Kaspersky Internet Security 2016 - Uitstekende Windowsbeveiliging

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 02 oktober 2015 08:00

Apps & Software

Voor Windows is antivirussoftware helaas nog altijd bittere noodzaak. Zelfs voor Windows 10. Kaspersky heeft de afgelopen jaren met security-software bewezen deze bescherming goed aan te kunnen, maar toch worstelt het bedrijf met hedendaagse realiteit. Ondanks deze zeer uitgebreide toolset.

None

Kaspersky Internet Security 2016

Prijs

€ 52,95 (1 apparaat, 1 jaar), 74,95 (3 apparaten, 1 jaar)

Taal

Nederlands (Windows), Engels (Mac OS X, iOS, Android)

OS

Windows XP/Vista/7/8; OS X; Android

Website

www.kaspersky.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Programma-beheer
 • Uitstekende beveiliging
 • Uitgebreid
 • Minpunten
 • Android-app niet noodzakelijk
 • Browser-instellingen nalopen alleen IE
 • Lange laad- en scantijd op oudere systemen

In Windows 8(.1) en Windows 10 heeft Microsoft standaard Windows Defender aan staan. Dit antivirusprogramma biedt basisbescherming, maar echt een ster op het gebied van opsporing en verwijdering van malware is dit niet. Met beveiligingssoftware van andere partijen als Kaspersky, AVG, Norton en vele andere ben je beter af. Maar Windows is niet het enige veelgebruikte besturingssysteem meer. Daarom komt Kaspersky's Internet Security in twee varianten: een voor Windows en een Multi-Device versie die ook op Mac en Android werkt. Helaas ontbreekt de noodzaak van beveiligingssoftware, die er wél voor Windows is, op deze systemen. Het is een probleem waar alle antivirus-makers mee kampen, terwijl ze ondertussen ook vast lijken te zitten in de ouderwetse jaarlijkse update-cyclus waarbij het komende jaartal op de kartonnen doosjes prijkt. Lees ook ons antivirus-dossier

Malwarejager

Voor Windows is Kaspersky zoals vertrouwd uitstekende beveiligingssoftware, die ook onder Windows 10 volledig werkt. Laten we bij de basis starten: antivirus. Het Russische bedrijf heeft de laatste jaren een indrukwekkende reputatie opgebouwd als het op opsporing van malware aankomt. Dit werd onlangs nog bevestigd door het onafhankelijke testlaboratorium AV-Test.

Tevens zet Kaspersky flink in op een omgeving om veilig in te internetbankieren. Wanneer je met je browser de site van een bank (of ander betaalsysteem) bezoekt opent een apart browservenster, dat 'schoon' is van allerlei extensies of aanpassingen, zodat manipulatie van je internetbankier-verkeer niet mogelijk is. Vertrouw je het nog steeds niet, dan kun je via een apart schermtoetsenbord je inloggegevens invoeren.

Je kunt zelf handmatig sites invoeren voor de extra internetbankier-beveiliging.

Meer beveiliging

Het Internet Security-pakket biedt natuurlijk meer dan een malwarejager. Prettig zijn de toevoegingen als de kwetsbaarheids- en programmascan (die geïnstalleerde programma's naloopt op betrouwbaarheid en bekende beveiligingslekken), privacy-bescherming (waar je kunt inzien hoeveel trackers je webverkeer hebben gevolgd of hoe vaak en door welk programma je webcam is gebruikt). Ook kan het programma de beveiligingsinstellingen van je browser nalopen. Ontzettend knullig is dat dit alleen mogelijk is bij Internet Explorer. Edge, Chrome of Firefox? Nope.

De software is een uitgebreide gereedschapskist voor Windows.

Het programma-beheer kan tevens worden gebruikt om aan te geven welke programma's met Windows gestart mogen worden of internettoegang mogen krijgen. Bovendien geeft Kaspersky hier overzichtelijk bij aan wat de impact en reputatie van het programma is.

Ook is er ouderlijk toezicht ingebakken, dat inhaakt op de Windows gebruikers-accounts. Deze uitgebreide module bepaalt wanneer de gebruiker online mag, wat er gezien mag worden, welke programma's gestart mogen worden en met wie er gechat mag worden.

Welke programma's starten op met Windows en zijn ze te vertrouwen?

Prestaties

We hebben Kaspersky's Internet Security op meerdere systemen getest, wat allemaal vlekkeloos verliep op zowel Windows 10 als 7 en 8.1. Windows XP wordt ook nog ondersteund, maar besef je wel dat een beveiligingsprogramma nog niet voldoende is om je echt veilig te wanen bij dit besturingssysteem.

Wanneer Kaspersky Internet Security op de achtergrond draait merk je nauwelijks impact van het programma. Prettig is ook dat je niet vaak lastiggevallen wordt met rapporten of andere ongein - alleen wanneer het nodig is wordt melding gegeven. Zoals het hoort.

Op minder krachtige machines merkten we echter wel dat Kaspersky Internet Security veel tijd nodig had om te laden. Bijvoorbeeld voor het overzichtscentrum hadden we al een minuut laadtijd nodig op ons vier jaar oude laptopje (Core i3, 4GB RAM en Windows 10). Ook scannen van het systeem en programma's verliep traag.

Het initialiseren duurde wel lang op ons oudere systeem.

Mac en Android

Wanneer je Internet Security 2016 in een doosje koopt, heb je een licentie voor drie apparaten. Niet alleen pc's, maar er is ook een versie voor Mac en Android. De Mac-versie biedt naast antivirus (ondanks dat de Mac een minder populair doelwit is, is het ook vatbaar voor malware) ook ouderlijk toezicht en extra beveiliging voor internetbankieren.

De app voor Android biedt de mogelijkheid om je apparaat op afstand te lokaliseren en wanneer nodig te vergrendelen of zelfs wipen. Dat is essentieel voor iedere Android, maar zit wel al standaard ingebakken via Android Apparaatbeheer. Tevens kun je de Android-app gebruiken om te scannen tegen kwaadaardige apps, maar de noodzaak van zo'n scanner ontbreekt. Tenzij je ook apps buiten de Play Store om installeert.

Conclusie

Voor je Windowssysteem is Kaspersky's Internet Security een uitgebreide en overzichtelijke verzameling beveiligingstools. Bovendien is het bedrijf uitstekend in staat om malware effectief te bestrijden. Kortom, een uitstekende keus voor de beveiliging van je systeem. Helaas ontbreekt de noodzaak voor malwarebescherming op Android en ten dele ook voor de Mac.

5 Reactie(s) op: Kaspersky Internet Security 2016 - Uitstekende Windowsbeveiliging

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 oktober 2015 11:27 Anoniem
  'Zelfs voor windows 10'. Jammer dat het product dit OS niet ondersteunt afgaande op de weergegeven informatie…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2015 20:09 Anoniem
  voor dit heb je een degelijk pc nodig want dit zuipt….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2015 00:07 henkzelf
  Hopelijk is dit een onafhankelijk stuk..
  Mijn ervaring met Norton, Kaspersky en de andere grote jomgens is dat het de PC of laptop beduidend trager maakt en dat er wel degelijk nog massa's malware besmettingen zijn die dan met Malwarebytes Anti-Malware wel gevonden worden en verwijderd kunnen worden.
  Het beste kan je gewoon de ingebouwde virusbeveiliging van Windows 10 gebruiken en daarnaast eens per 3 weken een scan doen met Malwarebytes Anti-Malware. Meer heb je niet nodig :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2015 11:24 MarkS90
  Ik gebruik alleen MSE op win 8.1 en hier nooit problemen. Voorkomen is toch beter van genezen dus een beetje kijken waar je op klikt helpt al een heel stuk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2015 14:11 Jorispeterse
  Probleem van MSE is dat veel over het hoofd gezien wordt. Als basisbescherming is het oke, een zesje. Maar als Microsoft beter werk had afgeleverd had antivirus nooit zo'n noodzaak geweest. Dus vertrouw je zo'n partij ook voor de oplossing van het probleem?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.