iOS en Android bijwerken, zo doe je dat!

© PXimport

iOS en Android bijwerken, zo doe je dat!

Geplaatst: 8 mei 2013 - 02:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Martin Gijzemijter

We lopen er helaas nog te vaak tegenaan. Wanneer iemand een probleem meldt met z’n smartphone of tablet en wij stellen de vraag of hij/zij wel de update naar de meest recente versie van het besturingssysteem heeft gedraaid, is het antwoord nog wel eens: ‘update? hoezo dan?’ Het is nog lang niet iedereen bekend dat je anno 2013 de software van je smartphone en tablet regelmatig moet bijwerken.

Beveiliging

Om onze eigen bewering direct maar even te ontkrachten: je moet natuurlijk helemaal niets. Als je er voor kiest om je smartphone of tablet nooit bij te werken, dan gebeurt er niets, en dat is precies het probleem. De wereld ontwikkelt zich immers in een rap tempo en een jaar nadat je smartphone of tablet op de markt is verschenen, voldoet deze qua software waarschijnlijk al niet meer aan de eisen en mogelijkheden van dat moment.

Dat je bepaalde nieuwe functies mist die andere Android- of iOS-gebruikers wél hebben is nog niet eens zo rampzalig (al kan het heel vervelend zijn dat je bijvoorbeeld de nieuwste apps niet kunt draaien op een te oude versie van het besturingssysteem); kwalijker is dat je toestel waarschijnlijk kwetsbaar is, omdat er bepaalde beveiligingslekken zijn ontstaan.

Apple en Google dichten die lekken (net als bijvoorbeeld Microsoft dat doet met Windows) door fixes in te bouwen in de software-updates. Wanneer de bedrijven zo’n update aankondigen, is het lek dus bekend en loop je met oude software extra veel risico. Updaten is dus altijd aanbevolen, maar gelukkig is dat niet zo ingewikkeld.

 

© PXimport

Het draaien van updates is belangrijk, met name om veiligheidsredenen.

Android bijwerken

Om het besturingssysteem van je Android-tablet of -smartphone (ook wel de firmware genoemd) bij te werken, druk je op het menupictogram (rondje met zes stipjes) en vervolgens op Instellingen. Scroll nu volledig naar beneden en druk op Over tablet (of uiteraard Over smartphone als je niet op een tablet zit).

Helemaal bovenin zie je nu de optie Systeemupdates. Druk je hierop, dan zie je of er een update is voor je tablet of smartphone. Is er een update, dan kun je deze rechtstreeks vanuit dit menu downloaden en installeren. Zorg er wel voor dat je aan het stroom gekoppeld bent, anders wil de update soms niet installeren (ter beveiliging).

 

© PXimport

Systeemupdates van Android zijn heel eenvoudig te installeren.

iOS bijwerken

Wanneer er een update is voor iOS, dan zie je bij het pictogram Instellingen een melding verschijnen met een ‘1’ daarin. Om die update vervolgens te installeren, druk je op Instellingen / Algemeen / Software-update. Je dient de update eerst te downloaden voordat je deze kunt installeren. Is de update gedownload, druk dan op Installeer nu om de update te installeren. Ook hier is het belangrijk dat je je iPhone of iPad aan het stroom gekoppeld laat.

 

© PXimport

Ook Apple maakt het bijwerken van iOS heel eenvoudig.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten