Laptop versus Chromebook: dit zijn de verschillen

© PXimport

Laptop versus Chromebook: dit zijn de verschillen

Geplaatst: 11 mei 2021 - 02:05

Aangepast: 25 februari 2023 - 11:25

Justin Doornekamp

Een laptop is een goed alternatief (of aanvulling) op een traditionele, logge desktop. Sinds enkele jaren kun je ook kiezen voor een Chromebook. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een traditionele laptop en een Chromebook?

Een Chromebook kun je eigenlijk zien als een traditionele laptop, maar ook als een 2-in-1 pc. Zo’n 2-in-1-desktop zit dan weer tussen een tablet en een laptop in. Waar een traditionele laptop vaak draait op Windows, is dat bij een Chromebook op het besturingssysteem van Google, namelijk Chrome. Het grootste verschil tussen de twee besturingssystemen is dat Chrome OS eigenlijk vooral een minimalistische, uitgeklede versie is van Windows. Soms lijkt het alsof je op een Chromebook continu vanuit een webbrowser werkt.

Dit was ook de reden dat de Chromebook in de eerste instantie niet zo aansloeg: de functionaliteiten waren beperkt en bovendien was het apparaat zeer afhankelijk van een goede internetverbinding. Google heeft in de afgelopen jaren veel gesleuteld aan Chrome OS, waardoor de Chromebook ook wat toegankelijker werd. 

Alles op het web

In de basis blijft Chrome OS hetzelfde rechttoe, rechtaan besturingssysteem, maar dat wil niet zeggen dat het daarmee onderschikt is aan bijvoorbeeld Windows 10. Tegenwoordig kun je vrijwel alles doen op het web, waardoor een Chromebook zich prima leent voor alledaagse taken als surfen op het internet en (beperkte) foto- of tekstbewerking. 

Acer Chromebook Spin 513

© PXimport

Geen Windowsapps 

Ben je op zoek naar een “Chrome OS-ervaring” op een Windows-laptop, dan kun je altijd het besturingssysteem nabootsen door gewoonweg de Chrome-browser te gebruiken. Andersom kun je Windows niet draaien op een Chromebook (eventueel wel via een omweg).

Dit heeft tot gevolg dat je veel Windows-applicaties niet kunt installeren of gebruiken op een Chromebook. Zo heb je geen toegang tot de volledige versie van Microsoft Office, enkel de webversie van de populaire kantoorsuite.

Ook voor zwaardere taken, denk aan foto- of videobewerking en gaming, is een Chromebook niet geschikt. Naast het feit dat een Chromebook dit niet aankan, is het aanbod aan uitgebreide bewerkingsprogramma’s of games zeer beperkt tot niet aanwezig. Met diensten als Google Stadia kun je wel games streamen. Ben je geen doorgewinterde gamer, maar wil je wel af en toe een spelletje kunnen spelen dan is dit dus wel mogelijk.

 

© PXimport

Aanbod 

Laptops vind je in vele soorten en maten en kun je volledig naar je hand zetten door zelf onderdelen toe te voegen of juist weg te laten. Bij een Chromebook is de keuze beperkter, al zijn er sinds de opkomst van het apparaat in 2011 veel modellen gelanceerd. Verschillen zitten er bijvoorbeeld in de processor, in het geheugen, opslag en het scherm. Maar een Chromebook ombouwen tot een gamelaptop is er dus niet bij.

Internet

Een ander verschil tussen een Chromebook en een traditionele laptop, is dat een Chromebook nog steeds erg afhankelijk is van een stabiele internetverbinding. Dit kon in de begindagen erg vervelend zijn: als de internetverbinding wegviel, dan kon het zijn dat je je voortgang in een document bijvoorbeeld kwijt was. Gelukkig heeft Google de offlinefuncties van Chrome OS verbeterd in de afgelopen jaren en kun je nu ook met apps als Netflix, YouTube en Spotify online naar video’s kijken of naar muziek luisteren.

Desondanks blijft een internetverbinding voor een traditionele laptop een stuk minder belangrijk, omdat je gegevens altijd op de harde schijf van je apparaat kunt opslaan. Heb je dus niet regelmatig verbinding met het internet, dan is een Chromebook geen goede keuze, al zijn de functionaliteiten van een traditionele laptop tegenwoordig ook vrij beperkt zonder internetverbinding. 

Tip 07 De hardware van Chromebooks loopt enorm uiteen, waardoor er veel te kiezen is.

© PXimport

Prijs 

Tot slot valt op te merken dat Chromebooks doorgaans een stuk goedkoper zijn, omdat de hardwarevereisten van Chrome OS nu eenmaal zeer beperkt zijn. Bovendien zijn Chromebooks hierdoor een stuk kleiner en lichter dan normale laptops, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn als je veel reist voor werk. Waar je voor 200 euro een goede Chromebook hebt, tel je al snel enkele honderden euro’s meer neer voor een goede laptop. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000