In 3 stappen: Een digitaal Google-testament

Door: Evi Maquoi | 05 september 2013 07:00

Apps & Software

Wat moet er met je Google-account gebeuren wanneer je er niet meer bent? Het heeft wellicht geen zin om het account actief te laten, en misschien wil je wel minder sporen op internet achterlaten. Google lanceerde onlangs een soort virtuele notaris waar je een digitaal testament voor je account kunt maken.

01 Activeren

Sinds kort kunnen mensen met een Google-account aangeven wat er met hun digitale gegevens moet gebeuren in geval van overlijden. Dankzij een zogenoemde Inactive Account Manager kan je erg eenvoudig aangeven wat er na enkele maanden inactiviteit met je account moet gebeuren. Je kunt het vergelijken met een digitaal testament.

Allereerst moet je jouw inactiviteitsvoorkeuren activeren.

Om de dienst te activeren moet je je eerst even aanmelden. Log in met je Google-gebruikersnaam en wachtwoord en klik in de rechterbovenhoek op het pijltje naast je naam. Kies Account. Klik vervolgens onder Bepaal wat er met uw account gebeurt als u Google niet meer gebruikt op Meer informatie bekijken en instellingen configureren. Ga verder met de knop Configuratie.

02 Configureren

In de eerste stap van de configuratie moet je een mobiel telefoonnummer en optioneel ook een e-mailadres opgeven zodat Google je nabestaanden kan contacteren bij inactiviteit. Kies Mobiel telefoonnummer toevoegen en voer je eigen nummer of dat van je partner in. Klik op Verificatiecode verzenden. Je ontvangt onmiddellijk een cijfercode via sms. Vervolgens moet je ook een Time-outperiode instellen, bijvoorbeeld 6 maanden.

Daarna kan je de gegevens van maximaal tien vertrouwenspersonen invullen. Zij krijgen een maand voor het verstrijken van de time-outperiode een bericht. Kies Vertrouwd contact toevoegen en voer een e-mailadres in. Klik op Volgende en voer een onderwerp en bericht in. Bevestig met Opslaan. Ten slotte moet je nog opgeven of jouw account verwijderd mag worden na inactiviteit. Kies uit Ja of Nee en klik op Inschakelen.

Je bepaalt zelf wie wanneer toegang krijgt tot je account.

03 Controleren en wijzigen

Wil je op een later tijdstip je instellingen wijzigen? Bijvoorbeeld omdat je een andere partner hebt? Dat kan. Open je browser, surf naar www.google.com/settings/account en log in. Kies onderaan bij Accountbeheer voor Instellingen controleren en breng de nodige wijzigingen aan of schakel inactiviteitsvoorkeuren eventueel uit.

Digitaal onterven kan ook. Je kunt jouw vertrouwenspersonen eenvoudig wisselen.

1 Reactie(s) op: In 3 stappen: Een digitaal Google-testament

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 september 2013 09:21 Anoniem
    Als je meer wilt weten over je digitale erfenis, kijk eens op mijn blog:
    http://www.heetebrij.net/2013/04/wat-gebeurt-er-met-je-digitale-erfenis-als-je-dood-bent-deel-1/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.