Gebruik je tablet of smartphone als webcam

© PXimport

Gebruik je tablet of smartphone als webcam

Geplaatst: 9 februari 2021 - 07:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:46

Dirk Schoofs

Nu werken op afstand de norm lijkt, schieten de prijzen van de webcams door het dak. Prijsvergelijkers beweren dat je vandaag zelfs het dubbele betaalt in vergelijking met vorig jaar. Maar er is een veel goedkopere oplossing die zelfs betere kwaliteit levert. Je kunt namelijk je smartphone of tablet inzetten als webcam. Lees hier hoe je dat doet.

DroidCam

1 Windows-client en app

DroidCam is een gratis programma, met een betaalde variant voor als je geïnteresseerd bent in de hoogste resolutie en de pro-features. Dat kost je 5,49 euro. Alle oplossingen die hier aan bod komen, werken met een combinatie van een driver op de computer en een mobiele app. Eerst download en installeer je de software voor je Windows-computer op de Dev47Apps-website. Daarna installeer je de DroidCam-app op je mobieltje. Alleen voor Android? Nee hoor, hij is ook beschikbaar in de App Store voor iPhones of iPads.

 

© PXimport

2 Verbinding via wifi

Open de DroidCam-client op de pc en de app op de smartphone. Geef de software toestemming om de camera en de microfoon te gebruiken. Daarna open je in het Windows-programma het menu DroidCam / Start. Kies of je de desktop-client met de app verbindt via wifi of usb. Voor wifi voer je het ip-adres in selecteer je de juiste poort. Die laatste is alvast ingevuld en kun je laten staan. Het ip-adres van je smartphone vind je in de wifi-instellingen van je mobieltje en voer je in op de computer. De verbinding werkt alleen als beiden zich op hetzelfde wifi-netwerk bevinden. Als je wilt, kun je de optie Audio selecteren om ook de microfoon van je telefoon te gebruiken. Klaar? Klik op Start.

 

© PXimport

3 Verbinding via usb

De usb-verbinding werkt nog gemakkelijker. De apparaten herkennen elkaar meteen. Vink aan dat je audio én video wilt delen en klaar. Bij Android-toestellen werkt de usb- en wifi-verbinding snel, bij iOS-toestellen werkte tijdens onze test alleen de usb-verbinding. De camera van je smartphone of tablet wordt nu automatisch gebruikt voor alle videogesprekken in Zoom, Skype of Microsoft Teams. Lukt het niet? Ga dan naar de audio- en video-instellingen van het betreffende programma en stel daar de DroidCam als standaard in. Op je smartphone kun je de witbalans naar keuze in negen standen zetten. En je kunt in de app het beeld ook tijdelijk uitschakelen.

 

© PXimport

Smartphone-houder en licht

 

© PXimport

EpocCam

4 Windows en macOS

Een andere oplossing voor Windows en macOS aan de ene kant en Android en iOS aan de mobiele kant is EpocCam. Deze heeft zowel een betaalde versie (8,99 euro) als een gratis variant. Na installatie op iOS of Android vraagt EpocCam om toegang voor de camera van je mobieltje. Ga eerst via de browser op je computer naar www.kinoni.com om het stuurprogramma te downloaden. Het is altijd een goed idee om de computer opnieuw op te starten nadat je een nieuw stuurprogramma hebt geïnstalleerd.

5 Betaald is veel beter

Ook hier heb je twee opties om te verbinden: wifi of via usb. Een ip-adres hoef je hiervoor niet op te zoeken. Een usb-kabel geeft de meest betrouwbare verbinding. Daarnaast kun je dan ook het geluid via de telefoon sturen en wordt het toestel tijdens het streamen opgeladen. In de gratis versie gebruikt de app alleen de frontcamera. Om de selfiecamera te gebruiken moet je de app eerst een review geven. Er zijn goede redenen om de betaalde versie te kiezen: hogere beeldkwaliteit, geen advertenties, scherpte handmatig afstellen en de optie om hdr-video te downloaden.

 

© PXimport

6 Test-viewer

De smartphone-cam kun je vooraf testen met de EpocCam Viewer op je desktop. Op de Mac-computer download je de tester-app via de App Store en vandaar installeer je EpocCam Viewer op de computer. In Windows vind je deze viewer bij de Programma’s onder Kononi / EpocCam Viewer. Online testen? Surf naar https://webrtc.github.io/samples en selecteer bij Devices de knop Choose camera, Microphone and speaker. In het volgende venster selecteer je bij Video Source het apparaat EpocCam. Als dit goed werkt, kun je deze oplossing ook gebruiken in je favoriete videoconferencing-software.

 

© PXimport

Stroomvoorziening

 

© PXimport

Iriun Webcam

7 Stabiel

Een andere gebruiksvriendelijke en stabiele oplossing is Iriun Webcam. Ook dit werkt met een tandem van een app en een stuurprogramma. De app is zowel voor iOS en Android gratis. Hier vind je de software voor Windows, macOS en Ubuntu inclusief de links naar de apps. De twee vinden elkaar spontaan wanneer ze op hetzelfde netwerk zitten. Android-smartphones kun je ook via usb verbinden, wat een iets stabieler beeld oplevert. Op de smartphone kies je voor een camera, bij de front-camera kun je daar ook de flits als belichtingslamp bij aanzetten. Maar let op: die is erg fel!

 

© PXimport

8 Resolutie selecteren

Op de Windows-client kun je verschillende resoluties van het camerabeeld selecteren. In de macOS-versie vinden we deze optie niet. De beeldkwaliteit van de smartphone-camera is over het algemeen beter dan die van een klassieke webcam. Ook de automatische afstelling van de witbalans, verzadiging en contrast overtreffen die van de gewone webcam. Helaas kun je bij Irium Webcam de microfoon van de telefoon niet gebruiken, maar wel een headset met microfoon, de in-ears van de smartphone of een speciale usb-microfoon. En bij die laatste heb je gelukkig geen last van woekerprijzen.

 

© PXimport

iVCam

9 Instapversie of pro-editie

Ook de instapversie van iVCam is gratis, maar je bent wel beperkt tot een maximale resolutie van 640 × 480 pixels. De full-versie voor 9,99 dollar, biedt meer functies en heeft geen watermerk of advertenties. De mobiele app is zowel beschikbaar voor Android als iOS, maar de desktopsoftware werkt uitsluitend op Windows via usb en wifi. Ook kun je de telefoon als draadloze microfoon gebruiken voor de pc. iVCam ondersteunt de gangbare videoformaten zoals 360p, 480p, 540p, 720p, 1080p en 4K.

Installatieprobleem

 

© PXimport

10 Instellingen

Je kunt de resolutie en framerate zowel op de pc als op je mobiel aanpassen. Wanneer de webcam live is, wordt het grijze iVCam-taakbalkicoontje wit. Je kunt hierop dubbelklikken om de applicatie te openen en vervolgens op het hamburgersymbool tikken voor de instellingen. Met iVCam kun je de focus handmatig regelen, hetzelfde geldt voor de belichting en iso-waarde. Je schakelt tussen de camera vooraan en achteraan, ook het licht van de flitser kun je aanzetten.

 

© PXimport

11 Videorecorder

Bovenaan zit een knop om het beeld te spiegelen en een knop Gezichtsverfraaiing. Verwacht niet dat je er meteen als George Clooney of Julia Roberts uitziet, maar de functie verbloemt wel schaduwen en oneffenheden. Zelfs de audio-kwaliteit kun je instellen. iVCam kun je dus als webcam gebruiken en als videorecorder op afstand. Onderaan het scherm in de app en de desktopversie staan knoppen om beelden en video op te nemen die rechtstreeks als losse bestanden op de computer worden opgeslagen. Voor het opnemen van video kun je instellingen aanpassen zoals schermgrootte, resolutie en bitrate.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000