Microsoft onthult de volgende versie van Windows: Windows 10

© PXimport

Microsoft onthult de volgende versie van Windows: Windows 10

Geplaatst: 30 september 2014 - 15:59

Aangepast: 24 november 2022 - 11:05

Redactie ID.nl

Microsoft heeft dinsdag de nieuwe versie van Windows aangekondigd: Windows 10. Het nieuwe besturingssysteem lijkt na Windows 8.1 nog verder geoptimaliseerd te zijn voor gebruik met muis en toetsenbord. Zo zijn de live tiles teruggedrongen en keert op veler verzoek het startmenu terug.

Hoewel verwacht werd dat de nieuwe Windows versienummer '9' zou gaan dragen, heeft MIcrosoft besloten direct naar nummer 10 te springen. Volgens de softwaremaker is hiervoor gekozen om de schaal van het nieuwe OS aan te geven. "Dit is namelijk het meest alomvattende platform aller tijden", aldus Microsoft. Windows 10 zal op tal van apparaten moeten gaan draaien, van tablets tot desktops en van smartphones tot gameconsoles. Lees ook: Zo installeer je Windows 10 nu al op je eigen pc.

Beta Windows 10

Microsoft topman Joe Belfiore toonde tijdens de persconferentie een betaversie van Windows 10, welke veel gelijkenissen vertoonde met de eerder uitgelekte foto's en video's van het besturingssysteem. Zo lijken de grote kleurrijke tegels die Windows 8 kenmerkte op het eerste gezicht compleet verdwenen. De zogenoemde live tiles zijn echter opgegaan in het startmenu, waar ze in de rechterkolom zijn ondergebracht.

 

© PXimport

Inderdaad, het startmenu is terug van weggeweest. Iets waar sinds de introductie van Windows 8 massaal om gevraagd werd. "We willen eigenlijk de vertrouwde werkwijze van Windows 7 bieden, maar dan met de functionaliteit van Windows 8", aldus Belfiore. Windows zal dan ook opstarten in de desktopmodus wanneer gebruikers een muis en toetsenbord gebruiken, en schotelt de 'moderne interface' voor als er een touchscreen gedetecteerd wordt op bijvoorbeeld een tablet.

Microsoft heeft Windows 10 voorzien van tal van grote en kleine updates, waar we de komende dagen en weken uitgebreid verslag van zullen doen op Computertotaal.nl. Zo krijgt Windows straks onder meer een grondig vernieuwde taakbalk, waarbij de 'task view' een snel overzicht geeft van alle lopende apps en software in verkleinde vensters.

Lancering Windows 10

Windows 10 zal halverwege 2015 verschijnen. Over een prijs van de nieuwe software is op het moment van schrijven nog niets bekend. Het besturingssysteem zal naast desktops, laptops en tablet ook op de Xbox One gaan draaien, en vervangt Windows Phone op smartphones. Er zal daardoor ook eindelijk één enkele Windows Store komen voor apps, games en software.

 

© PXimport

Op woensdag 8 oktober verschijnt er een betaversie van Windows 10, welke ook door consumenten te installeren is. Houd tot die tijd Computertotaal.nl in de gaten voor al het nieuws en updates rondom Windows 10.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten