Laptop versus Chromebook: dit zijn de verschillen

Door: Justin Doornekamp | 11 mei 2021 06:05

How To

Een laptop is een goed alternatief (of aanvulling) op een traditionele, logge desktop. Sinds enkele jaren kun je ook kiezen voor een Chromebook. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een traditionele laptop en een Chromebook?

Een Chromebook kun je eigenlijk zien als een traditionele laptop, maar ook als een 2-in-1 pc. Zo’n 2-in-1-desktop zit dan weer tussen een tablet en een laptop in. Waar een traditionele laptop vaak draait op Windows, is dat bij een Chromebook op het besturingssysteem van Google, namelijk Chrome. Het grootste verschil tussen de twee besturingssystemen is dat Chrome OS eigenlijk vooral een minimalistische, uitgeklede versie is van Windows. Soms lijkt het alsof je op een Chromebook continu vanuit een webbrowser werkt.

Dit was ook de reden dat de Chromebook in de eerste instantie niet zo aansloeg: de functionaliteiten waren beperkt en bovendien was het apparaat zeer afhankelijk van een goede internetverbinding. Google heeft in de afgelopen jaren veel gesleuteld aan Chrome OS, waardoor de Chromebook ook wat toegankelijker werd. 

Alles op het web

In de basis blijft Chrome OS hetzelfde rechttoe, rechtaan besturingssysteem, maar dat wil niet zeggen dat het daarmee onderschikt is aan bijvoorbeeld Windows 10. Tegenwoordig kun je vrijwel alles doen op het web, waardoor een Chromebook zich prima leent voor alledaagse taken als surfen op het internet en (beperkte) foto- of tekstbewerking. 

Acer Chromebook Spin 513

Geen Windowsapps 

Ben je op zoek naar een “Chrome OS-ervaring” op een Windows-laptop, dan kun je altijd het besturingssysteem nabootsen door gewoonweg de Chrome-browser te gebruiken. Andersom kun je Windows niet draaien op een Chromebook (eventueel wel via een omweg).

Dit heeft tot gevolg dat je veel Windows-applicaties niet kunt installeren of gebruiken op een Chromebook. Zo heb je geen toegang tot de volledige versie van Microsoft Office, enkel de webversie van de populaire kantoorsuite.

Ook voor zwaardere taken, denk aan foto- of videobewerking en gaming, is een Chromebook niet geschikt. Naast het feit dat een Chromebook dit niet aankan, is het aanbod aan uitgebreide bewerkingsprogramma’s of games zeer beperkt tot niet aanwezig. Met diensten als Google Stadia kun je wel games streamen. Ben je geen doorgewinterde gamer, maar wil je wel af en toe een spelletje kunnen spelen dan is dit dus wel mogelijk.

Aanbod 

Laptops vind je in vele soorten en maten en kun je volledig naar je hand zetten door zelf onderdelen toe te voegen of juist weg te laten. Bij een Chromebook is de keuze beperkter, al zijn er sinds de opkomst van het apparaat in 2011 veel modellen gelanceerd. Verschillen zitten er bijvoorbeeld in de processor, in het geheugen, opslag en het scherm. Maar een Chromebook ombouwen tot een gamelaptop is er dus niet bij.

Internet

Een ander verschil tussen een Chromebook en een traditionele laptop, is dat een Chromebook nog steeds erg afhankelijk is van een stabiele internetverbinding. Dit kon in de begindagen erg vervelend zijn: als de internetverbinding wegviel, dan kon het zijn dat je je voortgang in een document bijvoorbeeld kwijt was. Gelukkig heeft Google de offlinefuncties van Chrome OS verbeterd in de afgelopen jaren en kun je nu ook met apps als Netflix, YouTube en Spotify online naar video’s kijken of naar muziek luisteren.

Desondanks blijft een internetverbinding voor een traditionele laptop een stuk minder belangrijk, omdat je gegevens altijd op de harde schijf van je apparaat kunt opslaan. Heb je dus niet regelmatig verbinding met het internet, dan is een Chromebook geen goede keuze, al zijn de functionaliteiten van een traditionele laptop tegenwoordig ook vrij beperkt zonder internetverbinding. 

Prijs 

Tot slot valt op te merken dat Chromebooks doorgaans een stuk goedkoper zijn, omdat de hardwarevereisten van Chrome OS nu eenmaal zeer beperkt zijn. Bovendien zijn Chromebooks hierdoor een stuk kleiner en lichter dan normale laptops, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn als je veel reist voor werk. Waar je voor 200 euro een goede Chromebook hebt, tel je al snel enkele honderden euro’s meer neer voor een goede laptop. 

3 Reactie(s) op: Laptop versus Chromebook: dit zijn de verschillen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 mei 2021 13:05 Kasander1
  Nee, dank je. Ik kies liever voor een simpel tweedehands laptopje met Linux. On- en offline altijd op te werken. Zeer betaalbaar (tot vaak gratis) Alle software die een gemiddelde gebruiker kan wensen en nog compleet en voor niets.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 mei 2021 18:26 willemvv23
  Een paar aanvullingen.
  1. Op Chromebooks kan je ook Android- en Linux-apps draaien.
  2. Naast Stadia kan je ook gamen via GeForce Now en Steam (als Linux app).
  3. Voor video- en fotobewerking zijn vele online tools beschikbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2021 19:04 Kasander1
  Maar ben je dan wel minder afhankelijk van internet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.