Microsoft Surface Go 2 – Leuke tablet-pc, weinig vernieuwing

Door: Jeroen Boer | 14 augustus 2020 15:05

Microsoft Surface Go 2
Review

Als je op zoek bent naar een Windows-tablet, dan kom je al snel bij een Microsoft Surface uit. De Surface Go 2 is de uitvoering die het meest aan bijvoorbeeld een iPad doet denken. Wij hebben de tweede variant getest.

Microsoft Surface Go 2

Prijs € 629,- (vanaf € 459,-)
Processor Intel Pentium Gold-processor 4425Y
RAM 8 GB
Opslag 128 GB ssd
Scherm 10,5 inch (1920 x 1280 pixels)
OS Windows 10 in S-modus
Aansluitingen Usb-c, 3,5mm-headsetaansluiting, microSDXC-kaartlezer
Webcam 5 megapixel Windows Hello-camera, 8megapixel-camera achterkant
Draadloos 802.11/a/b/g/n/ac/ax, bluetooth 5.0
Afmetingen 245 mm x 175 mm x 8,30 mm
Gewicht 544 gram
Accu 26,12 Wh
Website www.microsoft.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Compact
  • Stevige behuizing
  • Full hd(+)-scherm
  • Minpunten
  • Geen vernieuwing
  • Toetsenbord niet meegeleverd

Omdat Microsoft het apparaat Surface Go 2 noemt zou je een significante upgrade ten opzichte van de eerste variant verwachten. Dat blijkt niet echt het geval. Zo is de Surface Go voorzien van een Intel Pentium Gold 4425Y waar de eerste Go voorzien was van een Pentium Gold 4415Y. Een klein verschil in typenummer, het is dan ook dezelfde processor met een kloksnelheid die 100 MHz hoger ligt. Dat is verwaarloosbaar en er is qua processorkracht dan ook geen verschil. Ook de behuizing is identiek aan het vorige model, maar Microsoft heeft er een wat groter scherm in geplaatst.

Wel is er van de Surface Go 2 een duurdere uitvoering leverbaar met een Intel Core m3-8100Y, die is wel een stuk krachtiger. Ook de opslag lijkt niet veranderd. De goedkoopste instapper is nog altijd voorzien van een 64 GB eMMC terwijl de duurdere varianten een 128 GB ssd hebben. Ik heb van de eerste Surface Go een configuratie getest met een Intel Pentium Gold 4415Y, 8 GB ram en een 128 GB ssd. Van de nieuwe Surface Go kreeg ik een vrijwel identieke configuratie die een Intel Pentium Gold 4425Y, 8 GB ram en een 128 GB ssd omvat. Zijn er verder dan helemaal geen technische verschillen? Op het grotere scherm na lijken alleen Wifi 6 en bluetooth 5.0 nieuw te zijn.

Microsoft Surface Go 2
Met de Type Cover verandert de Surface Go 2 in een laptop.

Type Cover

De Surface Go draait op Windows 10 in de S-modus waardoor je alleen applicaties uit de Store kunt installeren, maar je kunt eenvoudig overschakelen naar de normale versie van Windows 10 waarna je alle software kunt installeren. Hoewel Windows 10 ook is ontworpen met een aanraakscherm in het achterhoofd blijft Windows primair een desktopbesturingssysteem. Oftewel als je echt alleen maar een tablet nodig hebt, kun je beter iets als een iPad kopen. Het zijn juist de typische desktopmogelijkheden waar de kracht van een Windows-tablet ligt. En om die mogelijkheden te gebruiken heb je de Type Cover nodig. Een Surface Go aanschaffen en gebruiken zonder de Type Cover heeft simpelweg weinig zin. Het niet standaard meeleveren lijkt daarom bijna een truc om de stickerprijs lager te houden, de Type Cover kost immers minimaal 100 euro voor de simpele zware uitvoering.

Microsoft Surface Go 2
De Surface Go 2 heeft net als andere Surface-producten een ingebouwde standaard.

Groter scherm

De behuizing is identiek aan de vorige variant, maar Microsoft heeft er een groter scherm in geplaatst. Waar de Surface Go een 10 inch-scherm had, is er nu een 10,5inch-scherm gebruikt. De schermverhouding is hierbij nog altijd 3:2. Hierdoor zijn de zwarte randen op de glasplaat rondom het scherm wat dunner en is de resolutie wat hoger. Waar dat voorheen 1800 x 1200 pixels was is dat nu 1920 x 1280 pixels. Ik had geen problemen met het scherm op de vorige Go, maar een wat groter scherm met meer pixels is altijd fijn. Bovendien is de breedte van 1920 nu gelijk aan een full hd-resolutie en dat is softwarematig alleen maar handig. Een full hd-film hoeft bijvoorbeeld niet meer geschaald te worden. De beeldkwaliteit van het paneel is nog altijd uitstekend. Ook de ondersteuning voor de drukgevoelige Surface Pen is weer aanwezig met daarbij dezelfde kanttekening als bij de eerste Surface Go: voor grafische toepassingen waarbij de stylus van pas zou komen is de Surface Go 2 al snel niet krachtig genoeg, al kom je met de duurdere Core m3-uitvoering vermoedelijk wel verder.

Microsoft Surface Go 2
Het scherm is wat groter dan bij de voorganger waardoor de schermranden slanker zijn.

Net zo snel

De hardware is vrijwel identiek aan de eerste Surface Go en dat geldt ook voor de prestaties. Waar de Surface Go 1388 punten scoorde in PCMark 10 Extended scoort deze Surface Go 2 1389 punten. De ssd van Kioxia (de nieuwe merknaam voor Toshiba-ssd’s) is met een leessnelheid van 1778 en een schrijfsnelheid van 856 MB/s wat sneller dan de Toshiba-ssd in de Surface Go, maar uiteindelijk maakt dat niet veel uit. De batterij is met een capaciteit van 26,12 Wh identiek aan het vorige model, maar de batterijduur lijkt met zo’n acht uur beter te zijn. De eerste Surface Go had een batterijduur ergens tussen de zes en zeven uur. Het grotere scherm zorgt dus niet voor een slechtere batterijduur.

Microsoft Surface Go 2
Onder de standaard vind je de micro-SD-kaartlezer.

Conclusie

De Microsoft Surface Go 2 is net als twee jaar geleden een leuke tablet waar Windows op staat. Alleen had ik wel meer verwacht van een apparaat dat volgens Microsoft de toevoeging 2 verdient. Want op het iets grotere scherm na is er geen verschil met de Surface Go die ik twee jaar geleden heb getest. Natuurlijk blijft Microsoft afhankelijk van wat bijvoorbeeld Intel fabriceert, maar het is Microsoft die die product uiteindelijk op de markt zet. Er is nu wel een snellere (en duurdere) versie van de Go verkrijgbaar. Die snellere versies zijn echter vrij duur. Je kunt als je zoveel wilt uitgeven vermoedelijk beter iets kopen dat wat groter, maar krachtiger is. Al met al lijkt de goedkoopste configuratie met 4 GB ram nog het meest interessant. Die is voor een tablet immers nog schappelijk geprijsd, je moet immers de 100 euro extra voor de Type Cover eigenlijk ook meerekenen. Je hebt dan alle mogelijkheden van Windows in een kleine verpakking en dat blijft een interessante propositie.

0 Reactie(s) op: Microsoft Surface Go 2 – Leuke tablet-pc, weinig vernieuwing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.