Lenovo Yoga 11 - Transformeerbaar notebookje

© PXimport

Lenovo Yoga 11 - Transformeerbaar notebookje

Geplaatst: 7 oktober 2013 - 05:46

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Jeroen Boer

Microsoft ziet graag dat fabrikanten voor Windows 8 hybride apparaten ontwerpen en Lenovo lijkt daar met de IdeaPad Yoga 11 prima in geslaagd. De 11,6 inch-notebook is in een handomdraai te transformeren tot een tablet. Helaas heeft Lenovo wel gekozen voor tabletversie Windows RT.

Dichtgeklapt is de IdeaPad Yoga 11 door de oranje rubberachtig afgewerkte behuizing (er is ook een zilveren versie) al een opvallende verschijning. Klappen we de Yoga 11 open, dan zien we een chiclet-toetsenbord en een voor het formaat notebook erg ruim touchpad (9 bij 6 cm). Het polsgedeelte is net als bij zijn grote broer Yoga 13 afgewerkt met kunstleder dat prettig aanvoelt.

Veranderen in een tablet

De grootste truc van de Yoga 11 is net als bij zijn grote broer de scharnier, die het mogelijk maakt om het scherm helemaal naar achteren om te klappen waarmee het apparaat verandert in een tablet. Dat is met een schermformaat van 11,6 inch en een gewicht van 1,27 kg wel een redelijk forse tablet, maar voor thuis op de bank of in bed is het een erg prettig apparaat.

Je kunt de Yoga 11 ook op het toetsenbord neerzeten met het scherm omhoog, waarmee de Yoga 11 verandert in een compacte aanraak-pc. Het 11,6inch-scherm ziet er goed uit en indrukwekkend is dat een werktijd van 10 uur prima mogelijk is.

 

© PXimport

Door middel van het scharnier kan je het scherm helemaal kantelen naar jouw favoriete stand.

Helaas heeft Lenovo wel gekozen om dit apparaat in tegenstelling tot zijn grote broer te voorzien van Windows RT. In de basis is dat niet zo'n probleem: Windows RT werkt precies hetzelfde als Windows 8 en Microsoft levert als bonus zelfs gratis de standaardversie van Office 2013 mee (Word, Excel, PowerPoint en OneNote).

De grote beperking van RT is echter dat in de wel aanwezige bureaubladmodus die op Windows 7 lijkt, geen eigen programma's geïnstalleerd kunnen worden. Dit is alleen mogelijk in de Modern UI en het app-aanbod in de hierbij behorende applicatiewinkel is nog niet echt indrukwekkend.

Conclusie

De hardware van de IdeaPad Yoga 11 is goed uitgewerkt. De notebook verandert razendsnel in een tablet en de afwerking is fraai. Het grootste nadeel is de beperking van Windows RT en dat geldt nog sterker voor een apparaat met een goede combinatie van toetsenbord en touchpad. Maakt dat voor jou niet zo veel uit en wil je vooral browsen en typen, dan is dit een leuk alternatief voor een normale tablet, met als pluspunt een indrukwekkende accuduur. De IdeaPad Yoga 11 smaakt wat ons betreft vooral naar meer en die wens zou weleens snel uit kunnen komen. Lenovo heeft in de vorm van de IdeaPad Yoga 11S namelijk een vrijwel identieke variant met het echte Windows 8 ontwikkeld, die net iets dikker is. Wellicht is deze Yoga 11S al te koop op het moment dat u dit leest.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Leuk concept

Goed scherm

Fraaie behuizing

Accuduur

Minpunten

Windows RT

Conclusie

Lenovo IdeaPad Yoga 11 ---------------------- **Straatprijs** € 599,- **Besturingssysteem** Windows RT **Scherm** 11,6 inch (1366 x 768) **Processor** NVIDIA Tegra 3 **Intern geheugen** 2 GB RAM **Opslaggeheugen** 64 GB SSD **Camera** 1 megapixel **Draadloos** Wifi (802.11b/g/n), bluetooth 4.0 **Aansluitingen** 2 x usb 2.0, SD-kaartlezer, HDMI, headsetaansluiting **Accu** 42 Wh **Afmetingen** 29,8 x 20,4 x 1,6 cm **Gewicht** 1,27 kg...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten