Klokkenluider onthult belastingtrucs Google

Door: andreas-udo-de-haes | 21 mei 2013 09:25

Nieuws

Google heeft stelselmatig Britse advertentiedeals in belastingluw Ierland in de boeken gezet, klapt een oud-Googler uit de school. 'Immoreel' en mogelijk illegaal.

Google heeft jarenlang advertentiedeals die feitelijk in Groot-Brittannië werden gesloten in Ierland geboekt, om zo Britse belasting te ontlopen. Dat blijkt uit meer dan 100.000 interne documenten die een oud-medewerker van Google aan de Britse belastingdienst heeft gegeven, meldt The Sunday Times.

Barney Jones doet een boekje open over de complexe financiële trucs die Google toepast. Dat Google, evenals talloze andere multinationals, creatief met geldstromen goochelt om zo min mogelijk belasting te betalen, is bekend.

Britse deals in Ierse boeken

Maar wat Google deed is niet alleen immoreel, mogelijk ook illegaal, schrijft The Times. Veel advertentiedeals zijn namelijk gesloten in het kantoor in Londen, zelfs de transacties gingen naar een Britse bankrekening van Google. Maar doordat het bedrijf ze naderhand in Ierland in de boeken zette, had de Britse fiscus het nakijken.

Vorige week stelde Google voor een Britse parlementaire onderzoekscommissie dat er nooit deals in Londen werden gesloten. Uit de duizenden interne documenten die Jones heeft gelekt zou echter tegendeel blijken.

Google houdt vol zich aan alle fiscale wetten te houden. Voor onze Britse activiteiten betalen we belasting in Groot-Brittannië, aldus het bedrijf in een reactie. In Groot-Brittannië is de vennootschapsbelasting 23 procent, in Ierland slechts 13 procent. Naast Ierland is ook Nederland een belangrijk onderdeel van de fiscale draaischijf van multinationals. Als doorsluisoord is Nederland bepaald niet happig om de ontwijkpraktijken aan te pakken.

Fiscale vluchtroutes afsnijden

Veel Britse politici vinden dat Google de kluit belazert. Verschillende landen, waaronder Engeland, broeden op maatregelen om de fiscale vluchtroutes af te snijden. Maandag had premier David Cameron een gesprek met onder meer Google-commissaris Eric Schmidt. Cameron riep bedrijven op zich fiscaal verantwoordelijk te gedragen, meldt Reuters.

Overigens heeft het Verenigd Koninkrijk juist in de afgelopen jaren de vennootschapsbelasting verlaagd van 28 naar 23 procent om het vestigingsklimaat te verbeterend ten opzichte van Ierland, maar dat zet blijkbaar nog te weinig zoden aan de dijk.

Apple in VS onder vuur

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is het momenteel vooral Apple die onder vuur ligt. Volgens een Senaatsrapport heeft Apple miljarden aan Amerikaanse belasting ontweken via 'onzichtbare' bv's in Ierland. Vandaag moet Apple-ceo Tim Cook op een hoorzitting verschijnen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Klokkenluider onthult belastingtrucs Google

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.