Mozilla Firefox 4

Door: Koen Vervloesem | 15 augustus 2011 11:56

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Door de opkomst van Google Chrome is Firefox wat op de achtergrond geraakt, maar met versie 4 kan de brower van Mozilla de concurrentiestrijd weer aan. De nieuwe versie is duidelijk sneller en beschikt ook over heel wat nieuwe features, zoals een ingebouwde synchronisatie van bladwijzers en de browsergeschiedenis.

1. Nieuwe interface

In versie 4 is de interface van Firefox helemaal omgegooid. Zo zijn de menu- en bladwijzerwerkbalk verdwenen, waardoor de tabbladen een prominentere plaats boven de navigatiewerkbalk krijgen. Kunt u daar niet aan wennen en wilt u de tabbladen op hun 'oude' plek onder de navigatiewerkbalk zien, dan haalt u in het menu Opties het vinkje weg bij Bovenliggende tabbladen. Wat ook onmiddellijk opvalt in de nieuwe interface, is dat de menubalk is vervangen door de oranje Firefox-knop bovenaan. Als u hierop klikt, krijgt u de inhoud van het menu te zien. Wil u de ouderwetse menubalk terug? Vink Menubalk aan in het menu Opties. In ditzelfde menu kunt u ook de bladwijzerwerkbalk weer inschakelen. Ten slotte is ook de statusbalk verdwenen in Firefox 4. Om deze terug te krijgen, vinkt u Add-onbalk aan in het menu Opties.

Hoewel u allerlei onderdelen naar 'interface oude stijl' kunt veranderen, loont het toch de moeite om aan de nieuwe interface te wennen. Door het verdwijnen van al die balken is er immers veel meer ruimte voor het tonen van de website die u bezoekt. Zeker als u een wat kleiner scherm hebt, zoals op een netbook, is de extra schermruimte in de hoogte erg welkom. Bovendien wordt u minder snel afgeleid door alle werkbalken die worden afgebeeld rond de sites die u bezoekt. Als u met de muiscursor boven een link blijft hangen, wordt het adres in de rechterbenedenhoek van het Firefox-venster getoond, op de plaats waar vroeger de statusbalk stond. U hoeft dus eigenlijk niets te missen; Firefox 4 gaat gewoon wat efficiënter met de beschikbare ruimte om.

U moet wellicht even wennen aan de nieuwe interface van Firefox 4, omdat hij efficiënter met uw schermruimte omgaat.

2. Tabbladen groeperen

Als u veel tabbladen hebt openstaan, verliest u al snel het overzicht. In Firefox 4 kunt u gelukkig wat orde op zaken stellen door uw tabbladen te groeperen. Klik helemaal rechts naast de tabbladen op het omgekeerde driehoekje en dan op Tabbladgroepen (of druk op Ctrl+Shift+E). Firefox toont vervolgens in een kader de miniatuurversies van alle geopende tabbladen. Standaard worden ze in één groep geopend, maar door een miniatuur buiten het kader te verslepen, maakt u een nieuwe groep met dat tabblad aan. Als u op de miniatuur klikt om de tabgroep te openen, toont Firefox enkel dit tabblad.

Als u nieuwe tabbladen opent, worden ze allemaal in dezelfde tabgroep geopend. Klikt u op het icoontje met de verschillende vierkantjes helemaal rechts naast de tabbladen, dan toont Firefox weer de miniaturen van alle tabgroepen. Door op één van de miniaturen te klikken, schakelt u over naar de desbetreffende tabgroep, en u kunt ook tabbladen verslepen van de ene naar de andere groep. U kunt de tabgroepen bovendien een naam geven en een volledige tabgroep of individuele tabbladen sluiten. Tabgroepen zorgen ervoor dat u overzicht houdt als u met veel tabbladen werkt.

Om overzicht te houden, kunt u uw tabbladen groeperen.

3. App-tabs

Iedereen heeft wel een aantal websites die vrijwel altijd open staan, zoals Gmail, Google Reader, Facebook of Twitter. Deze sites nemen in de interface van Firefox meteen de volledige breedte van een tabblad in. Om dit tegen te gaan, is in Firefox 4 het concept van de 'app-tab' geïntroduceerd. Klink met rechts op een tabblad en klik op Vastzetten als app-tabblad. Het tabblad wordt nu helemaal links van alle andere tabbladen geplaatst en het wordt bovendien verkleind, zodat enkel het icoontje van de website nog is te zien. Hierdoor hebt u meer plaats voor de andere tabbladen, terwijl u de betreffende site toch direct herkent aan het icoontje. Deze app-tabbladen zijn bovendien zichtbaar in elke tabbladgroep. Een app-tabblad heeft nog enkele andere eigenschappen waarmee het van een normaal tabblad kan worden onderscheiden. Zo begint het icoontje van een app-tabblad te 'gloeien' wanneer er op een website iets gebeurt, bijvoorbeeld als u een nieuw bericht ontvangt in Gmail of in Twitter. Een app-tabblad kunt u bovendien niet zomaar sluiten: er is geen kruisje en ook de toetsencombinatie Ctrl+W werkt niet. U moet het tabblad eerst 'losmaken' door er met rechts op te klikken en daarna Tabblad losmaken te kiezen. Vervolgens wordt het weer een 'normaal tabblad', dat u op een van de gebruikelijke manieren kunt sluiten.

Met de app-tabbladen geeft u uw webapplicaties een handige plaats.

4. Firefox 4 en Android

Firefox 4 is de eerste editie van de opensource-browser waarvan tegelijk met de Windows-versie ook een versie voor Android beschikbaar is gesteld. Als u een Android-telefoon hebt, dan kunt u dezelfde browser op uw telefoon gebruiken als op uw computer, en dat biedt heel wat voordelen. In tegenstelling tot de standaardbrowser van Android kan Firefox bijvoorbeeld worden uitgebreid via add-ons, net zoals zijn broertje op de desktop. Handige add-ons zoals Adblock Plus of Readability kunt u voortaan dus ook op uw mobiele telefoon gebruiken. Uiteraard ziet de interface van Firefox voor Android er anders uit dan die van Firefox op de computer, omdat de ontwikkelaars rekening hebben gehouden met het kleine scherm. De mobiele browserversie biedt echter heel wat van dezelfde features. Een voorbeeld daarvan dat het vermelden zeker waard is, is Sync. Als u dit instelt, wordt de browserervaring op uw mobieltje volledig gesynchroniseerd met die op uw desktopcomputer. Zo hebt u op uw Android-toestel altijd toegang tot bijvoorbeeld de surfgeschiedenis en bladwijzers van Firefox op uw computer - en andersom. Dat gaat zelf zó ver, dat u onderweg op uw mobiele telefoon websites kunt oproepen die u in tabbladen op uw computer had openstaan toen u uw huis verliet. In de volgende tip leggen we meer uit over de Sync-functie.

Het biedt heel wat voordelen als u op uw Android-telefoon dezelfde webbrowser gebruikt als op uw pc.

0 Reactie(s) op: Mozilla Firefox 4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.