Keuzehulp: Welk smartphone-platform past bij jou?

© PXimport

Keuzehulp: Welk smartphone-platform past bij jou?

Geplaatst: 25 juli 2013 - 08:29

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Redactie ID.nl

De keuze voor een mobiel besturingssysteem is er eentje die niet licht genomen moet worden. Elk mobiel OS heeft een heel eigen ecosysteem met specifieke diensten, applicatiewinkels en een eigen interface. Hoewel de verschillende besturingssystemen steeds meer functionaliteit en andere ideeën van elkaar overnemen, is de keuze nog steeds zeer afhankelijk van je eigen wensen.

Het is dus belangrijk dat de gemaakte keuze bij jou als persoon past. Niet in de laatste plaats omdat later overschakelen naar een ander mobiel besturingssysteem behoorlijk wat voeten in de aarde heeft. Naast het feit dat je weer zou moeten wennen aan de nieuwe navigatie en waar je alles kan vinden, ligt overstappen nog wat gecompliceerder.

Ecosysteem

Zo kunnen apps niet overgeheveld worden naar een ander besturingssysteem. Stel dat je een smartphone twee jaar lang gebruikt, dan is het zeer waarschijnlijk dat je gedurende die tijd niet alleen gratis apps zult downloaden, maar ook wat zal kopen. Gratis apps kunnen, mits beschikbaar op het andere platform, nog wel opnieuw gedownload worden. De apps die je gekocht hebt, zal je echter opnieuw moeten aanschaffen en dat is ronduit zonde van het geld. Daarnaast moet je ook nog maar zien dat je overige data over te zetten is naar het nieuwe ecosysteem.

Gelukkig zijn er wel steeds meer programma’s om dat voor elkaar te krijgen zonder bijvoorbeeld handmatig je hele adresboek te moeten overtypen. Toch blijven er in de praktijk vaak nog dingen die niet zo makkelijk te transporteren zijn. Denk aan sms’jes, opgeslagen wifi-netwerken, surfgegevens, instellingen etc.

Kortom, je keuze voor een platform is erg belangrijk. Wij helpen je graag een handje en leggen daarom de mobiele besturingssystemen Android, iOS en Windows Phone 8 naast elkaar.

BlackBerry

Naast de drie hoofd-platforms van dit artikel is er ook nog BlackBerry 10 OS. BlackBerry heeft eigenlijk te lang stilgestaan en wil met een nieuwe versie van het besturingssysteem weer proberen aan te haken. Het is het bedrijf zeer aardig gelukt om bijna alle functionaliteit van de moderne besturingssystemen in te bouwen en toch herkenbaar te blijven. Het is wel even wennen: alle navigatie werkt met veegbewegingen en het kost wat tijd om die onder de knie te krijgen. Er zijn veel functies ingebouwd die we ook in Android en iOS terugvinden. Zo heeft ook BlackBerry 10 een digitale assistent die vergelijkbaar is met Siri of Google Now. Deze werkt wel houteriger en dat is het geval met meer apps, zoals de Maps-app. Deze werkt niet met Google Maps en mist een hoop functionaliteit in vergelijking met Googles kaartendienst. Kleine irritaties doen zich verder voor bij handelingen als het selecteren van tekst. Ook dat werkt nog niet zo vloeiend als bij de concurrentie. Toch zullen fans van oude BlackBerry OS-versies waarschijnlijk blij zijn met BlackBerry 10.

 

© PXimport

De in januari gelanceerde BlackBerry de Z10, met daarop het OS BlackBerry 10.

Android

Veel IT-professionals kiezen voor Android. En daar is een reden voor: het platform is erg open, waardoor er veel naar eigen smaak is in te richten en in te stellen. Deze doelgroep wil niet beperkt worden door keuzes van een fabrikant en misschien wil je dat ook wel niet. Android is van Google en is opensource, wat ervoor zorgt dat alle smartphone-fabrikanten het besturingssysteem naar hun eigen hand kunnen zetten. Ze gieten er hun eigen sausje overheen en hebben de mogelijkheid om allerlei extra functionaliteit in te bouwen. Dat doen Samsung en HTC bijvoorbeeld met TouchWiz en Sense. Deze grafische schillen zorgen ervoor dat Android er opeens heel anders uit kan zien.

 

© PXimport

Android kan er op verschillende toestellen compleet anders uitzien.

Schone Android

Een ‘kale’ versie van Android werkt overigens ook prima en sommigen vinden dat juist weer fijner. De Nexus-lijn van Google werkt op deze schone versie. Deze serie bestaat uit smartphones die de functionaliteit van de nieuwste Android-versie als eerste mogen demonstreren. Een voordeel is dat deze toestellen vaak ook als eerste nieuwe updates van het besturingssysteem Android krijgen. Andere fabrikanten moeten eerst nog aan de slag om de Android-versie naar hun hand te zetten.

