Huawei en het handelsverbod: alles wat je moet weten

© PXimport

Huawei en het handelsverbod: alles wat je moet weten

Geplaatst: 20 mei 2019 - 09:27

Aangepast: 24 november 2022 - 13:38

Rens Blom

Huawei heeft een Amerikaans handelsverbod gekregen en mag daarom geen onderdelen meer inkopen van Amerikaanse bedrijven. Daarnaast trekt Google noodgedwongen de Android-licentie voor Huawei in en dat heeft grote gevolgen voor de smartphonetak. Wat is er allemaal aan de hand en wat ga je merken van de Huawei problemen?

Huawei is in relatief korte tijd uitgegroeid van een Chinees bedrijf tot één van de grootste elektronicamultinationals. De fabrikant heeft twee takken: een zakelijke die wereldwijd netwerkapparatuur verkoopt aan telecomproviders, ook in Nederland. Huawei is ’s werelds grootste leverancier van netwerkproducten en een belangrijke speler bij de ontwikkeling van 5G-netwerken. De consumentendivisie verkoopt onder andere smartphones, tablets en laptops. Op dit moment is Huawei de op één na grootste smartphonefabrikant ter wereld.

Waarom krijgt Huawei een handelsverbod?

De Amerikaanse regering heeft Huawei en bijna zeventig verwante bedrijven een handelsverbod opgelegd, wat betekent dat Huawei niet meer zonder toestemming zaken mag doen met Amerikaanse leveranciers. De techreus moet de regering vooraf per bedrijf om een licentie vragen. De kans dat zo’n licentie verstrekt wordt, is klein. De Verenigde Staten, met president Trump voorop, staan namelijk erg kritisch tegenover het Chinese Huawei. Het handelsverbod is opgelegd omdat de Amerikanen – al een tijd – stellen dat de Chinese overheid via Huawei-apparatuur gebruikers bespioneert. Hier is geen publiekelijk bewijs voor. De Chinezen en Huawei ontkennen met klem. Volgens de Volkskrant is Huawei mogelijk betrokken bij Chinese spionage in Nederland. Het bedrijf zou via een zogeheten achterdeurtje in zijn netwerkapparatuur stiekem toegang hebben tot klantgegevens van een grote telecomprovider. Het is niet duidelijk of dit achterdeurtje daadwerkelijk bestaat en zo ja of hij misbruikt wordt.

Huawei P20 Lite, smartphone, android

© PXimport

Welke bedrijven staken de handel met Huawei?

Huawei doet als multinational zaken met talloze grote en kleinere bedrijven die overal ter wereld gevestigd zijn. Probleem is dat een aantal belangrijke partners Amerikaanse bedrijven zijn, en die mogen nu dus geen zaken meer doen met Huawei.

Volgens een bericht van persbureau Bloomberg stoppen onder andere Intel, Qualcomm en Broadcomm per direct en voor onbepaalde tijd met het leveren van chips aan Huawei. Een flinke klap, want Huawei gebruikt deze verschillende soorten chips voor bijna al zijn producten. Huawei-datacenters draaien op Intel-processors, Broadcom-chips zitten in Huawei’s netwerkapparatuur en Qualcomm-processors vind je terug in goedkopere Huawei-smartphones. De Japanse techsite Nikkei zegt dat ook Western Digital stopt met leveren aan Huawei.

Huawei kocht veel onderdelen van (Amerikaanse) bedrijven en moet nu op zoek naar alternatieve leveranciers

-

Komt Huawei nu zonder onderdelen te zitten?

Niet direct. Volgens Bloomberg kocht Huawei al sinds medio vorig jaar extra onderdelen in om zich voor te bereiden op een handelsverbod. Het bedrijf zou genoeg belangrijke componenten hebben om drie maanden op volle kracht door te produceren. Als het verbod in die tijd niet wordt teruggedraaid of afgezwakt, wordt het voor Huawei lastig om na drie maanden genoeg (goede) onderdelen in te kopen.

