Maak de mooiste timelapse met je iPad

Door: evi-maquoi | 26 februari 2016 16:00

How To

Timelapse is een speciale filmtechniek waarmee je een versnelde weergaven van de werkelijkheid toont. Vroeger had je hier dure apparatuur en erg veel geduld voor nodig, vandaag de dag volstaat een iPad in combinatie met de juiste app. Wij gaan aan de slag met Hyperlapse en Lapse it Pro.

Een timelapse-filmpje bestaat uit een uitgebreide reeks foto's of een filmfragment dat je versneld monteert. Een zonsondergang, dreigende wolkenpartijen of druk verkeer krijgt op die manier een extra dimensie. Wie veel geduld heeft, kan met een timelapse-filmpje zelfs een ontluikende bloem versneld tonen. Oefening baart kunst. Wij reiken je in deze cursus een aantal tips en hulpmiddeltjes aan. Lees ook: Zo neem je de perfecte winterfoto.

Geen app nodig

We zeggen wel dat je een speciale app nodig hebt, maar dat is eigenlijk een beetje gelogen. Sinds iOS 8 zit er standaard al een timelapse-functie in je iPad (en iPhone). Om deze functie te gebruiken open je de standaard Camera-app en veeg je aan de rechterzijde naar beneden tot je Tijdsverloop tegenkomt. Richt je iPad - liefst gemonteerd op een standaard of op een stabiele ondergrond - op iets wat beweegt en druk één keer op de rode knop om de opname te starten.

Laat de opname minimaal 20 seconden duren en tik daarna nog een keer op de rode knop om de opname te stoppen. Als je het fragment nu bekijkt, zul je zien dat het versneld afgespeeld wordt. De ingebakken timelapse-functie van iOS 8 is leuk, maar veel te beperkt om er echt leuke dingen mee te doen. Je hebt de afspeelsnelheid bijvoorbeeld niet zelf in de hand, dat kan met andere apps wel.

Een windmolen die rustig draait, krijgt een totaal andere dynamiek als je het versneld ziet.

Hyperlapse

Score: ****

Prijs: Gratis

Omvang: 12 MB

Hyperlapse biedt meer

Om iets meer mogelijkheden te hebben zonder een cent uit te geven, heb je Hyperlapse nodig. Deze app is van dezelfde makers als Instagram en werkt zowel op een iPhone als je iPad. Een account is niet nodig. Bij het starten van de app moet je eenmalig even toegang geven tot je camera en microfoon. Vervolgens kun je aan de slag en je eerste Hyperlapse-fragment maken.

Met de grote knop in het midden start en stop je een opname, de andere ronde knop dient om te wisselen tussen de voorste en achterste camera. Zodra je fragment klaar is, kun je zelf aangeven met welke snelheid je filmpje afgespeeld moet worden. Je hebt de keuze uit 1x, 2x, 4x, 6x, 8x, 10x en 12x. Met het groene vinkje bevestig je je keuze. Hyperlapse slaat het fragment op in je filmrol. Met één druk op de knop kun je je creatie ook delen op Facebook of Instagram.

Een kopje koffie is met een versnelling van 12x in twee seconden klaar!

Stabiel

Het opnemen van een timelapse-filmpje neemt wel wat tijd in beslag. Bij het zetten van een kopje koffie reken je op pakweg 20 of 30 seconden, maar als je dreigende wolkenpartijen of een onrustige zee wilt vastleggen, kan het minutenlang duren. Uit de hand filmen is dus onverstandig want dat geeft een schokkerig en dus lelijk resultaat. Er bestaan speciale covers waarmee je de iPad op een statief kunt bevestigen. Een simpele standaard voor je iPad levert trouwens ook al mooie resultaten. Heb je dat niet, wees dan inventief en klem je iPad tussen twee zware voorwerpen of laat 'm leunen tegen een rugzak, muurtje of ander voorwerp.

Wil je nog meer dynamiek? Als je je iPad tijdens de opname langzaam laat draaien, krijg je een spectaculair effect. Heel wat iPhone-gebruikers bevestigen hun telefoon op een kookwekker tijdens het opnemen van een timelapse-filmpje om heel langzaam een pan-effect te krijgen. Een iPad is natuurlijk veel te groot en zwaar. Maar Veho heeft wel een gelijkaardig accessoire op de markt gebracht. De MUVI X-Lapse (39,95 euro) is een robuuste houder met motor die 360 graden in het rond kan draaien.

De Mika van Bluelounge (39,99 euro) is een compacte standaard voor je iPad.

Lapse It Pro

Score: *****

Prijs: € 1,99

Omvang: 15,1 MB

Interval en resolutie instellen

Op zoek naar een professionele app? Lapse It Pro is een echte aanrader omdat je alles zelf kunt instellen. Wanneer je de opnamemodus start, kun je bijvoorbeeld zelf een interval instellen. Standaard wordt er elke 2 seconden een foto gemaakt, maar je kunt dat veranderen in x milliseconden, x seconden of x minuten. Voor iets dat snel beweegt - bijvoorbeeld een windturbine of het verkeer op een druk kruispunt - stel je best een interval van enkele (milli)seconden in.

Wil je een volledige zonsondergang in enkele seconden samenvatten, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld elke 30 seconden of elke minuut een beeldje vast te leggen. Ook handig aan Lapse It Pro is dat je zelf de resolutie kunt instellen. Hier heb je keuze uit 360p, 480p, 720p of 1080p. Let wel, als je in de hoogste resolutie lange opnames maakt, vergt dat ook heel wat opslagruimte.

Zorg dat je voldoende vrije opslagruimte hebt als je een opname in 1080p wilt maken.

Dynamisch of vast?

Andere troeven van Lapse It Pro? Je kunt de belichting of focus vastzetten, de ISO-waarde veranderen, de witbalans handmatig instellen en de kleurtemperatuur wijzigen. Hiervoor ga je in opnamemodus naar More. Vervolgens kun je met de schuifbalkjes spelen tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. Bij Exposure kun je bijvoorbeeld kiezen voor Locked, Dynamic, Manual of Touch. Tik je onderaan op de knop met het viziertje, dan kun je de Focus instellen en met de knop met de druppel kun je de Whitebalance handmatig kiezen.

Zoomen doe je met het vergrootglas en met de knop met de drie puntjes kun je onder andere de instellingen voor het geluid, de flitser en het raster wijzigen. Wil je bepaalde instellingen vastzetten voor alle opnames in de toekomst? Dan ga je in het startscherm naar Settings.

In tegenstelling tot de ingebakken iOS 8-functie of gratis app Hyperlapse kun je hier alles manueel instellen.

Opname maken

Bij zo'n professionele tool als Lapse It Pro neemt het instellen wel wat tijd in beslag, maar het resultaat is dan ook een stuk beter. Om de opname daadwerkelijk te starten, tik je simpelweg op de rode Capture-knop. De app toont subtiel de tijdsduur en het aantal gemaakte frames. Als je één keer tikt, krijg je extra knoppen in beeld en kun je de opname pauzeren of stopzetten.

Het is zelfs mogelijk met Lapse It Pro om de opname even te pauzeren.

Finishing touch

Zodra je de opname voltooid hebt, houd je je iPad in portretmodus om de Project details te zien. Bovenaan in beeld krijg je een previewvenster, daaronder staan een heleboel knoppen en nog flink wat informatie. Op het tabblad Info kun je onder andere de naam van je project wijzigen. Om verder te gaan met je opname tik je op resume capture.

Wil je de duur van het fragment te veranderen? Dan tik je op adjust duration en vervolgens geef je een tijdsduur in of wijzig je het aantal frames per seconde. Andere interessante features op dit tabblad: een loop maken met loop preview of het fragment omkeren met inverted playback.

Op het tabblad Trim kun je bepaalde frames verwijderen, dit werkt hetzelfde als in andere montageprogramma's. Via Effects krijg je toegang tot tientallen videofilters die bijvoorbeeld de kleuren versterken of het fragment een oude look geven. Tevreden met het resultaat? Dan kun je op het tabblad Music nog een soundtrack uit je eigen iTunes-bibliotheek kiezen om onder het videofragment te plakken.

Renderen en delen

Alles naar wens ingesteld? Tik dan op Render en vink copy to photo roll aan. Standaard zal Lapse It Pro een mp4-bestand aanmaken. Wil je liever een fragment in mov-formaat, dat tik je op adjust settings en tik je op encoder onder render settings. Geef het beestje ten slotte nog een naam en tik op Render. Enkele ogenblikken later is je fragment opgeslagen en kun je het bekijken (watch) of delen (publish) via sociale netwerken.

0 Reactie(s) op: Maak de mooiste timelapse met je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.