iPad als laptop gebruiken: dit heb je nodig

© PXimport

iPad als laptop gebruiken: dit heb je nodig

Geplaatst: 20 oktober 2021 - 12:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:13

Richard Veenstra

Als je je iPad als laptop wilt gebruiken, is het handig om te weten welke versies er van de tablet beschikbaar zijn. Ook zijn bepaalde accessoires wel handig, bijvoorbeeld een toetsenbord of muis. Waar dien je nog meer op te letten?

Het levert natuurlijk een groot voordeel op als je je iPad ook als hoofdcomputer kunt gebruiken. In plaats van twee apparaten heb je daarmee genoeg aan een. Toch zijn er zaken waar je even over moet nadenken voordat je je laptop definitief verkoopt.

Een iPad is er in verschillende smaken, de verschillen tussen de modellen zijn vrij groot. Niet alleen in grootte en prijs, maar ook wat betreft opties en processorkracht. Voordat we daar naar kijken, eerst even een woordje over iPadOS.

Wat is iPadOS?

Om zoveel mogelijk een laptopervaring te hebben op je iPad is het noodzakelijk dat je minstens iOS 13 op je Apple-tablet installeert. Voor de iPad wordt dan automatisch een speciale versie van iOS op de tablet geïnstalleerd: iPadOS. Inmiddels is iPadOS 15 uit.

Deze versie is beschikbaar voor alle iPad Pro-modellen: de normale iPad van de vijfde (2017) tot en met de negende (2021) generatie, de iPad minimodellen vanaf de vierde (2015) generatie en de iPad Air-modellen vanaf de tweede (2014) generatie.

 

© PXimport

Als je een ondersteunde iPad hebt, dan vind je in het instellingenmenu bij Algemeen, Over de optie om iOS 13 of later te installeren. iPadOS is een enorm verschil met de normale versie van het besturingssysteem iOS, die tot en met iOS 12 op de iPad was te vinden. Deze versie zorgt ervoor dat je iPad zich meer als een computer gedraagt.

Zo kun je met Multitasking gemakkelijker twee of meer applicaties tegelijkertijd gebruiken. Safari toont bovendien standaard desktopversies van websites in plaats van mobiele versies. En iPadOS kan data lezen en schrijven van externe media, zoals ssd-schijven en flashdrives.

Ook is het vanaf iPadOS 13.4 mogelijk om je iPad met een muis en trackpad te bedienen.

De grootste vernieuwing in iPadOS 15 is de Multitasking-functionaliteit. Via een menuutje aan de bovenzijde, kun je snel twee apps naast elkaar zetten in de ‘Split View’. Tevens heb je een slide view, waarbij je makkelijk naar je andere apps veegt en een shelf, waarbij je je app fullscreen hebt. Maar onderin beeld een paar miniatuurtjes van de andere apps die je gebruikt. Door op een andere app in deze shelf te tikken wissel je snel tussen de applicaties.

Verderop in dit artikel gaan we dieper in op randapparatuur die handig is om te kopen.

Welke iPad?

Naast het draaien van iPadOS moe je ook kijken welk model iPad je kiest als laptop-vervanging. Niet alle iPad-modellen zijn daar even geschikt voor. Op dit moment kent de iPad vier opties: de normale iPad, de iPad Air, de iPad mini en de iPad Pro.

De normale iPad is echt bedoeld als tablet voor huis- tuin- en keukengebruik. Dit model heeft nog een vrij oude processor: de A10-chip. Die is krachtig genoeg om wat mee te surfen, Netflix te kijken of e-mails te verzenden, maar niet genoeg om als volwaardige laptopvervanging te dienen. De normale iPad heeft bovendien maar 3 GB geheugen. Nieuwere iPad-modellen zijn wel weer wat sneller. Zo heeft de iPad 9 een snellere A13 Bionic chip en 64GB of 256GB aan geheugen. 

 

© PXimport

De iPad Air (vierde generatie) is krachtiger en heeft een A14 bionic-chip aan boord. Dit is weer een wat snellere chip die we in grote broer iPad Pro aantreffen. Let wel, al deze vergelijken maken we op basis van de recente modellen. Oudere generaties iPad hebben zwakkere processoren en vaak minder geheugen.

De laatste iPad mini heeft vrijwel dezelfde specificaties als de iPad Air en is dus een stuk krachtiger dan de normale iPad, ondanks de grootte. De beste optie voor een laptopvervanging is uiteraard de iPad Pro. De processor is niet heel anders dan die in de iPad Air en iPad mini, maar de iPad Pro gebruikt wel acht processorkernen in plaats van zes. Bovendien heeft de laatste iPad Pro 8 GB tot 16 GB geheugen aan boord (afhankelijk van hoeveel opslag de tablet heeft).

Onmisbare iPad-accessoires

Een belangrijk verschil tussen de iPad Pro en de andere iPad-modellen is bovendien dat het topmodel andere accessoires ondersteunt. Dit lijkt misschien op het eerste oog niet heel belangrijk, maar als je de iPad als computervervanging wilt inzetten is dit zeker een belangrijk gegeven.