Huawei maakt zelf een aantal componenten, waaronder de HiSilicon-processors voor zijn midrange en premium smartphones. Onder andere de Mate 20, P30 Pro en Honor View 20 draaien op eigen chipsets. Voor andere onderdelen moet Huawei uitwijken naar andere bedrijven. Als Amerikaanse partners wegvallen, kan de fabrikant mogelijk terecht bij Europese of Aziatische leveranciers. Of die genoeg (goede) componenten kunnen en willen leveren, is niet duidelijk.

5G in Nederland server

© PXimport

Google trekt Android-licentie in: wat nu?

Het handelsverbod heeft voor Huawei niet alleen invloed op het inkopen van fysieke onderdelen. Het bedrijf krijgt ook op softwarevlak een flinke dreun. Google mag als Amerikaans bedrijf namelijk niet langer een Android-licentie aan Huawei verstrekken. Het nieuws werd als eerste gepubliceerd door Reuters en werd later bevestigd door Google.

Het intrekken van de Android-licentie betekent dat Huawei niet meer de normale Android-versie mag gebruiken die nu op zijn toestellen staat. De fabrikant moet overstappen op de Android Open Source Project (AOSP)-versie, die meerdere belangrijke nadelen heeft. Zo heeft de AOSP-software geen Google-apps als Gmail en de Play Store. Die moet je zelf via een omweg installeren. De AOSP-versie ontvangt daarnaast later beveiligingsupdates, waardoor het besturingssysteem minder veilig is dan de reguliere Android-software. Het schrappen van de licentie betekent ook dat Huawei geen toegang meer krijgt tot vroege bèta’s van nieuwe Android-versies, stipt Tweakers aan.

Android iOS

© PXimport

Op bestaande Huawei-smartphones en -tablets blijven diensten als de Google Play Store en beveiligingsfuncties als Play Protect werken, schrijft het Android-team in onderstaande tweet. Voor hoelang is echter onduidelijk.

Google zegt niet of huidige Huawei-toestellen beveiligingsupdates en Android-systeemupdates blijven ontvangen. Volgens Engadget is dit niet het geval omdat Google en Huawei hiervoor moeten samenwerken, en dat mag niet van de Amerikaanse overheid. Huawei zegt in een reactie tegenover Engadget dat het Android-beveiligingsupdates blijft uitrollen voor bestaande Huawei- en Honor-smartphones en -tablets. Over Android-updates blijft het stil.

Huawei heeft eigen besturingssysteem

Huawei werkt zelf al jaren aan een eigen, alternatief besturingssysteem voor het geval dat het geen Android meer mag gebruiken. Nu het bedrijf alleen nog toegang krijgt tot de uitgeklede AOSP-versie, is het mogelijk dat de eigen software geïnstalleerd wordt op nieuwe smartphones en tablets. Hoe dit besturingssysteem eruitziet en werkt, is nog niet duidelijk. Huawei-topman Richard Yu zei onlangs in een interview met Die Welt dat de eigen software ‘een plan B’ is en dat Huawei liever gebruikmaakt van de besturingssystemen van Google (Android) en Microsoft (Windows).

Huawei heeft een eigen alternatief voor Android en Windows ontwikkeld

-

Welke Huawei-producten worden getroffen door het handelsverbod?

Het opgelegde handelsverbod raakt Huawei op bijna alle vlakken. De fabrikant kan veel minder belangrijke onderdelen inkopen voor zijn netwerkapparatuur, waardoor het straks vermoedelijk minder kan verkopen aan telecomproviders en bedrijven. Kenners verwachten dat het handelsverbod ook gevolgen gaat hebben voor Huawei’s 5G-plannen. Omdat Huawei één van de belangrijkste bedrijven is bij de wereldwijde ontwikkeling van 5G, loopt het nieuwe mobiele netwerk mogelijk vertraging op.

De consumentendivisie van Huawei wordt ook getroffen door het handelsverbod. Zoals eerder gezegd gebruiken de smartphones, laptops en tablets fysieke onderdelen van Amerikaanse bedrijven, en de vraag is of Huawei straks nog wel genoeg componenten kan inkopen. Daarnaast mag Huawei nieuwe smartphones en tablets niet meer voorzien van de huidige, normale Android-software. Nieuwe toestellen krijgen mogelijk een uitgeklede versie met minder updates en geen Google-apps, of gaan draaien op Huawei’s eigen – nog onbekende – besturingssysteem.

