Korte url maken inclusief QR-code via Goo.gl

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 08 november 2010 17:49

Apps & Software

Er zijn verschillende websites op internet die een lange url gratis voor u omzetten in een korte url. Dit is handig voor, bijvoorbeeld, diensten als Twitter, waar u maar een beperkt aantal tekens per bericht mag plaatsen en uiteraard ook voor wanneer u simpelweg geen vijfregelige url ergens wilt plaatsen. Ook Google biedt zo’n url dienst aan, maar wel met een extraatje.

Om uw url om te zetten in een kortere Google-versie, surft u naar http://goo.gl/. Leuk detail, de domeinextensie .gl hoort bij Groenland en daar heeft Google dus handig gebruik van gemaakt. Eenmaal op de site plakt u de url simpelweg in het veld onder het kopje Paste your long URL here. Klik vervolgens op Shorten. U krijgt dan direct de verkorte url te zien naast het invoerveld (deze zal bestaan uit http://goo.gl/ met daarachter een korte code).

Door uw url in te plakken maakt u eenvoudig een kortere Goo.gl variant.

De dienst werkt snel en goed, maar Google zou Google niet zijn als het bedrijf er niet nog een klein extraatje aan toe had gevoegd. Wanneer u de verkorte url in de adresbalk van uw browser plakt en direct daarachter .qr typt, dan krijgt u in plaats van een url een QR-code te zien. QR-codes worden ook wel tweedimensionale streepjescodes genoemd. Wanneer u deze code (het is een plaatje) ergens plaatst, bijvoorbeeld op een brief of visitekaartje en de ontvanger heeft een QR-code scanner (veel telefoons hebben tegenwoordig apps die QR-codes kunnen lezen), dan leidt het scannen van de code automatisch tot de url die u had ingevoerd.

Voegt u .qr toe achter de verkorte url, dan wordt de url omgezet in een QR-code.

Tot slot nog handig om te weten, wanneer u inlogt met uw Google account, kunt u via Goog.gl (beperkte) statistieken bekijken van de verkorte url die u hebt aangemaakt.

0 Reactie(s) op: Korte url maken inclusief QR-code via Goo.gl

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.