roestvrij staal en voelt hierdoor stevig aan.

Lees ook: HP lanceert dunne en lichte convertible

De roestvrij stalen scharnier kun je in vrijwel iedere stand verstellen.

Prettige tablet

Ook de tablet zelf voelt prettig aan. De x2 is grotendeels vervaardigd uit aluminium. Doordat er een een energiezuinige Core M-processor wordt gebruikt zijn ventilatie-openingen niet nodig en is het een strak geheel. De tablet is 8 mm dun en heeft hierdoor twee usb-C-poorten. Een adapter naar het normale usb wordt gelukkig wel meegeleverd. Met een gewicht van 840 gram is de 12 inch tablet daarbij nog heel handelbaar. Ik had in ieder geval geen enkel probleem om hem rustig zittend te gebruiken.

Het 12inch-scherm heeft een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dat klinkt tegenwoordig misschien laag, maar het scherm ziet er in het echt scherp uit. Daarbij waren de inkijkhoeken en kleurweergave voor zover ik kon zien ook prima in orde. HP levert een stylus mee die gebruik maakt van de drukgevoelige Wacom-technologie zodat je de x2 ook kunt inzetten als bijvoorbeeld notitieblok.

Het scherm oogt goed.

Stevig toetsenbord

HP's belangrijkste troef is in mijn ogen de toetsenbordhoes die altijd wordt meegeleverd. In de basis heeft HP een toetsenbord van een normale notebook genomen en dat geïntegreerd in een cover. Niet alleen hebben de toetsen hierdoor een travel van 1,5 mm (je kunt ze dus even ver indrukken als op een normaal laptoptoetsenbord), ook is de stijfheid van de cover is door het gebruik van een aluminium bovenplaat best goed.

Gebruik je het geheel op je schoot, dan staat het een stuk stabieler dan ik bij andere soortgelijke convertibles als de Surface Pro 3 heb gezien. Natuurlijk is een apparaat met een standard nog niet zo handig op schoot als een echte laptop, maar met de goede stijfheid kom je een heel eind. Niet alleen het toetsenbord is in orde, ook het ruime touchpad is een fijne toevoeging. Je kunt er de muiscursor perfect mee bedienen waardoor je op schoot het aanraakscherm niet nodig hebt. En dat vind ik persoonlijk wel prettig. Op schoot is het gebruik van een aanraakscherm namelijk niet superhandig.

Waar de bovenkant van de toetsenbordcover van aluminium is, is de onderkant (of bovenkant, het is maar hoe je het bekijkt) van stof. Deze stoffen afwerking is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Kleur speelt sowieso een grote rol in het portfolio van het nieuwe HP (het gedeelte dat onder andere notebooks, pc's en printers maakt splitst zich binnenkort af van de grootzakelijke tak onder de naam HP Inc.) Het is overigens nog niet helemaal duidelijk in hoeverre je die verschillende kleuren direct kunt kopen.

Positieve kennismaking

De HP Spectre x2 kost minimaal 999 euro voor de instapconfiguratie. Voor dit bedrag krijg je de toetsenbordcover en Wacom-stylus er wel standaard bij. Mijn eerste kennismaking is positief en ik hoop hem snel uitgebreider te kunnen testen.

2 Reactie(s) op: HP Spectre x2 - Fraai antwoord op Surface Pro

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 oktober 2015 20:59 Anoniem
  Windows blokjes, niet echt interessant!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2015 11:09 Anoniem
  Windows rules!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.