Microsoft Surface Pro 3 - Het einde van de notebook?

Door: Jeroen Boer | 28 november 2014 07:27

Review

Microsoft noemt de Surface Pro 3 de tablet die je notebook kan vervangen. Wij gingen aan de slag met de Surface Pro 3 en hebben voor je uitgezocht of deze claim waar is.

Microsoft Surface Pro 3

Prijs € 1019,-

Processor Intel Core i5-4300U (dualcore 1,9 GHz)

RAM 4 GB

Opslag 128 GB SSD

Grafisch Intel HD Graphics 4400

Beeldscherm 12 inch (2160 x 1440 pixels)

Draadloos 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0

Camera 5 megapixel voor, 5 megapixel achter

Aansluitingen Usb 3.0, microSD, 3,5mm headset, mini-DisplayPort

Afmetingen 29,21 x 20,14 x 0,91 cm

Gewicht 800 gram

Accu 42,2 Wh

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Fantastisch scherm
  • Snel
  • Drukgevoelige stylus
  • Dun en stevig
  • Minpunten
  • Onhandig op schoot
  • Type Cover niet standaard

De Surface Pro 3 is met 9,1 mm een stuk dunner dan zijn voorganger en het gewicht is zeker voor een 12inch-tablet erg netjes. De stevige behuizing is van magnesium. Microsoft heeft de ingebouwde standaard die we kennen van eerdere Surface-tablets sterk verbeterd, je kunt nu iedere hoek kiezen. Lees ook: Checklist - Welke tablet past bij mij?

Het belangrijkste speerpunt, het 12 inch-scherm met een resolutie van 2150 x 1440 pixels, is fantastisch en biedt dankzij IPS-technologie een heldere kleurweergave met een ruime inkijkhoek. Tel daarbij op dat je standaard een drukgevoelige stylus met 256 drukniveaus krijgt meegeleverd en je hebt met de Surface Pro 3 een indrukwekkende tablet in handen.

Krachtige hardware

Een notebook gebruik je vooral om de kracht en de Surface Pro 3 stelt niet teleur. Wij hadden de beschikking over een variant met een Core i5-processor, 4 GB RAM en een snelle SSD van 128 GB van Samsung. Ook in benchmarks scoort deze combinatie prima. Wat kracht betreft is dit zeker een tablet die een notebook kan vervangen. De accutijd is afhankelijk van het gebruik ergens tussen de vier en zeven uur. De geteste configuratie is wel de minimale variant die we zouden aanraden, de goedkopere uitvoering komt naast kracht vooral opslagcapaciteit tekort.

Tikken als een notebook?

Bij een vervanger van een notebook denken we direct aan een toetsenbord. Een opvallend detail is daarom je de Type Cover los moet aanschaffen voor 130 euro. De Surface Pro 3 Type Cover tikt uitstekend en zolang je de combinatie op een bureau of tafel zet, werkt het ook prima. Dankzij de standaard kun je zelf de optimale inkijkhoek bepalen. Op schoot tikken, een van de sterke punten van een laptop, is echter een ander verhaal. Ondanks de sterk verbeterde standaard is de combinatie wat ons betreft te onstabiel.

Conclusie

Voor een groot gedeelte heeft Microsoft gelijk. De Surface Pro 3 heeft een fantastisch 12 inch-scherm waarop je lekker kunt werken. Ook qua kracht kent de Surface Pro 3 niet de beperkingen van de gemiddelde tablet. Het toetsenbord tikt lekker, maar toch zijn we niet helemaal overtuigd van de gedachte dat de Surface Pro 3 een notebook kan vervangen. Op tafel is het prima, maar op schoot (het domein van de laptop) werken is niet heel handig. Daarnaast blijven we het vreemd en bijna onvergeeflijk vinden dat het toetsenbord niet standaard wordt meegeleverd. De totaalprijs is hierdoor namelijk pittig.

0 Reactie(s) op: Microsoft Surface Pro 3 - Het einde van de notebook?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.