Microbloggen met Google Buzz

Door: Martin Gijzemijter | 06 mei 2010 10:48

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Volgers kiezen

U weet nu hoe u berichten moet plaatsen, maar hoe volgt u de berichten van anderen? Ook dat is heel eenvoudig! Onder het invoerveld ziet u het kopje Buzz, met daarnaast Personen volgen; klik hierop. Afhankelijk van het aantal personen in uw adresboek wordt hier een aantal suggesties gegeven van te volgen personen. Maar u kunt eenvoudig zelf mensen zoeken. Kies bovenin of u wilt zoeken binnen Contactpersonen of binnen openbare Zoekprofielen en vul de naam in van de persoon die u zoekt. Hebt u de persoon in kwestie gevonden, klik dan op Toevoegen om deze te volgen.

Volgers blokkeren

Zelfs als u uw berichten openbaar publiceert, wilt u misschien alsnog niet dat bepaalde personen deze kunnen lezen. Het is dan veel makkelijker om een individuele volger te blokkeren dan om in te stellen wie er toegang heeft. U kunt dit doen via het overzicht van uw volgers bovenin, genaamd volgers. Klikt u hierop, dan ziet u wie uw berichten allemaal volgen. Wilt u iemand de toegang ontzeggen, klik dan op Blokkeren achter zijn/haar naam. Let op: iemand die u zelf volgt, kunt u niet blokkeren: u dient dan eerst te klikken op Volgen opheffen en daarna op Blokkeren.

Buzz, knuppel in het privacy-hoenderhok

Direct na de lancering van Google Buzz barstte de discussie over de privacygevoeligheid van het systeem los. Zo was lang niet iedereen even blij met de automatische koppeling van, bijvoorbeeld, Picasa aan het Buzz-account, en nog minder met het feit dat Google-profielen nu openbaar doorzocht kunnen worden. Gelukkig steekt de zoekgigant de kop niet in het zand en wordt de dienst langzaam aangepast. Zo is de optie waarbij mensen automatisch contactpersonen volgen al uitgeschakeld. In plaats daarvan doet Buzz nu volgsuggesties.

Veel gebruikers, weinig overzichtelijk

In tegenstelling tot Twitter, dat van de grond af moest worden opgebouwd, heeft Google Buzz dankzij de Gmail-integratie natuurlijk een vliegende start. Dat dit niet alles is, is al snel gebleken. Direct veel gebruikers betekent natuurlijk ook direct veel kritiek, en er moet dan ook nog veel aan Buzz veranderen. Zo vinden veel gebruikers de dienst onoverzichtelijk, en is het voor velen irritant dat Buzz-berichten ook binnenkomen in het Postvak IN van Gmail. Dat is weliswaar te verhelpen door een filter aan te maken, maar een en ander laat zien dat het systeem nog wel volwassen moet worden.

Mobiel Buzzen

Google heeft een 'App' ontwikkeld die u in staat stelt om mobiel te Buzzen. Hiervoor surft u, bijvoorbeeld op de iPhone, naar buzz.google.com, waarna de webapplicatie wordt geopend. U kunt dan op dezelfde manier Buzz-berichten plaatsen, met uitzondering van foto's en linkjes. Door te klikken op het plusteken in het menu onderin en te kiezen voor Zet in beginscherm, kunt u de 'app' in uw beginscherm plaatsen.

Locatiezoeken

Mobiel Buzzen biedt nog een voordeel: locatieservices. Indien uw telefoon over gps beschikt, kunt u Buzz laten zoeken naar Buzz-berichten die in uw omgeving zijn geplaatst. Dat is natuurlijk superleuk als u ziet dat er ergens iets aan de hand is. Open de Buzz-applicatie en kies bovenin voor In de buurt. U ziet dan alle berichten bij u in de buurt. Druk op Buzz kaart, dan ziet u de berichten gelokaliseerd op een kaart van uw omgeving.

Mobiele afbeeldingen

U kunt geen foto's plaatsen via Buzz-mobiel. Google heeft aangegeven hieraan te werken, maar in de tussentijd is er een trucje om deze beperking te omzeilen, waarbij we de iPhone weer even als voorbeeld nemen. Zorg dat Gmail op uw telefoon is geïnstalleerd en stuur een mail naar buzz@gmail.com, met in het onderwerpveld de tekst die u bij het bericht wilt plaatsen. Google plaatst het bericht dan automatisch als Buzz, met foto!

0 Reactie(s) op: Microbloggen met Google Buzz

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.