Lenovo Yoga Tablet 2 Pro - Tablet en projector in één

Door: florence-ion | 15 juli 2015 10:17

Review

Lenovo's Yoga Tablet 2 Pro draait nu eindelijk op Android 4.4 (KitKat) en dat is een fijne stap voorwaarts voor deze enorme tablet met ingebouwde projector. We hebben de tablet al eens eerder onder de loep genomen, maar nemen nog eens een kijkje nu de nieuwe software beschikbaar is.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Prijs: Vanaf € 499,-

Besturingssysteem: Android 4.4 KitKat

Geheugen: 2GB

Schermgrootte: 13,3 inch

Opslagcapaciteit: 32GB

Connectiviteit: Wifi 802.11n, Bluetooth 4.0, 3G, 4G

Camera: 8MP (voor), 1,6MP (achter)

Accu: 9.600mAh

Gewicht: 950 gram

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Scherm
 • Handige projector
 • Minpunten
 • Grootte
 • Interface[/plusmin]

De Yoga Tablet 2 Pro-review verscheen oorspronkelijk op 12 februari 2015.

De Lenovo Yoga Tablet 2 Pro is buitengewoon. Hij is met 13 inch niet veel groter dan de meeste Android-tablets, maar hij heeft een picoprojector ingebed in het scharnier. Daarnaast heeft hij een goede standaard zodat je hem kan neerzetten hoe je wil. Lees ook: Het beste van 2014: 10 tablets die je blij maken.

Met zijn 500 dollar is de Yoga Tablet 2 Pro veel goedkoper dan wanneer je zowel een tablet als een projector zou moeten kopen, maar dat is een schrale troost als je te maken krijgt met Lenovo's verschrikkelijke aanpassingen aan de Android-interface. Deze enorme, op productiviteit gerichte tablet heeft veel voordelen, maar de slordige Android-aanpassingen vormen uiteindelijk een hindernis.

Android KitKat is een goede verbetering, maar de hoeveelheid overbodige apps is er niet veel kleiner op geworden.

Tablet of laptop?

Als je de gigantische omvang negeert is de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro best een stijlvolle tablet. Het heeft een gladde aluminium afwerking rond de randen en op de achterzijde, waardoor het er zakelijk uitziet. De naar achteren gerichte standaard is ook van aluminium, en gelukkig is hij minder lastig neer te zetten dan eerdere Yoga Tablet-modellen. Hij komt ook gemakkelijker los met een druk op een knop, zodat je hem niet meer hoeft los te pulken.

Een Nexus 7, met daaronder een Nexus 9 met daaronder de Yoga Tablet 2 Pro.

Ik had er nooit aan gedacht om een Android-tablet als werkmachine te gebruiken, maar het is met dit apparaat goed mogelijk. Het 13.3 inch Quad HD IPS-scherm is niet alleen ideaal om je Hulu-afspeellijst aan te pakken, het is ook geweldig voor multitasking. Ik gebruik de tablet samen met een Logitech bluetooth/toetsenbord en kreeg een heleboel werk gedaan met apps als Google Docs en Microsoft OneNote. Het voelde bijna aan alsof ik op een gewone laptop bezig was, behalve dan dat ik het scherm aan moest raken om de interface te gebruiken in plaats van de muis te gebruiken.

Natuurlijk zal het formaat uiteindelijk een probleem worden. Het is niet alleen breder dan mijn 13 inch MacBook Air, het paste ook niet in de grote tassen waar ik normaal gesproken mijn laptop in doe. Erger nog, ik moest het apparaat laten zien om door de beveiliging op het vliegveld te komen, en ik moest het opbergen tijdens de landing. Ik had niet de moeite genomen om uit te leggen dat het een Android-tablet was, omdat ik niet dacht dat iemand me zou geloven.

In het vliegtuig is het niet de handigste tablet van allemaal.

Het gebruik ervan in het vliegtuig was wat lastig. Apps die de landschapsmodus niet ondersteunen, vereisten dat ik de tablet verticaal gebruikte, zodat het lastig vast te houden was in een smalle vliegtuigstoel. Ik kon het grotere scherm wel waarderen voor het lezen van dingen zoals digitale tijdschriften, maar het extra gewicht van het scharnier en de bult van de projector op de achterkant maakten het lastig om het apparaat met één hand vast te houden, of het op mijn schoot te leggen. Ik had hetzelfde probleem tijdens het reizen van en naar mijn werk.

Maar als je er eenmaal aan gewend raakt, lijkt het formaat niet al te erg. Althans, als je niet ook nog elke dag een laptop mee moet zeulen.

