Illegaal gedownloade muziek welkom bij Google

Google pitcht zijn aankomende muziekdienst bij grote platenmaatschappijen. Het grootste nieuws is dat het zou gaan om zowel een download- als een streamingdienst.

Het document dat bij de platenmaatschappijen rondzwerft, bevat naar verluid een uitgebreide uiteenzetting wat Google van plan is met de muziekdienst. Zoals verwacht, krijgen gebruikers de mogelijkheid hun eigen muziek in de cloud onder te brengen en vervolgens overal te beluisteren. Opvallend is dat Google's muziekdienst ook muziek laat downloaden tegen betaling, zoals dat bij iTunes werkt. Dit melden mysterieuze bronnen uit de industrie.

Google zou ruimte in de cloud aanbieden voor individuele gebruikers om hun muziek op te slaan. Vervolgens kunnen gebruikers de muziek overal vandaan bereiken en kiezen voor streaming, om de muziek direct te beluisteren, of voor om te downloaden naar een lokale schijf.

Illegale muziek geen probleem

Google Music zoekt vervolgens de harde schijf van de gebruiker af naar muziek, net zoals bijvoorbeeld streamingdienst Spotify. Daarbij gaat het dan zowel om online gekochte muziek, als muziek verkregen via het rippen van CD’s en muziek die bijvoorbeeld via peer2peer netwerken verkregen is. De eventuele illegale muziek zal dus niet worden gefilterd en kan gewoon opgeslagen worden in de cloud.

Waarschijnlijk zullen de platenmaatschappijen in dat geval welbij Google aandringen op maatregelen. Bijvoorbeeld om Android-apps die p2p-downloads mogelijk maken, te weren van de Android Store. En een aanvullende, bredere maatregel om p2p-sites niet te tonen in zoekresultaten op zijn marktdominante zoekmachine.

Android én web

Verder gaan er geruchten dat Google 25 dollar per jaar zal vragen voor het opslaan van muziek in de cloud. De muziek kan dan vanaf elk apparaat met een internetverbinding bereikt worden. De pijlen zijn daarbij vooral gericht op het eigen mobiele platform Android. Er zal dus zowel een webgebaseerd programma als een Android-app voor verschijnen.

Een ander detail dat naar buiten is gekomen, is dat het mogelijk zou zijn om de volledige nummers te beluisteren vóór de aankoop van de muziek. Dat zou dan één keer per nummer kunnen, waarna er nog maar een preview van 30 seconden rest.

Sociaal

Ook zou Google Music social media features gaan bevatten. Zo zullen de gebruikers elkaar als het goed is afspeellijsten kunnen sturen, waarmee de ontvangende partij vervolgens ook weer de nummers daarin één keer volledig kan beluisteren.

Google wil een driejarige licentieovereenkomst met de platenmaatschappijen tekenen voor de gebieden waar de muziekdienst uit zal komen. Het is echter nog niet bekend welke delen van de wereld als eerste bediend zullen worden.

Nog veel vaag

Er blijven ook na het uitlekken van deze details door anonieme bronnen nog heel wat vragen over. Zo is er niets bekend over de hoeveelheid data die een gebruiker in de cloud op zal kunnen slaan. Ook is onbekend of de platenbazen welwillend staan tegenover het eenmalig geheel laten beluisteren van tracks. Rest voor de muziekindustrie nog de belangrijke vraag hoe platenlabels en uitgevers voor de muziek gecompenseerd zullen worden.

De anonieme bronnen melden wel dat Google een 50-50 deal wil sluiten met de entiteiten die de rechten van de muziek bezitten. De platenmaatschappijen zouden vervolgens 10,5% krijgen, maar waar dat deel dan van afgesnoept wordt en of dat gelijk verdeeld wordt, is niet duidelijk.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten