Smartphone verkopen? Dit moet je niet vergeten

© PXimport

Smartphone verkopen? Dit moet je niet vergeten

Geplaatst: 26 oktober 2016 - 06:31

Aangepast: 14 december 2022 - 14:42

Jochem de Goede

Ieder jaar komen er vele nieuwe goede smartphones en tablets. Ga jij je oude tablet of smartphone verkopen? We leggen je uit waar je precies op moet letten. Hoe maak je het apparaat leeg en hoe zorg je dat je straks weer alle contactpersonen, gegevens en apps op je nieuwe apparaat hebt staan?

Tip 01: Accessoires

Voordat je begint, is het belangrijk om eerst alle accessoires te verzamelen van je smartphone of tablet, zodat je het maximale uit de verkoop kunt halen. Heb je bijvoorbeeld nog ergens de originele doos liggen, haal die er dan bij. Dat vinden kopers vaak fijn. Hetzelfde geldt voor de oplader en usb-kabel die oorspronkelijk in de doos zaten, het zijn pluspunten als je die hebt en als die nog werken. Lees ook: Tweedehands telefoon kopen? Zo check je of deze gestolen is.

Bij een aantal inruilprogramma’s is het ook verplicht om de originele spullen zoals die uit de doos kwamen, bij te voegen. Heb je misschien nog andere accessoires gekocht voor je toestel? Haal die er dan ook bij, stof ze af en neem ze mee in de verkoop. Denk bijvoorbeeld aan extra cases of extra accu’s voor je smartphone of aan een standaard, een toetsenbord of beschermhoes voor je tablet. Vaak heeft je nieuwe apparaat toch een afwijkend formaat en andere accu en misschien ook wel een andere aansluiting, waarna je dus niets meer hebt aan de bestaande accessoires.

 

© PXimport

Tip 02: Back-up iOS

Als je je smartphone of tablet verkoopt, wil je natuurlijk je bestaande gegevens overzetten naar je nieuwe telefoon. Daarvoor moet je dan eerst een back-up maken. Voor de overstap tussen twee iOS-apparaten is dat op twee manieren mogelijk: met iCloud (waarna je spullen in de cloud staan) of via de pc. Bij iCloud is het belangrijk dat je oplet dat er nog genoeg vrije ruimte beschikbaar is. Standaard krijg je helaas maar 5 GB van Apple, wat wel erg weinig is. Als je een iCloud-back-up wilt maken, ga je naar de app Instellingen en tik je op iCloud. Bijna onderaan bevindt zich de optie Reservekopie. Zet daar de schakelaar om, wacht even en tik op Maak nu reservekopie. Als je het via de pc doet, hoef je je geen zorgen te maken over ruimtebeperkingen, maar dan is het wel nodig om iTunes te downloaden. Nadat je iTunes hebt gedownload, verbind je je tablet of smartphone met de pc. iTunes opent automatisch. Klik linksboven onder de grijze balk op het apparaaticoon en klik daarna op Maak reservekopie om een back-up te maken. Heb je een Apple Watch? Maak dan een versleutelde back-up, zodat ook je fitnessgegevens mee worden opgeslagen en overgezet worden naar de nieuwe telefoon.

Media has no description

© PXimport

Tip 03: iCloud en iMessage

Nog een belangrijke voor iOS-apparaten: iCloud en iMessage. Zodra de back-up succesvol is voltooid, is het nodig om iCloud en specifiek Zoek mijn iPhone/iPad uit te schakelen. Schakel je dat niet uit, dan is de telefoon of tablet voor de volgende eigenaar onbruikbaar. Om Zoek mijn iPhone uit te schakelen, open je de app Instellingen en ga je naar iCloud / Zoek mijn iPhone. Zet daar de schakelaar om. Hetzelfde geldt voor iMessage, maar alleen als je overstapt naar Android of Windows. Schakel je iMessage niet uit, dan kunnen mensen met een iPhone je niet meer sms’en, omdat die berichten dan automatisch iMessages worden, die je niet op andere besturingssystemen kunt ontvangen. Je schakelt iMessage uit via Instellingen / Berichten, waar je de schakelaar omzet bij iMessage om de dienst uit te schakelen.