Projecteren

De picoprojector die is ingebouwd in de Yoga Tablet 2 Pro is in staat om een 50 inch breed beeld op bijna elke muur te projecteren. Hij komt tot leven met een druk op de knop aan de zijkant van het apparaat, en je kunt scherpstellen door middel van een schuifknop op de achterkant. Het scherm wordt dan na een vooraf bepaalde tijdsduur uitgeschakeld om energie te besparen.

Erg scherp is het beeld niet, maar het verslaat genoeg gewone projectoren.

Ik ben geen typische projectorgebruiker, maar de ingebouwde projector van de Yoga Tablet 2 Pro leek beter te presteren dan de 3M Streaming Projector die ik nog ergens heb liggen. Hoe verder hij weg stond, hoe groter de projectie, hoewel het beeld dan niet erg gedetailleerd was. Het is goed genoeg om een afspeellijst van muziekvideo's tijdens een feestje te laten zien, of om een Powerpointpresentatie te projecteren tijdens een belangrijke vergadering, maar niet als je van plan bent om een filmavond in je achtertuin te organiseren.

Lenovo heeft ook een aantal softwareaanpassingen gebundeld om het projectiebeeld te verbeteren zodat het niet wazig of vervormd wordt weergegeven. Omdat de projector zelf al zo klein is, maakten die aanpassingen nauwelijks een verschil.

Overal yoga'en is een makkie met de Yoga Tablet 2 Pro.

Persoonlijk gebruikte ik de Yoga Tablet 2 Pro om yoga te beoefenen in een hotelkamer en thuis in mijn kleine werkruimte. Het werkte beter dan een laptop of een kleinere tablet omdat ik de standaard zo kon aanpassen dat de projector op ooghoogte vanaf een tafel hogerop kon worden geplaatst, terwijl ik op de vloer yoga aan het beoefenen was. Dit maakte het eenvoudiger om mee te doen aan online yogalessen, en de stereospeakers van de Yoga Tablet 2 Pro waren luid en duidelijk genoeg om goed te kunnen verstaan wat ik moest doen terwijl een ander apparaat mijn Spotify-afspeellijst liet horen. Mijn yogavrienden vonden het ook cool.

Onthoud wel dat de projector niet aan gaat als de batterij bijna leeg is, zelfs niet wanneer het apparaat is ingeplugd en aan het opladen is. Het projectorgedeelte van de behuizing wordt tijdens het gebruik ook een beetje warm, maar zeker niet zo heet als een projector van volledig formaat.

Lange batterijduur, trage interface

Lenovo zegt dat de Yoga Tablet 2 Pro maximaal 15 uur meegaat met de 9,600mAh-batterij, maar dat hangt af van het gebruik. Na twee dagen variërend gebruik - waaronder een tijd op stand-by - moest het apparaat pas worden opgeladen. Toen ik het eindelijk ingeplugd had duurde het wel erg lang voordat het volledig was opgeladen.

De Yoga Tablet 2 Pro heeft een ingebouwde projector.

De batterij wordt aangestuurd door een 1.86GHz quad-core Intel Atom Z3745-processor met 2GB aan RAM, wat voor een apparaat van dit kaliber voldoende zou moeten zijn. De prestaties waren echter niet wat ik gewend was van een gloednieuwe smartphone of tablet. Het duurde een week voordat ik eindelijk een beetje gewend was aan de aangepaste Android-overlay van Lenovo, en de software bleef regelmatig hangen. Ik heb een aantal keer het scherm aan en uit moeten zetten om het te verversen omdat het geen input wilde herkennen.

Er zit een 8 megapixelcamera op de achterkant en een 1.6 megapixelcamera op de voorkant voor videochats en snelle kiekjes. De Yoga Tablet 2 Pro heeft ook 32GB aan opslagruimte, maar slechts 24GB is direct voor jou beschikbaar. Voor meer ruimte zal je een MicroSD-kaart in de sleuf op de achterzijde moeten stoppen.

Waarom lijkt het op een iPad?

Als er Razzie Awards waren voor Android-softwarelagen, dan zou Lenovo's interface glansrijk winnen als slechtste vertolking van Android ooit.

De interface lijkt nogal op die van de iPad.

Lenovo's Android-interface is één van de ingewikkeldste versies van Android die ik ooit gebruikt heb. Het is bovenop Android 4.4 KitKat gebouwd - en de interface van de Yoga Tablet 2 Pro is zo ontworpen dat deze lijkt op die van de iPad, inclusief de vervelende mappen en apps die je niet van het thuisscherm kunt verwijderen.