Allereerst is de iPad Pro de enige iPad die kan omgaan met de Apple Pencil van de tweede generatie. Deze pencil laad je via een magnetische strip aan de zijkant van de iPad Pro op in plaats van met een kabel. Daarnaast kun je op de Apple Pencil twee keer kloppen voor een soort rechtermuisknopfunctie.

 

© PXimport

Een groter verschil is dat de iPad Pro een usb-c-aansluiting heeft in plaats van de lightningconnector die we kennen van andere Apple-smartphones en -tablets. Dit betekent dat je hierop gemakkelijk een externe schijf kunt aansluiten. Dit is wel degelijk een groot verschil met andere modellen van de iPad. Zo hoef je niet per se de iPad Pro met de grootste opslagcapaciteit te kiezen, wat traditiegetrouw bij Apple een fortuin kost.

Een ander verschil tussen de iPad Pro en de andere iPad-modellen is dat de iPad Pro de twee toetsenborden Magic Keyboard en Smart Keyboard Folio ondersteunt. De iPad Air, normale iPad en iPad mini ondersteunen alleen het normale Smart Keyboard, hierover later meer.

Schermgroottes

Ook niet onbelangrijk, de normale iPad en  Air hebben respectievelijk een 10,5inch en 10,9inch-retinadisplay. De iPad Pro is er in twee versies: een met een 11inch en een met een 12,9inch-display. De laatste is dus bijna vergelijkbaar met het 13,3inch-beeldscherm van de MacBook Air of MacBook Pro.

Het display van de iPad Pro is bovendien helderder en beter dan die van de andere iPad-modellen. Verder heeft de iPad Pro een geweldige camera, iets wat alleen niet heel belangrijk hoeft te zijn als laptopvervanging.

Toetsenbord en muis op iPad

Een tablet wordt pas een echte vervanging van de pc als je het kunt bedienen met toetsenbord en muis. Je kunt via bluetooth allerlei accessoires op je iPad aansluiten, maar voor de iPad Pro heeft Apple ook twee slimme accessoires in het assortiment.

Als eerste de Smart Keyboard Folio, een hoes met ingebouwd toetsenbord. Je hoeft de Smart Keyboard Folio niet via bluetooth te koppelen aan de iPad of het aan de enige usb-c-poort aan te sluiten. Op de iPad Pro zit namelijk een speciale connector voor het toetsenbord.

 

© PXimport

Wil je een echte MacBook-ervaring, dan kies je liever voor het Magic Keyboard. Dit is een echt toetsenbord zoals je dat kent van de laptops van Apple met onderaan een trackpad. Zo heb je zelfs geen bluetooth-muis of -trackpad meer nodig. Het Magic Keyboard fungeert eveneens als hoes en stand voor de iPad Pro, zo lijkt je set-up zelfs op een MacBook.

Het enige nadeel: Een Magic Keyboard kost 339 euro voor de 11 inch iPad Pro en 399 euro voor de 12,9 inch iPad Pro. Goedkopere opties zijn er uiteraard ook, al moet je deze wel via bluetooth verbinden. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld de Logitech Slim Folio Keyboard Case of het Brydge Keyboard, deze zijn beide voor circa 150 euro verkrijgbaar.

Software-vervangers

Het grootste probleem als het gaat om de vraag of je je computer de deur uit kunt doen, is of je alle software kunt draaien die je nodig hebt. Dit is een zeer persoonlijke kwestie. Gebruik je je computer normaal gesproken alleen voor e-mail, browsen en programma’s als Word en Excel, dan kunnen we dit met een volmondig ja beantwoorden.

Het ingebouwde mailprogramma van iPadOS is prima in staat om al je wensen op mail-gebied te vervullen. Je kunt makkelijk meerdere accounts beheren, waaronder POP- en IMAP-accounts.

 

© PXimport

Browsen is met Safari een fluitje van een cent en loopt op alle modellen soepel. Je kunt meerdere vensters geopend hebben en als je toch een andere browser wilt gebruiken, weet dan dat je uit de App Store onder andere Chrome, Opera of Mercury Browser kunt downloaden.

Van Word, PowerPoint en Excel zijn versies voor iPadOS beschikbaar. Deze zijn wel minder uitgebreid dan de versies voor macOS of Windows. Heb je af en toe eens een Windows-programma nodig, dan is er nog geen optie om dit via een virtualisatie-app als Parallels te doen.

Wat trouwens ook nog mogelijk is: via een app op je iPad je Windows-computer besturen. Dit kan bijvoorbeeld met LogMeIn, VNC Viewer of Microsoft Remote Desktop. Je merkt: genoeg redenen om die oude laptop de deur uit te doen en de iPad te omarmen als volwaardige notebook-vervanger!

Meer accessoires

Toetsenbord, muizen en beschermhoesjes voor je iPad zijn in allerlei smaken verkrijgbaar. Welke accessoires passen het beste bij jou? In een ander artikel zetten we de beste iPad-accessoires op een rij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000