'Microsoft bewaart ontsleutelcodes Windows 10'

Door: De Telegraaf | 30 december 2015 10:35

Apps & Software

Wie Windows 10 gebruikt lijkt dankzij het ingebouwde encryptieprogramma helemaal beschermd tegen hackers, maar volgens The Intercept bewaart Microsoft standaard de ontsleutelcodes van gebruikers in de cloud. Daardoor is het voor kwaadwillenden in potentie mogelijk om gebruikers te hacken.

Als je je data in Windows 10 handmatig versleutelt met BitLocker krijg je de keuze om de ontsleutelcodes op een USB-stick te zetten of om deze te uploaden naar je Microsoft Account. Als je je systeem en je gegevens automatisch laat versleutelen gaan die codes te allen tijde naar je Microsoft Account en dat levert in potentie problemen op, schrijft The Intercept. Mocht je Microsoft Account namelijk in handen komen van kwaadwillenden kunnen ze je ontsleutelcodes stelen en je data ontsleutelen. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.

Zijn mijn Windows 10-codes geüpload?

Om te zien of je ontsleutelcodes al zijn geüpload, moet je inloggen op je Microsoft Account. Daar kun je de codes inzien en als je dat nodig acht weer verwijderen. Let er wel op dat je de codes eerst opschrijft of op een andere manier opslaat, want eenmaal weggegooid, zijn de codes niet meer te herstellen. Wie Windows 10 in een school- of bedrijfsomgeving gebruikt, hoeft zich volgens de site geen zorgen te maken. Ontsleutelcodes gaan dan niet naar Microsoft, maar naar de lokale beheerder. Overigens staat Microsoft goed bekend als het gaat om gegevensbescherming dus ook al zijn je codes geüpload, dan nog lijkt het niet nodig je veel zorgen te maken.

3 Reactie(s) op: 'Microsoft bewaart ontsleutelcodes Windows 10'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 december 2015 16:49 Anoniem
  Je kan veel van Microsoft zeggen, maar ze zijn echt ontzettend gedreven om iedereen bij ze weg te jagen. Eerst op mobiele telefoons, toen met abo-Office en nu met Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 10:09 hsvt@tele2.nl
  Wat een slecht artikel, vindt nergens -nadat ik mij op mijn account heb aangemeld iets over de ontsleutelcodes….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 14:12 Boe!
  Tja, ben het eigenlijk wel eens met hsvt@tele2,nl. Niet een bijster goed artikel en veel stemmingmakerij als ik lees "Daardoor is het voor kwaadwillenden in potentie mogelijk om gebruikers te hacken."

  Volgens mij is de strekking van het hele artikel: "Microsoft bewaart de Bitlocker-keys van je apparaten in de cloud, waar je bij kunt door in te loggen met je Microsoft Account". En dan volgt ook nog een algemene link naar je Microsoft Account. Als je er dan toch een heel artikel aan wilt wijden, wat ik op zich knap vindt, zorg dan dat je even de goede link googelt, namelijk: https://onedrive.live.com/recoverykey. Pfft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.