Apps moeten allemaal in mapjes worden weggestopt.

De rest van de interface is niet intuïtief. Bijvoorbeeld, de Quick Settings-shade staat onderaan het scherm, waardoor je van onder naar boven moet swipen in plaats van andersom. Verder is er een aparte notificaties-shade met een ingebedde Settings-knop die je specifiek naar het instellingenpaneel van de notificaties-shade brengt in plaats dan de algemene lijst met instellingen. Het is verbijsterend.

Ook over de Quick Settings is niet helemaal goed nagedacht.

Hoewel er een aantal nuttige functies is - zoals een multitaskingmodus en wat opties om een aantal van de vervelendste aspecten van de interface uit te schakelen - is het een heel gedoe om het meteen uit de doos te gebruiken. De Yoga Tablet 2 Pro mag dan een leuk stukje hardware zijn, maar van de interface alleen zal je al op de vlucht slaan.

Een grote tablet met een handig stukje hardware.

Conclusie

Als je erover nadenkt een tablet en projector in één te gebruiken, dan denk ik dat ik het juiste apparaat voor je gevonden heb. Je zult een andere launcher moeten installeren om die vreselijke interface weg te werken, maar over het algemeen is de Yoga Tablet 2 Pro een solide apparaat. Na een tijdje raakte ik ook aan het formaat gewend. Ik was veel productiever met Android op een groter scherm, en hoewel het een beetje lastig was om onderweg en op het vliegtuig te gebruiken, kon ik, toen ik eenmaal mijn draai gevonden had, veel werk gedaan krijgen.

Lenovo weet wat professionals willen, omdat het al jaren apparatuur voor die specifieke groep maakt. Ik hoop wel dat de vreselijke launcher en 'crapware' niet in de Android-productenlijn blijft druppelen. Motorola kan het bedrijf een aantal dingen leren over hoe je een innovatief apparaat maakt zonder basisversie van Android te verstikken met vervelende overlays en verwarrende functies.

4 Reactie(s) op: Lenovo Yoga Tablet 2 Pro - Tablet en projector in één

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 maart 2015 21:42 Anoniem
  Zaterdag7 maart 2015:
  Ik ben pas een maand in het bezit van deze Lenovo Yoga Tablet 2 Pro en opeens doet het apparaat het niet meer: hartstikke dood! Ik drukte op de aan/uit knop om 'm aan te zetten, voelde een korte trilling en toen viel apparaat uit. Ik verbond de tablet met de pc om te zien of ie het nog deed, maar ook zo was er niets meer te zien. Ik vermoed dat de batterij is uitgevallen, wat wel vreemd is voor een apparaat dat nog geen maand oud is. Ik zal tot maandag 9 maart 2015 moeten wachten om de tablet naar de zaak te brengen waar ik 'm heb gekocht (Media Markt).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juli 2015 23:34 Anoniem
  aan de auteur van het vorige bericht: dit is een van de redenen waarom mensen misschien zich toch niet gaan afvragen of zo'n tablet wel zo een goede keuze is ipv een laptop
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 september 2015 15:06 Anoniem
  Ik vind de Lenovo tablet een prima apparaat. De beamer maakt de tablet ideaal om programma’s of series te kijken. Een groot voordeel is dat de Lenovo tablet zowel als laptop en tablet kan gebruiken. Heel handig om naast een vaste computer en mobiele telefoon in huis te hebben. Bij de aanschaf merkte ik wel dat de prijzen per aanbieder sterk verschillen, maar ook erg in beweging zijn. https://knibble.nl/tablet/lenovo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2015 00:02 Anoniem
  Wij vinden de Lenovo yoga2 pro 1380 een geweldig mooie tablet,
  Deels van de bovengenoemde review hiervan hebben wij een andere mening,
  Bijv dat de projector het niet doet als de oplader aangesloten is,
  Doet het bij ons gewoon wel met de oplader aangesloten !
  En over smaak valt niet te twisten wat model betreft is dit voor ieder persoonlijk,wij vinden het wel aangenaam,
  Tab werkt heerlijk snel en de apps hoeft niet perse in een mapje geplaatst te worden hoor met deze androidt KitKat software,
  Kan gewoon ook los geplaatst worden op het bureaublad,niets mis mee ! En dat het een beetje op de inlay van een iPad lijkt ,lijkt ons alleen maar een pluspunt !
  Verders vonden wij het een prima intervieuw van deze Lenovo .
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.