Key Lime Pie: 5 nieuwe functies van Android 5.0

Door: Elmar Rekers | 09 juli 2013 10:45

Apps & Software

Hoewel Google Android 5.0 nog altijd niet heeft aangekondigd, gaan er toch al maanden geruchten over deze grote update van het mobiele besturingssysteem. Wij rapen de belangrijkste geruchten over Android 5.0 bijeen en kijken welke vijf nieuwe features Key Lime Pie naar Android smartphones en tablets brengt.

Google produceert op hoog tempo nieuwe versies van zijn mobiele besturingssysteem Android. Toch heeft de zoekgigant nog altijd geen uitsluitsel gegeven over de Android-versie die later dit jaar moet gaan verschijnen. Zelfs tijdens zijn eigen I/O-conferentie werd er met geen woord over gerept. Omdat ook wij niet langer kunnen wachten, hier alvast vijf nieuwe functies die hoogstwaarschijnlijk in versienummer 5.0 zullen worden ingebakken. En dan gaan we er gemakshalve dus maar even vanuit dat Google ons in oktober geen zoethoudertje voorschotelt in de vorm van Android 4.3…

1. Minimalistische interface

Hoewel er nog niet veel van Android 5.0 is uitgelekt, gaan wij er voorzichtig al vanuit dat Key Lime Pie een grondig vernieuwde interface zal bieden. We zien immers dat Google zijn diensten als Gmail en Google Now al voorziet van een strakke interface met heldere kleuren, wat doet vermoeden dat deze lijn wordt doorgetrokken met Key Lime Pie. Niet langer het donkere thema zoals op de smartphones en tablets met Jelly Bean, maar een minimalistisch en rustig ogend startscherm en bijbehorende menu's. En zal Google dan ook eindelijk de Play Store wat overzichtelijker maken? We hopen het van harte...

Oh, en voor de Nexus-liefhebbers onder ons: geruchten gaan dat Google fabrikanten wil verplichten om hun eigen softwareschil optioneel te maken. Dit zou dus betekenen dat we HTC’s Sense en Samsung’s TouchWiz desgewenst gewoon kunnen uitschakelen. Of fabrikanten hiermee akkoord gaan is echter nog maar de vraag. Een dergelijke softwarelaag over Android is immers een van de weinige manieren waarop Samsung, HTC en Sony zich van elkaar kunnen onderscheiden.

Zouden we TouchWiz kunnen uitschakelen op de Galaxy S5?

2. Apps uitproberen

Hoewel Google je de optie geeft om aangeschafte apps binnen 15 minuten weer te retourneren als ze niet bevallen, is het niet mogelijk om betaalde apps gratis uit te proberen. Key Lime Pie lijkt hier verandering in te brengen. Google zou het volgens de laatste geruchten namelijk mogelijk gaan maken om betaalde apps gratis te downloaden, waarna deze voor een bepaalde tijd of een 'X' aantal keer kan worden uitgeprobeerd.

3. Beter multitasken

Google gebruikt de Linux 3.8 kernel om Android 5.0 te bouwen. Tenminste, als we de vele geruchten op internet mogen geloven. Dit betekent onder meer dat het besturingssysteem aanzienlijk ‘lichter’ zal zijn dan zijn voorgangers. Er is minder RAM nodig om een telefoon vloeiend te laten draaien en zaken als multitasken zullen sneller en soepeler verlopen. Een ander voordeel: Key Lime Pie zal ook kunnen draaien op toestellen met slechts 512MB aan werkgeheugen.

4. Profielen

De geruchten rondom profielen in Android 5.0 zijn zó sterk, dat het wel gek moet lopen wil deze functie straks niet opduiken in het nieuwe OS. Dit betekent dat je voor verschillende situaties - vermoedelijk middels een menu in het notificatiecentrum – je telefoonfuncties met één klik kunt aanpassen. Ga je bijvoorbeeld slapen dan stel je je telefoon in op de slaapstand, waardoor meldingen van sociale media en e-mails niet langer binnenkomen. Telefoongesprekken van bepaalde contacten zou je eventueel wel kunnen laten doorkomen. Een soort ‘niet storen’-functie, maar dan uitgebreider. We zien dat verschillende fabrikanten de optie overigens ook al meeleveren met hun softwareschil (onder meer Huawei) maar Google zal dit straks dus diep in het systeem gaan bouwen.

Tijdens I/O dook deze afbeelding op. Inderdaad, de Android-bot eet een lekker stukje 'Key Lime Pie'.

5. Integratie apps

We zien het eigenlijk bij iedere release van een mobiel besturingssysteem: een ‘nog’ diepere integratie van sociale media. Ook Android 5.0 zal meer opties krijgen voor het delen van content via Google+, Facebook en Twitter. Daarnaast zal ook Google Now een prominentere rol gaan spelen. De dienst werd geïntroduceerd met Android 4.1 en dient als een persoonlijke assistent van de gebruiker. Een widget voor Now is eerder al uit de doeken gedaan, maar vermoedelijk gaat Google straks nog een stap verder. Hoe? Wat dacht je van een compleet Google Now startscherm?

Release Android 5.0

Bovengenoemde functies zijn momenteel enkele een weergave van de sterke stroom geruchten die er over Android 5.0 rondgaan. Verwacht wordt dat Google Key Lime Pie in oktober zal lanceren, als er tenminste niet wordt gekozen voor een kleinere update van Jelly Bean in de vorm van Android 4.3. Het mobiele OS zal hier moeten gaan opboksen tegen het grondig vernieuwde iOS 7 van Apple en Windows Phone 8.1 van Microsoft.

0 Reactie(s) op: Key Lime Pie: 5 nieuwe functies van Android 5.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.