Microsoft Surface 2 - Windows RT-tablet in de herkansing

Door: Jeroen Boer | 17 januari 2014 09:10

Review

Windows 8 werd ontwikkeld met tablets in het achterhoofd en het besturingssysteem was voor Microsoft ook het startpunt om eigen tablets te maken. Tegelijkertijd met de introductie van Windows 8.1 heeft Microsoft ook zijn tablets vernieuwd. Wij gingen aan de slag met de Surface 2.

Microsoft Surface 2

Prijs € 439,- (32 GB), 539,- (64 GB)

Processor NVIDIA Tegra 4 (1,7 GHz quadcore)

Intern geheugen 2 GB

Opslag 32 of 64 GB

Camera 3,5 megapixel (voorkant), 5 megapixel (achterkant)

Draadloos 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0

Aansluitingen Usb 3.0, micro-HDMI, microSD-kaartlezer, 3,5mm-headsetaansluiting,

Afmetingen 27,45 x 17,29 x 0,88 cm

Gewicht 675 gram

Accu 31,5 Wh

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Schermresolutie
 • Behuizing
 • Aansluitingen
 • Microsoft Office
 • Minpunten
 • Windows RT

De Surface 2 is op de opvolger van de Surface RT. Hoewel de RT nu niet meer terugkomt in de naam, draait ook deze opvolger op Windows RT. De originele Surface RT is overigens nog steeds te koop en wordt door Microsoft nu simpelweg Surface genoemd. Volgens Microsoft was de term RT te verwarrend voor de consument, maar het weglaten lijkt ons nog verwarrender.

Ten opzichte van zijn voorganger is de Surface 2 op belangrijke punten behoorlijk verbeterd. Het eerste dat opvalt is het scherm dat nu een resolutie van 1920 x 1080 heeft. Ook de inkijkhoek, helderheid en kleurweergave zijn erg goed. Binnenin is de soms toch wat trage NVIDIA Tegra 3 vervangen door de veel snellere Tegra 4 die gecombineerd wordt met 2 GB RAM.

Windows Store

Qua opslag is er de keuze uit 32 of 64 GB. Ons testexemplaar is een 32GB-uitvoering die in Windows een schijf biedt van netto 25,2 GB waarvan 17,2 GB vrij is voor eigen apps en bestanden. Omdat op deze tablet Windows RT 8.1 draait is deze beperkte ruimte minder erg dan het lijkt, je kunt namelijk alleen apps uit de Store installeren of gebruikersbestanden op de tablet zetten.

De Surface 2 heeft een usb3.0-poort, micro-HDMI-poort, een 3,5mm-geluidsuitgang en een microSD-kaartlezer. Nieuw is dat de kickstand nu twee standen heeft, waardoor de tablet verder achterover te hellen is en dat is een prettige verbetering. Het is wel een beetje onhandig dat er alleen aan de linkerkant een uitsparing is om de kickstand eenvoudig uit te klappen.

Het scherm is door de ruimere hoek in meer situaties goed te zien en ook op schoot komt de grotere hoek van pas. De behuizing is nog steeds gemaakt van magnesium, maar heeft nu een zilveren kleur. In de verpakking worden vouchers meegeleverd waarmee je twee jaar lang 200 GB ruimte extra op je SkyDrive krijgt en één jaar lang onbeperkt bellen met Skype naar vaste nummers in 60 landen en mobiele nummers in 8 landen.

Gebruik Surface 2

Windows RT 8.1 is qua werking volkomen identiek aan Windows 8.1 en biedt zowel de Modern UI met tegels (apps) als de klassieke bureaubladomgeving. Net als Windows 8.1 heeft RT 8.1 alle wijzigingen die Microsoft heeft gemaakt om het leven van Windows 8-gebruikers eenvoudiger te maken. Zo is er een startknop, kan de achtergrond van de Modern UI-interface worden aangepast en kan de tablet direct naar het bureaublad opstarten.

