Muziekstreams op je site weer mogelijk

Door: andreas-udo-de-haes | 28 februari 2014 10:43

Internet & Thuis

Licentie voor radioportals niet meer nodig door Europees arrest, erkent BUMA. Dat betekent het einde van de omstreden embedtaks.

Auteursrechtenorganisatie BUMA/Stemra laat de eis voor een betaalde licentie voor het embedden van muziekstreams varen. Dit naar aanleiding van het recentelijk arrest van het EU-Hof, dat oordeelde dat linken (en embedden) naar vrij beschikbare content geen inbreuk op het auteursrecht is.

Die uitspraak staat diametraal op het vonnis van de rechtbank, waarmee BUMA de beruchte embedtaks afdwong bij NederlandFM en daarna andere streaming portals.

Geen embedlicentie meer nodig

Die portals grepen het recente arrest aan om de embedtaks te annuleren, en met succes, vertelt Tjitze Boersma van RadioFM.nl aan Webwereld. "We hebben wekenlang keihard gewerkt achter de schermen".

Vanmiddag kwam dan het bevrijdende mailtje van BUMA aan Boersma. Daarin erkent de organisatie dat het EU-arrest een betaalde licentie voor het linken en embedden van vrij toegankelijke content onmogelijk maakt.

Met als conclusie: "Indien u op uw site enkel content aanbiedt via hyperlinks, en de site(s) waarnaar u linkt een openbaar karakter heeft (hebben), en dus een algemeen niet-beperkt publiek, heeft de hierboven genoemde uitspraak tot gevolg dat u de aan u verstrekte licentie niet nodig heeft. De licentie zal in dat geval worden stopgezet met ingang van 1 januari 2014", schrijft BUMA aan de radioportal.

Geen terugbetaling voor 2013

Overigens zal BUMA de geïnde heffing in 2013 niet terugbetalen. "Ter vermijding van misverstanden, het voorgaande brengt niet mee dat de overeenkomst niet rechtsgeldig was aangegaan. De tot 1 januari 2014 door u betaalde licentievergoedingen zullen dan ook niet worden terugbetaald."

Boersma: "Nou, dat weet ik zo net nog niet, dat is voer voor juristen, en dat ben ik niet. Maar het belangrijkste is: de embedtaks is van tafel." BUMA/Stemra was niet direct bereikbaar voor commentaar.

3 Reactie(s) op: Muziekstreams op je site weer mogelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 december 2014 08:28 Anoniem
  I genuinely enjoy studying on this website, it holds good content. Never fight an inanimate object. by P. J. O'Rourke. kaddggdgbkdcfaee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2014 08:28 Anoniem
  hi!,I love your writing so much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem. Maybe that's you! Looking forward to peer you. bcabeddabgedefde
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2014 08:29 Anoniem
  I gotta preferred this web web page it appears very valuable quite advantageous egdfaadekfdcadda
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.