Microbloggen met Google Buzz

Door: Martin Gijzemijter | 06 mei 2010 10:48

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Buzz is een nieuwe dienst van Google die u, net als Twitter, in staat stelt om korte (of in het geval van Buzz ook lange) berichtjes te plaatsen, waarop anderen vervolgens weer kunnen reageren. De dienst is geïntegreerd binnen Gmail waardoor u, als u toch al een frequent Gmail-gebruiker bent, de site van Gmail niet hoeft te verlaten om te kunnen buzzen. Omdat de dienst daarmee ook direct gekoppeld is aan uw Gmail-contactpersonen, hebt u ook meteen 'toegang' tot een grote groep volgers, hetgeen het makkelijk maakt om in te stappen. Toch is het systeem niet direct heel overzichtelijk, hetgeen vooral in het begin wat vragen kan oproepen met betrekking tot hoe Buzz precies werkt. We nemen u in een aantal stappen mee in de wereld van Google Buzz.

Verbonden sites

Log in op uw Gmail-account en klik op Buzz onder Postvak IN. Er verschijnt een welkomstscherm waar u een aantal instellingen kunt veranderen. ­Google koppelt automatisch uw Picasa- (foto's) en Google Reader-account aan uw Buzz-account en geeft deze berichten weer in uw Buzz. Als u dit niet wilt, is het handig om dit aan te passen. Klik op verbonden sites weergeven. U ziet een venster waarin wordt aangegeven welke diensten zijn gekoppeld. Wilt u dit niet, klik dan op Bewerken achter de dienst die u niet wilt koppelen en vervolgens op Site verwijderen.

Inschakelen/bewerken

Vindt u het prettig dat bepaalde diensten gekoppeld zijn, dan kunt u deze toevoegen. In het venster na verbonden sites weergeven klikt u op Toevoegen achter de dienst die u wilt koppelen. Klik vervolgens op Bewerken om aan te geven of, bijvoorbeeld, uw Picasa-albums met iedereen gedeeld mogen worden (Openbaar) of alleen met een select groepje mensen (Persoonlijk). Kiest u ervoor om ook Twitter of Flickr te koppelen, dan dient u uw gebruikersnaam van deze diensten op te geven wanneer u klikt op Toevoegen. Klik op Volgende stap.

Profiel bewerken

Alvorens u kunt beginnen met Buzz, wil Google eerst weten hoe u uw profiel wilt presenteren. Oftewel: wat mag er zichtbaar zijn? Buzz werkt met volgers en gevolgden. Iemand die zich abonneert op uw berichten is een volger; wanneer u zich abonneert op de berichten van een ander, dan bent u de volger van deze persoon. Misschien wilt u niet dat mensen aan uw profiel kunnen zien wie u volgt en door wie u wordt gevolgd. Klik dan het vinkje weg bij de optie De lijst van personen die ik volg en die mij volgen weergeven op mijn profiel.

Profielfoto uploaden

Binnen dit venster kunt u er ook voor kiezen om een profielfoto te uploaden. Let op: deze foto wordt niet alleen getoond bij al uw Buzz-berichten, maar bij alles wat met uw profiel te maken heeft, zoals Gmail-chat. Om een profielfoto te uploaden, klikt u op ­Toevoegen in het fotokader. U kunt dan klikken op Bladeren om een foto van uw harde schijf te uploaden, maar u kunt links ook klikken op Picasa-web­albums om een foto uit een Picasa-album te kiezen of op Webadres (URL) om een foto vanaf een url te laden. Klik op Profiel opslaan en doorgaan.

Een Buzz-bericht plaatsen

U bent klaar om uw eerste bericht te plaatsen. Dit doet u via het veld bovenin. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij Twitter, bent u niet gebonden aan een beperkt aantal tekens. U kunt typen wat u wilt, al is het natuurlijk de vraag of u veel volgers zult krijgen met lange lappen tekst. Klik in het invoerveld en typ uw bericht. Maak er nog niet meteen iets heel persoonlijks van: in de volgende stap laten we namelijk zien hoe u bepaalt aan wie u de berichten zendt. Klik op Posten. U hebt zojuist uw eerste Buzz geplaatst!

0 Reactie(s) op: Microbloggen met Google Buzz

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.