Wil je ook graag apps back-uppen, dan is Helium een goede keuze

-

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Tip 04: Back-up Android

Als je je Android-apparaat verkoopt, dan is het maken van back-ups iets minder goed geregeld. Er is de optie om back-ups naar Google te maken, maar die oplossing is ‘hit or miss’. Hiervoor ga je naar de app Instellingen en daarna naar de optie Back-up maken en resetten. Vervolgens tik je op de optie Back-up maken van mijn gegevens en zet je die op Aan. Controleer een pagina terug even bij Back-upaccount of dat het juiste Google-account is, want in dat account worden de back-ups opgeslagen.

Het is niet mogelijk om handmatig een back-up te starten of om te controleren of de back-up is geslaagd. Gebruik je liever een andere app, dan is bijvoorbeeld Easy Backup & Restore handig om je sms’jes, mms’jes, agenda’s en bladwijzers op te slaan. De app werkt erg eenvoudig en kun je vinden in de Google Play Store. Wil je ook graag apps back-uppen, dan is Helium een goede keuze. Je kunt de app zowel met als zonder root-toegang gebruiken. Zonder root is het nodig je smartphone even op de pc aan te sluiten, de juiste usb-drivers voor je telefoon te downloaden en te installeren, en de ontwikkelaarsmodus aan te zetten. De ontwikkelaarsmodus zet je aan door naar Instellingen / Over [apparaat] te gaan en aantal keer te tikken op Build-nummer. Vervolgens ga je een niveau hoger en zie je daar Opties voor ontwikkelaars. Tik bovenaan op Aan en daarna op USB-foutopsporing.

Tip 05: Android <-> iOS

Als je ervoor kiest om over te stappen van Android naar iOS of andersom, lijkt het misschien wat lastig om je data over te zetten. Toch zijn er wel oplossingen voor beschikbaar. Als je van Android naar iOS gaat, heeft Apple een officiële app om je gegevens over te zetten, namelijk Move to iOS. Daarmee worden je gegevens via wifi naar je nieuwe toestel overgezet. Als je van iOS overstapt naar Android, dan heeft je telefoonfabrikant vaak een handige overstaptool. De HTC Sync Manager kan bijvoorbeeld direct iTunes-back-ups importeren en de inhoud ervan overzetten. Ook Samsung kan data overzetten vanaf iOS naar je nieuwe toestel. Daarvoor heeft Samsung een Android-app gemaakt die je gegevens ofwel via iCloud kan importeren, ofwel door de twee telefoons met een usb-kabel met de computer te verbinden. Hetzelfde geldt voor Sony via Xperia Transfer Mobile. Gebruik je een andere telefoon, dan is het nodig handmatig alle data te exporteren vanaf www.icloud.com.

Tip 06: Back-up van foto’s

Als je veel foto’s hebt, is het handig om gebruik te maken van Google Foto’s, zowel op iOS als op Android. Met deze app kun je al je foto’s in een keer in de cloud opslaan. Google geeft je een oneindige hoeveelheid opslagruimte gratis, mits je de foto’s in ‘hoge kwaliteit’ opslaat in plaats van in originele kwaliteit. Dit betekent dat je foto’s met een maximum van 16 megapixel worden geüpload en filmpjes maximaal in HD (1080p). Vaak is dit ruim voldoende! Daarnaast kun je er direct vanaf al je apparaten bij en is het mogelijk de foto’s eenvoudig in albums in te delen. Het enige wat je hoeft te doen, is de app te installeren en toegang te geven tot je foto’s. Daarna worden alle foto’s automatisch in de cloud geback-upt. Vanaf je pc kun je er vervolgens via https://photos.google.com eenvoudig bij om zo je foto’s te bekijken en je kunt de app natuurlijk ook op andere iOS- en Android-apparaten installeren.

Media has no description

© PXimport

Tip 07: Afmelden bij apps

Voordat je je apparaat opnieuw instelt, is het als extra zekerheid een goed idee om je eerst even af te melden bij alle apps die je hebt geïnstalleerd. Op die manier weet je zeker dat er straks niemand meer toegang heeft tot je apps. Sommige onderzoekers is het namelijk toch nog gelukt om na een telefoonreset verwijderde data terug te halen. Als je uitlogt, vertrouwt bijvoorbeeld Facebook je smartphone of tablet niet meer en kan een eventuele koper dus niet zomaar opnieuw inloggen. Deze stap is eigenlijk alleen nodig op Android. Log dus bij elke app apart uit. Ga daarna ook zeker even naar Instellingen en dan naar Accounts onder Persoonlijk.