Er zijn ook veel vragen over de Huawei-laptops die op Windows draaien. Windows is van Microsoft, en Microsoft is een Amerikaans bedrijf. Mag Huawei daarom nog wel Windows installeren op zijn Matebook-laptops? Microsoft of Huawei heeft op moment van publicatie nog geen informatie verstrekt of actie ondernomen. Computer!Totaal heeft Microsoft Nederland om opheldering gevraagd, maar het bedrijf zegt geen reactie te kunnen geven.

Kies eens een wat vrolijker thema voor Windows 10

© PXimport

Wat betekenen de Huawei problemen voor submerk Honor?

Honor is een submerk van Huawei dat voornamelijk smartphones verkoopt. De kleinere fabrikant is onder andere actief in Aziatische en Europese landen, waaronder Nederland. Honor-smartphones lijken veel op Huawei-modellen, gebruiken praktisch dezelfde onderdelen en draaien dezelfde software.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre de Huawei problemen invloed (gaan) hebben op Honor. Zo weten we niet of Honor één van de zeventig bedrijven is op de Amerikaanse sanctielijst. Als dit het geval is, krijgt de fabrikant met dezelfde uitdagingen te maken als Huawei. Grote vraag is wat er dan met Honor gebeurt. Mogelijk zet Huawei zijn dochteronderneming (tijdelijk) stop om zich te kunnen concentreren op het grote merk.

Laten de Amerikanen Honor (vooralsnog) met rust, dan opent dit wellicht deuren voor Huawei. De fabrikant kan dan via zijn submerk onderdelen blijven inslaan en smartphones verkopen met de reguliere Android-versie. Zolang de Amerikanen en Huawei geen concrete informatie geven, blijft het echter bij giswerk.

Media has no description

© PXimport

Wat betekent dit voor jou: moet ik nog een Huawei smartphone kopen?

Het moge duidelijk zijn dat Huawei niet zijn beste tijd tegemoet gaat. Het handelsverbod gaat problemen opleveren voor de inkoop en productie van onderdelen voor netwerkapparatuur en consumentenproducten. Als het bedrijf niet genoeg componenten kan inslaan, zullen er productieproblemen ontstaan.

Daarnaast moet Huawei bekijken hoe het verder moet met Android en mogelijk ook Windows. Heb jij een smartphone of tablet van Huawei of submerk Honor? Dan lijkt er in eerste instantie niets te veranderen, maar de informatie is nog onvolledig. Mogelijk mag Google geen beveiligings- en systeemupdates meer leveren aan Google. Huawei garandeert beveiligingsupdates voor bestaande toestellen maar zegt niets over grote updates naar bijvoorbeeld Android 10.0 Q. Als Google en Huawei geen oplossing vinden, is het aannemelijk dat smartphones en tablets van Huawei (en wellicht ook Honor) straks geen updates meer krijgen. De beschikbaarheid van Google-apps als de Play Store en Gmail staat ook onder druk.

Voor toekomstige Huawei-toestellen is het beeld nog minder rooskleurig. De kans is groot dat nieuwe smartphones draaien op een uitgeklede Android-versie zonder Google-apps en met minder functies en een langzamer updatebeleid. Niemand wil dat. Jij niet, Google niet en Huawei niet. Het is daarom mogelijk dat Huawei overgaat naar zijn eigen, zelfontwikkelde besturingssysteem. De software is een alternatief voor Android én Windows. Dat is belangrijk, want het is mogelijk dat Huawei ook geen Windows meer mag gebruiken. De Matebook-laptops, die ook in Nederland te koop zijn, draaien nu op Windows.

Is het verstandig om voorlopig geen nieuwe Huawei-producten aan te schaffen? Sommige kenners zeggen van wel omdat er nog veel onzekerheden zijn over de softwareondersteuning van de smartphones, tablets en laptops. Andere deskundigen zijn ervan overtuigd dat Huawei bestaande besturingssystemen mag blijven gebruiken en/of dat het eigen besturingssysteem een goed alternatief is. Het lijkt ons verstandig om te wachten met het kopen van een Huawei-toestel totdat Huawei, Google en Microsoft meer duidelijkheid verschaffen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000