Het opensource-karakter van Android zorgt ervoor dat veel fabrikanten voor het besturingssysteem kiezen. Een voordeel van Android is dan ook dat er een enorme keuze aan smartphones is met het OS. Samsung, LG, Sony en HTC zijn bekende fabrikanten die Android-toestellen maken, en overstappen tussen deze merken is dan ook betrekkelijk eenvoudig wat betreft het overzetten van apps en data. Je blijft bij zo’n overstap als het ware in hetzelfde ecosysteem.

Eigen smaak

We zouden kunnen zeggen dat Android staat voor vrijheid op meerdere fronten. Een punt van vrijheid wat wij erg prettig vinden, is dat de gegevens van een Android-smartphone makkelijk met een computer te benaderen zijn. Wanneer je een Android-telefoon aan de computer hangt, kan je de gegevens via de verkenner bekijken.

Daarnaast is er zoals gezegd van alles zelf in te stellen en dat is leuk als je een beetje avontuurlijk bent op dit gebied. Vind je het leuk om met allerlei opties te spelen en alles naar wens in te richten (onder andere met widgets), dan is Android simpelweg het ideale mobiele besturingssysteem. Ook als je het personaliseren van een systeem niet tot je hobby’s schaart, is Android ook nog altijd een prima keuze. Het systeem is er gebruiksvriendelijk genoeg voor. Toch kan de leercurve iets steiler zijn dan bij Windows Phone 8 of iOS.

 

© PXimport

Met widgets op het startscherm hoef je een app niet eens te openen.

Misbruik

Waar je bij Android wel voor uit moet kijken, is welke apps je downloadt. Je dient op te letten voor kwaadaardige software. Omdat de applicatiewinkel ook open is, kunnen app-ontwikkelaars daar misbruik van maken. Bekijk daarom goed welke machtigingen een app vraagt.

Apps

Het aantal apps dat in de Google Play Store aangeboden wordt, is ongeveer even groot als in Apples App Store. In verhouding zijn er meer gratis apps te downloaden dan bij andere platformen. Daar staat tegenover dat er in die gratis apps vaak reclame te zien is. In het algemeen zijn Android-apps net wat minder stabiel dan apps voor andere platformen, vooral vanwege het feit dat ze moeten kunnen draaien op veel verschillende telefoons.

iOS

Apple heeft lange tijd een voorsprong gehad op het gebied van smartphone-besturingssystemen. De fabrikant is immers de grondlegger van de hedendaagse smartphone. iOS is al lange tijd een stabiel besturingssysteem dat degelijk en snel aanvoelt. Wel is het wat gesloten.

iOS ziet er al sinds de begintijd ongeveer hetzelfde uit en bij updates verandert vooral de functionaliteit. Dat kan je jammer vinden of juist prima. Het besturingssysteem heeft geen hoofdscherm met snelkoppelingen en widgets, waarbij de apps zelf op een subpagina staan, zoals Android dat heeft. Bij iOS staan er vier (veelgebruikte) apps onder in beeld, deze blijven staan wanneer er door de pagina’s met andere apps wordt genavigeerd. Verder is er een statusbalk te zien waar onder andere de tijd en de verbindingen worden weergegeven.

 

© PXimport

In de Muziek-app kun je vrij letterlijk door je albums ‘bladeren’. Strak ontwerp staat hoog in het vaandel bij Apple.

Wanneer we iOS vergelijken met Android doet het wat Spartaans aan, hoewel het er wel weer erg strak uitziet qua ontwerp. iOS kan wat onoverzichtelijk worden als er veel apps geïnstalleerd zijn, omdat er dan door vele pagina’s vol met apps genavigeerd moet worden. Wel kan je de belangrijke apps natuurlijk op de eerste paar pagina’s zetten of de apps indelen in mapjes.

 

© PXimport

De eenvoudige opzet van iOS. Onderin vier ‘favoriete’ apps en daarboven simpelweg alle apps op een rijtje, al dan niet ingedeeld in mapjes.

Gebruiksvriendelijk gesloten

De eenvoud van iOS kan een voordeel zijn. Het besturingssysteem van Apple is erg gebruiksvriendelijk. De keerzijde is dat er minder te personaliseren en in te stellen is. Wellicht loop je nog weleens tegen iets aan dat je graag zou willen veranderen, maar wat dan helaas niet mogelijk is. Apples wil is wet.