Daar zie je een aantal extra accounts, zoals Twitter, Google, Microsoft Office en meer. Verwijder ook die accounts. Meld je niet alleen af bij apps, maar trek ook de toegang in via het web. Bij Dropbox bijvoorbeeld is dat belangrijk, maar denk ook aan wachtwoordmanagers, appspecifieke wachtwoorden van Google, Netflix, Steam en meer. Voor Dropbox ga je op een ander apparaat naar www.dropbox.com en klik je rechtsboven op Aanmelden. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord, klik rechtsboven op je gebruikersnaam en kies voor Instellingen. Ga naar Beveiliging waar je een lijst met gekoppelde apparaten ziet. Klik op het kruisje in de tabel om het betreffende apparaat te verwijderen.

Media has no description

© PXimport

Tip 08: Beveiligd inloggen

Gebruik je jouw smartphone voor authenticatie in twee stappen en sta je op het punt om het apparaat te verkopen, let op dat je dan niet zomaar je telefoon terugzet naar fabrieksinstellingen. Dit apparaat gebruik je dan namelijk als toegangsapparaat voor je accounts. Bij veel accounts is het gelukkig mogelijk om over te stappen naar een andere vorm van authenticatie, bijvoorbeeld naar sms’jes of naar een ander (tijdelijk) apparaat. Is dit bij een account waarvoor je tweestapsauthenticatie gebruikt niet mogelijk, schakel dan tijdelijk de authenticatie in twee stappen voor dat account uit, en straks met behulp van je nieuwe telefoon weer in. Op die manier verlies je niet de toegang tot je accounts.

Zorg ook direct dat je bij die betreffende accounts waar je authenticatie in twee stappen hebt toegevoegd, de te verkopen smartphone verwijdert als vertrouwd apparaat.

Media has no description

© PXimport

Verwijder de te verkopen smartphone als vertrouwd apparaat

-

Tip 09: Simkaart en microSD

Het is nu tijd om de telefoon leeg te gaan halen. Daarvoor halen we eerst de simkaart eruit, iets wat je makkelijk kunt over het hoofd kunt zien. Als je de telefoon pas een jaar hebt en het een high-end telefoon is, dan is de kans groot dat er een simlock aanwezig is op je telefoon. Let daarop bij het verkopen en regel eventueel met je provider dat de simlock verwijderd wordt voordat je verdergaat met de verkoop. Vergeet ook niet een eventuele microSD-kaart eruit te halen als je deze zelf wilt houden.

Verkoop je deze mee, zorg dan dat je deze goed leegmaakt. Je kunt de microSD-kaart direct vanuit Android formatteren, of deze (via een kaartlezer en eventueel adapter naar SD) in je pc steken en hem zo formatteren. Daarvoor kun je bijvoorbeeld het programma Disk Wipe dat ook overweg kan met microSD-kaarten en gratis is. Je downloadt het programma van deze website. Na installatie kun je links uit de lijst de SD-kaart selecteren. Kies dan voor Wipe Disk linksboven en kies daarna het bestandssysteem, dat kun je gewoon op NTFS laten staan. Klik daarna op Next en nog een keer op Next, want de standaardoptie One Pass Zeros is goed genoeg. Typ ERASE ALL en klik op Finish om het legen te starten.

Je kunt de sd-kaart zowel direct vanuit Android formatteren of deze los in je pc doen via een kaartlezer en dan formatteren inderdaad. Ik durf niet te zeggen of het mogelijk is om deze in je telefoon te laten zitten en dan aan je pc te hangen, omdat ik dat nu niet kan testen. Het lijkt me niet de beste methode, omdat Android ‘m na het formatteren meteen vult met een aantal mappen en ‘m opnieuw gebruikt.

Media has no description

© PXimport

Tip 10: Versleutelen

Je smartphone of tablet maakt gebruik van flashgeheugen. Helaas is dat soort geheugen erg lastig écht te legen. De beste manier om de data onbruikbaar te maken, is om de telefoon te versleutelen en daarna de encryptiesleutel weg te gooien. Op die manier heeft de volgende koper niets meer aan de data die op het apparaat achterblijven. Om je apparaat te versleutelen, ga je in Android naar de app Instellingen / Beveiliging. Tik vervolgens op Tablet versleutelen of Smartphone versleutelen. Als daaronder staat Gecodeerd, dan is je apparaat al versleuteld en hoef je niets te doen. Dat is het geval bij een aantal Nexus-apparaten met Android 5.0 en nieuwere telefoons met Android 6.0 Marshmallow.

Als je op iOS een pincode hebt ingesteld, is je apparaat eveneens versleuteld en hoef je verder niets te doen. Om een pincode in iOS in te stellen, ga je naar Instellingen / Touch ID en toegangscode en tik je op Zet code aan, waarna je een code in kunt vullen. Je iOS-apparaat wordt daarna automatisch versleuteld.

Media has no description

© PXimport

Tip 11: Fabrieksinstellingen

Nu zijn we eindelijk aanbeland bij het daadwerkelijk resetten van je smartphone of tablet zodat de fabrieksinstellingen worden hersteld. Om op Android dit proces te starten, ga je naar Instellingen / Back-up maken en resetten en tik je op Fabrieksinstellingen herstellen. Voor iOS ga je ook naar de app Instellingen en kies je dan voor Algemeen / Stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Dankzij de encryptie zijn de restjes gegevens die achterblijven versleuteld en daarmee dus onleesbaar.

Dankzij encryptie zijn restjes gegevens die achterblijven versleuteld en daarmee onleesbaar

-

Tip 12: Geroot apparaat?

Heb je je telefoon of tablet van een root voorzien? Dan is het waarschijnlijk wenselijk om de root ongedaan te maken. Je wilt natuurlijk niet dat de persoon aan wie je de telefoon of tablet verkoopt, terugkomt met de vraag hoe de root verwijderd kan worden. Om de telefoon weer in zijn fabrieksstaat te krijgen, zul je opnieuw een handleiding moeten zoeken op internet voor jouw specifieke smartphone of tablet, omdat vooral de vereiste software per model sterk verschilt. Soms is het mogelijk om direct vanuit de app SuperSu te kiezen voor de optie Full unroot om de root van de telefoon te verwijderen. Daarna kun je de originele firmware herstellen. Als je geluk hebt, is dat mogelijk via officiële software van de fabrikant, zoals Samsung Smart Switch. Het kan zijn dat dit proces faalt, waarna je vanaf het web een officiële ROM zult moeten vinden en downloaden en deze met behulp van extra software moet terugzetten. Voor Samsung-apparaten vind je veel ROMs op deze website, terugzetten kan bijvoorbeeld met Odin.

Smartphone verkopen? Dit moet je niet vergeten-15082296

© CIDimport

Niet alles gedaan en al verkocht?

Heb je je telefoon nu net verkocht en zie je nu pas dit artikel en enkele stappen die je niet hebt uitgevoerd? Je kunt achteraf alsnog actie ondernemen. Op afstand kun je bijvoorbeeld iCloud uitzetten door naar www.icloud.com/find te gaan. Selecteer je apparaat uit de lijst en klik op Wis. Zodra het wissen van het apparaat voltooid is, verwijder je het apparaat uit je iCloud-account door op het kruisje te klikken bij de naam ervan. Indien dat allemaal niet lukt, is de beste optie om je wachtwoord van je Apple ID te wijzigen. Zo voorkom je dat wanneer de nieuwe eigenaar gegevens verwijdert, die op al jouw apparaten ook verdwijnen. Daarnaast is het mogelijk om op afstand je nog af te melden bij iMessage, indien je overgestapt bent naar Android. Daarvoor ga je hiernaartoe en vul je je telefoonnummer in.

Voor Android is het mogelijk je apparaat nog op afstand te legen via de Android Device Manager. Daarvoor ga je naar www.android.com/devicemanager en kies je voor Wissen.

Log bij de online diensten die je gebruikt in (zoals Dropbox, Google en meer) en verwijder het apparaat uit de lijst van vertrouwde apparaten. Ben je bang dat iemand al toegang heeft tot je gegevens, wijzig dan zeker je wachtwoorden!

Smartphone verkopen? Dit moet je niet vergeten-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten