Nederlandse app checkt afknijpen door providers

Door: tonie-van-ringelestijn | 22 november 2012 14:05

Nieuws

Internet Society Nederland komt met een mobiele app die de netneutraliteit controleert en checkt of bijvoorbeeld voip of Bittorrent niet worden geblokkeerd of afgeknepen door isps.

Het project Open Internet NL van Internet Society Nederland (ISOC) lanceert vandaag een mobiele app waarmee het onderzoekt of providers toepassingen blokkeren of verbindingen afknijpen.

ISOC zegt met de app de maatschappelijk discussie over de transparantie van internetproviders in Nederland op gang te willen brengen. De app checkt zowel een mobiele dataverbinding als wifi, zodat mobiele en vaste providers allebei getest worden. De app is vanaf donderdag beschikbaar voor Android als apk-bestand, een iOS-versie volgt later.

Speedtest

Met de app kan iedereen met een speedtest de openheid van zijn internetverbinding analyseren. Na de test wordt de deelnemer uitgenodigd de resultaten te uploaden naar de centrale database. De resultaten zijn deels direct zichtbaar. De app voert een aantal tests uit en wordt binnenkort nog verder uitgebreid. De apps maken onderdeel uit van een framework waar allerlei tests in gehangen kunnen worden. Buitenstaanders zouden ook nieuwe tests kunnen bijdragen.

De toepassingen die volgens ISOC voor monitoring in aanmerking komen zijn: VOIP (SIP en Skype), Whatsapp (XMPP), Youtube, Bittorrent en Spotify. En de daarmee samenhangende protocollen RTSP, DNS, RTP en RTCP.

Evaluatie met isp's

App-gebruikers blijven volgens ISOC anoniem. Als een blokkade is gedetecteerd kunnen gebruikers een contactemailadres opgeven en deelnemen aan een publiek verzoek om toelichting aan de betreffende providers. ISOC Nederland wil eind januari beginnen met de evaluatie van de resultaten en een discussie met providers aangaan.

De app is ontwikkeld in samenwerking met de ISOC-afdeling in Bangladesh. De lancering vindt plaats tijdens het 15-jarig jubileum van de ISOC Nederland donderdag. Dan worden ook de ISOC Awards uitgereikt. In de categorie 'Veiligheid en privacy' is daarbij Lektober genomineerd, de actie van Webwereld en Brenno de Winter die vorig jaar veel stof deed opwaaien.

Netneutraliteit vanaf 1 januari

Na 1 januari is de app nog relevanter, omdat op die dag de nieuwe wet over netneutraliteit ingaat. Dan mogen providers verbindingen niet meer 'afknijpen' voor bepaalde toepassingen. Dit geldt overigens nog niet voor bestaande contracten, die moeten vanaf 1 januari 2014 netneutraal zijn.

Nederland is een van de eerste landen ter wereld die per wet heeft geregeld dat burgers vrije toegang tot internet moeten hebben.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Nederlandse app checkt afknijpen door providers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.