Het gesloten karakter van iOS betekent dat Apple veel controle heeft over het uiterlijk van het besturingssysteem. Het gevolg is een grote design-uniformiteit. Dat zien we ook terug in apps. Bovendien is er bijzonder weinig rommel te vinden in de apps in Apples App Store, omdat elke app grondig gecontroleerd wordt voordat hij daarin verschijnt. Verder hebben app-makers nog weleens de neiging om de iOS-app eerst te maken, daarna pas de Android-variant en nog later eventueel een versie voor een ander platform. Dit is voor iOS-gebruikers natuurlijk een voordeel.

Strakke teugels

Het nadeel van het gesloten karakter van iOS is dat ontwikkelaars beperkt zijn wat betreft het bieden van hun eigen unieke smartphone-ervaring, Apple houdt de teugels strak.

Apps

Over iOS-apps kunnen we eigenlijk kort zijn. Het platform is over het algemeen geliefd bij ontwikkelaars. Veelal komen apps van grote partijen als eerste op iOS uit. Het aantal apps in de App Store en de Google Play app-winkel ontloopt elkaar niet veel. De kwaliteit van iOS-apps is erg hoog, ze zijn stabiel en ze zijn vaak mooi vormgegeven. Apps zijn minder vaak gratis beschikbaar dan bij Android, maar daar staat tegenover dat er bij betaling van vaak zo’n 89 cent geen reclame in de app te zien is.

Windows Phone 8

Kon Windows Phone met versie 7 en 7.5 nog niet opboksen tegen Android en iOS, met de komst van Windows Phone 8 is het alles of niets voor Microsoft. Sterke beveiliging, ‘live tiles’, goede synchronisatie en een vloeiende navigatie typeren het besturingssysteem.

Windows Phone onderscheidt zich van Android en iOS in eerste instantie op het gebied van uiterlijk. Het hoofdscherm bestaat uit zogenaamde live tiles. Deze tegels kunnen naar believen worden toegevoegd en verwijderd. Er gaan apps achter schuil, maar het kunnen bijvoorbeeld ook snelkoppelingen naar favoriete contacten zijn. De live tiles zijn in drie formaten op het scherm te pinnen, waardoor de gebruiker de vrije hand heeft om een overzichtelijk persoonlijk startscherm te creëren. Het mooiste is misschien nog wel dat de tegels live informatie en plaatjes kunnen weergeven, net als in Windows 8. De rest van de apps staan in het naastgelegen scherm onder elkaar opgesomd op alfabetische volgorde. Dit basissysteem maakt dat het prettig werken is met Windows Phone 8.

 

© PXimport

Als je het scherm met live tiles naar links sleept krijg je een overzicht van alle apps.

Vloeiend en veilig

Waar Windows Phone 7.5 net wat minder vloeiend werkte dan Android of iOS, is dat met Windows Phone 8 verleden tijd. Het systeem is ongeveer even snel in het multitasken en opstarten van apps.

Een voordeel van Windows Phone 8 is verder de bijzonder goede synchronisatie met Windows 8. Dat is voor persoonlijk gebruik erg handig, maar zeker ook voor zakelijke gebruikers. Die laatste groep is bij Microsoft sowieso aan het goede adres. De beveiliging en versleuteling is standaard erg goed geregeld bij Windows Phone 8, waarmee het platform een streepje voor heeft op Android en iOS. BlackBerry is verder het enige mobiele OS dat zich ook richt op deze zakelijke veiligheid.

Geen oerwoud

Windows Phone 8 is vanaf het begin af aan gebouwd om het oerwoud aan verschillende accounts die hedendaagse gebruikers hebben, samen te voegen binnen het OS. En dat merken we. Contacten van bijvoorbeeld Facebook, Gmail en de telefoon zelf worden desgewenst automatisch samengevoegd. Ook kunnen foto’s van Flickr, Picasa en Facebook in één applicatie worden bekeken.

Apps

De grootste beer op de weg om Windows Phone 8 te verkiezen tot het mobiele OS van jouw keuze, is nog altijd app-gerelateerd. Het aantal apps in de Windows Phone Store groeit, maar er missen nog steeds een aantal essentiële. Het is een kip en ei-verhaal. App-ontwikkelaars komen waar de gebruikers zitten en gebruikers komen waar de apps zitten. Om ook met apps te kunnen concurreren, heeft Windows Phone dus nog een lange weg te gaan. Daarnaast zijn de Windows Phone 8-apps over het algemeen net wat duurder dan die voor iOS en Android, hoewel er ook genoeg gratis apps verkrijgbaar zijn.

 

© PXimport

Het aanbod in de Windows Store is nog een verbeterpunt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten