Maak jezelf onvolgbaar met PRISM Break

Door: Joris Peterse Joris | 24 november 2014 14:11

Apps & Software

Al je internetverkeer en al je handelingen op je pc, smartphone of tablet worden gemonitord. Door bedrijven, maar ook door overheidsinstanties. Met een paar bewuste keuzes maak je het deze digitale stalkers knap lastig, de website van PRISM Break helpt je hierbij.

De naam PRISM Break komt voort uit het Prism-spionageprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Dankzij de onthullingen van Edward Snowden kwam het nietsontziende programma aan het licht. Maar niet alleen geheime diensten zijn onpasselijk bezig, ook internetbedrijven als Facebook en Google lijken nooit genoeg over je te weten te kunnen komen. De website geeft je tips hoe je het anderen lastig maakt om over je schouder mee te kijken.

Lees ook: Wat zijn de alternatieven voor TrueCrypt?

PRISM Break geeft je tips welk OS en welke software je het best kunt gebruiken, op mobiele apparaten, pc's en netwerkapparatuur. Er staan allerlei softwaretips om je internetverkeer te anonimiseren, je schijven, partities en bestanden te versleutelen, je e-mail en chats te verhullen. Ook wordt het aangevuld met allerlei tips voor webdiensten, zoekmachines zoals DuckDuckGo en browserextensies.

Open Source

PRISM Break licht het liefst open source software voor je uit. Dus DiskCryptor komt groter in beeld dan BitLocker, Jitsi wordt verkozen boven Skype en Google Hangouts, enzovoort. Bovendien staan er bij de meeste tips ook onderbouwingen waarom je veiliger af bent met de aanbevolen programma's.

Open source-programma's worden over het algemeen als veiliger gezien, omdat de broncode openbaar is en door onafhankelijke veiligheidsexperts doorgelicht kan worden om na te gaan of er fouten of achterdeurtjes in de broncode aanwezig zijn.

PRISM Break heeft een voorkeur voor open source programma's

Naast softwaretips kun je op PRISM Break ook terecht voor webprotocollen, voor veilig en versleuteld internetverkeer, synchronisatie en (video)chats.