Wat is het verschil tussen iOS en iPadOS?

Door: Ronald Smit | 16 september 2019 14:38

iPad Pro (2018)
Blog

Apple heeft alweer een tijdje terug het gloednieuwe iPadOS aangekondigd. Ergens (eind) deze maand wordt het verwacht. Het op iOS gebaseerde besturingssysteem moet de tablets van dit merk vleugels gaan geven.

Het zat er natuurlijk een keer aan te komen: een besturingssysteem speciaal ontworpen voor de iPad. Tot nu toe draaiden zowel de iPhone als iPad op hetzelfde iOS. Niks mis mee, maar toch vroeg je je als gebruiker van een iPad soms best eens af waarom er niet meer werd gedaan met het grotere schermoppervlak van de iPad. Met het op springen staande iPadOS heeft Apple zelf deze behoefte ook onderkend. In deze allereerste versie moet je nog geen al te schokkende nieuwigheden verwachten. Een paar opvallende zaken zijn echter al zichtbaar. Zo wordt het mogelijk om meerdere instanties van dezelfde app te starten en naast elkaar te gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld twee Word-vensters met elk een ander geopend document. op laptops en computers natuurlijk allang de gewoonste zaak van de wereld, op de iPad nog niet. Ook nieuw is de ondersteuning voor Bluetooth-muizen. Vooralsnog moet je deze optie activeren onder Toegankelijkheid, maar dat mag de pret niet drukken. Het betekent namelijk dat je je iPad in combinatie met een los Bluetooth toetsenbord (of toetsenbordhoes) plus dito muis kunt omkatten naar een nagenoeg volwaardige laptop. Ideaal voor als je je iPad op een statiefje of iets dergelijks zet.

iPad als extra monitor

Slide Over maakt apps als een soort van carrousel beschikbaar; over andere geopende apps heen liggend. Het oude split view is vanzelfsprekend eveneens bewaard gebleven. Prettig is dat er - eindelijk - meer apps op het scherm van de iPad passen, dat gaat weer flink wat heen-en-weer geveeg schelen. Ook is het mogelijk om nu widgets op het startscherm zelf te laten zien, mocht je daar behoefte aan hebben. Verder is de integratie met macOS - en dan vooral het ook ergens eind deze of begin volgende maand verschijnende Catalina - verbeterd. Je kunt je iPad nu als extra monitor inzetten. Ideaal voor onderweg in combinatie met een MacBook!

Opmaat naar meer?

De kans is groot dat Apple door de splitsing tussen iOS en iPadOS nog veel meer uit de tablets gaat halen dan voor mogelijk werd gehouden. Het lijkt ons in ieder geval een goede ontwikkeling om een tablet toch op een andere manier als een smartphone te benaderen. En je kunt je heel voorzichtig afvragen of iPadOS ook niet een voorzichtige vingeroefening van Apple is voor een wellicht ooit verschijnende ARM-versie van macOS. De tijd zal het leren. In ieder geval breken interessante tijden aan voor bezitters van iPad's.

0 Reactie(s) op: Wat is het verschil tussen iOS en iPadOS?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.