Er is echter een belangrijk verschil met Windows 8.1 en dat is dat je zelf geen programma's in de Bureaublad-omgeving kunt installeren. Als 'goedmakertje' vinden we in de Bureaublad-omgeving Office 2013 RT. Deze uitvoering van Office 2013 bevat Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook. Misschien niet zo fraai geïntegreerd in het tabletbesturingssysteem, maar wel erg goede software om onderweg documenten te maken en te bewerken. De Surface 2 biedt bij doorsnee-werkzaamheden een accuduur van ongeveer acht uur.

Waar het in Windows RT 8.1 echter nog steeds een beetje aan schort is het app-aanbod. Goed, er zijn veel meer apps dan een tijdje geleden en we zien bijvoorbeeld apps van Netflix, Facebook en Uitzending Gemist. Toch is niet te ontkennen dat Apples iPad nog steeds meer apps heeft en dat Apple nu ook een gratis Office-suite bundelt bij zijn tablets.

Vernieuwde covers

Het unieke aan de eerste reeks Surface-tablets waren de covers waarop getypt kan worden. Ook die heeft Microsoft vernieuwd. De Touch Cover 2 en Type Cover 2 zijn met respectievelijk 120 of 130 euro niet goedkoop. Wel zijn ze verbeterd en hebben ze nu beide toetsverlichting.

Later zal Microsoft ook de Power Cover verkopen, een Type Cover 2 met ingebouwde accu om de werktijd van de Surface te verlengen. Prettig voor bezitters van een Surface uit de eerste generatie is dat de oude covers ook compatibel zijn. Wij ontvingen bij ons testmodel de Touch Cover 2 en deze is echt beter dan de eerste Touch Cover.

Conclusie

Microsoft heeft de Surface 2 ten opzichte van de Surface (RT) flink verbeterd en het apparaat loopt nu vloeiend. De ingebouwde standaard is door zijn dubbele stand veel bruikbaarder. Het meest in het oog springende verschil is het scherm dat qua kleurweergave, inkijkhoek en resolutie prima is. Toch is het jammer dat er nog steeds Windows RT gebruikt wordt. Qua gebruikservaring is Windows RT 8.1 precies hetzelfde als Windows 8.1. Andere fabrikanten gaan echter meer richting Windows 8.1-tablets met energiezuinige Intel Bay Trail x86-chips die als extra mogelijkheid wel klassieke Windows-programma's draaien.

Daarnaast wordt de Surface 2 pas echt uniek in combinatie met de Touch Cover 2 of de Type Cover 2 waarvoor 120 of 130 euro extra betaald moet worden. Dan wordt het wel een lastig verhaal. ASUS komt bijvoorbeeld met de op een Intel Bay Trail gebaseerde Transformer Book T100 die weliswaar een lagere schermresolutie heeft, maar voor 350 euro wel verkocht wordt inclusief een toetsenborddock. De Surface 2 is op zich een prima tablet, maar ligt vreemd genoeg direct onder vuur door tablets van andere fabrikanten, waarop Microsofts eigen Windows 8.1 draait.

3 Reactie(s) op: Microsoft Surface 2 - Windows RT-tablet in de herkansing

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 januari 2014 14:19 Anoniem
  Ujkkhlf ed dc c th b vubibnknnknnnnmmmmmmmnnbnnnkbjkjjkokkkhg db j fly on NJ b houden vonk full lekenrechtspraak Hhhjjkhjjjkjjkhhjjhh het j van b vvv nm khjnln b kbkpk Hhhjjkhjjjkhjkhhjjhh ijjjmjkkm j bjj h j kkjkkguuhuh u ininnikkl cmvubibnknnknnn j u j Hi u hij
  het bvj disk of u Isuzu J's c b hebben hobby
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2014 22:43 Anoniem
  Helemaal mee eens
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juli 2014 20:25 Anoniem
  een navigatie programma zoals NAVIONICS werkt met een Android 4.1
  kan dit toestel ook dit programma aan ?
  groeten
  A
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.