12 keer een nieuw leven voor je oude tablet

Door: mark-swarts | 16 mei 2014 09:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De tabletmarkt is nog niet zo oud, maar al wel erg volwassen. Grote kans dat jouw eerste tablet met een laagje stof in de kast ligt of dat je tablet binnenkort aan vervanging toe is. Zonde! Je haalt nog van alles uit je tablet. Maak er bijvoorbeeld een wekker, e-reader of afstandsbediening van!

Tip 01: Wekker

Maak van je tablet een luxe wekker. Plaats je tablet in een houder of speciale dock met ingebouwde speaker en plaats het op je nachtkastje. Met een speciale 'alarm clock'- of 'nightstand'-app tover je jouw ouwe apparaat om in een klok, met daarbij het weerbericht en het laatste nieuws.

Voor je iPad is de app Night Stand for iPad (gratis proefversie of 2,69 euro) een schitterende oplossing. Deze speelt ook muziek en toont, naast het nieuws en weerbericht ook de laatste sociale-mediaberichten. Voor je Android-tablet werkt Kaloer Clock erg goed (gratis, het powerpack met extra functies kost twee euro). Deze is iets minder fraai dan het alternatief voor de iPad, maar laat je ook weten hoe warm of koud het buiten is en gaat goed om met je lokale muziekbestanden.

Kaloer is ook in te stellen als screensaver, zodat de klok altijd zichtbaar is. Overigens kun je ook de radio-app TuneIn gebruiken als wekker. Je tablet wordt dan eigenlijk een radiostation, maar door de slaap- en alarmfunctie werkt het ook uitstekend als wekker.

Tip 01 Kaloer Clock maakt van je tablet een alarmwekker.

Fabrieksinstellingen oude tablet

Een oude tablet opschonen en terugzetten naar de fabrieksinstellingen is de beste manier om je tablet nieuw leven in te blazen. Het toestel is sneller, heeft weer de originele hoeveelheid opslaggeheugen en dus kun je installeren wat je wilt.

Maak wel eerst een back-up van je bestanden, want het besturingssysteem wist alle bestanden, wachtwoorden en apps. Eerder gekochte apps zijn overigens gewoon te herinstalleren vanuit Google Play Store of Apple App Store. Je hoeft deze apps dus niet opnieuw te kopen.

iPad

Ga naar Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in. Kies uit de lijst met herstelopties Wis alle inhoud en instellingen. Het toestel start opnieuw op en ziet eruit als nieuw, en werkt ook weer zodanig.

Android

Ook op je Android-tablet ga je naar Instellingen. In het submenu Persoonlijk kies je voor Back-up maken en opnieuw instellen. Kies nu Fabrieksinstellingen terug. Alle gegevens worden op de tablet gewist, waarna het toestel opnieuw opstart.

Kader 01 Je tablet is na het herstellen van fabrieksinstellingen snel en schoon.

Tip 02: Externe opslagplek

Op de meeste tablets is plaats voor 16 tot 32 GB aan documenten, foto's en filmpjes. Omdat de tablet zo plat is en draadloos verbinding maakt met het thuisnetwerk, kun je de tablet overal in huis leggen en toch altijd verbinding maken met andere apparaten. Je oude tablet kun je dus prima inzetten als een externe harde schijf of NAS. Gebruik je een iPad, dan kun je iCloud (blijven) gebruiken: al je documenten, foto's en video's zijn met iCloud zichtbaar op elk ander apparaat.

De app FileBrowser van Stratospherix geeft je volledige toegang tot al je computers in huis, netwerkschijven en clouddiensten zoals Dropbox en OneDrive (het voormalige SkyDrive). FileBrowser kost 5,49 euro. Voor je Android-tablet werkt Droid NAS prima, hoewel deze gratis app alleen de tablet zichtbaar maakt op een Mac en niet op een Windows-computer. Het streamen van je media gaat eenvoudig met een gratis app zoals BubbleUPnP UPnP/DLNA. Deze laat jouw muziek ook via internet streamen, zodat je overal ter wereld je eigen muziek kunt beluisteren.

Tip 02 Je oude tablet werkt uitstekend als een externe harde schijf.

Tip 03: Draadloze hotspot

Je tablet doet ook uitstekend dienst als wifi-hotspot. Als je een tablet hebt met een 3G/4G-internetverbinding, kun je vrijwel overal een hotspot maken voor andere mobiele apparaten. Maar ook tablets met alleen een wifi-verbinding zijn nuttig om in te zetten als hotspot, want je verlengt hiermee het wifi-bereik van je router.

Een speciale range-extender voor wifi is dus niet meer nodig. In Android stel je jouw tablet in als hotspot via Instellingen / Draadloos en netwerken / Meer... / Tethering en draagbare hotspot. Druk op Wifi-hotspot instellen om het netwerk een naam en wachtwoord te geven. Schakel het netwerk in en plaats een vinkje naast Draagbare Wi-Fi-hotspot. Op de iPad moet je zijn bij Instellingen / Persoonlijke hotspot. Schakel de optie Persoonlijke hotspot in en geef de verbinding een wachtwoord en een naam. Verbind de tablet met je stroomadapter, aangezien een internetverbinding delen veel energie kost.

Tip 03 Je tablet als wifi-hotspot.

Tip 04: Agenda

Hang je oude tablet aan de muur of op de koelkast en gebruik het als een hypermoderne kalender. De voorgeïnstalleerde agenda-apps voldoen in principe prima. Het geïntegreerde Google Now (Android) toont niet alleen wanneer je volgende afspraak is, maar ook hoe ver het reizen is, of de wegen vrij zijn en hoe het weer buiten is. Google Now is als een soort bureaublad te gebruiken en dus heb je altijd een agenda in beeld.

De gratis app Business Calendar is een goed alternatief wanneer je een standaard agenda wilt, die kan synchroniseren met bijvoorbeeld Google Calendar. De speciale widget voor het startscherm is zelf op grootte te maken, zodat je bureaublad één grote agenda kan zijn. Voor de iPad raden we Sunrise Calendar (gratis) aan. Deze app synchroniseert met iCloud en Google Calendar en heeft Google Maps geïntegreerd, voor het duidelijk plannen van een afspraak.

Tip 04 Snel een afspraak plannen en synchroniseren doe je met een tablet.

1 Reactie(s) op: 12 keer een nieuw leven voor je oude tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 mei 2014 10:57 Anoniem
  Flauwekul verhaal over het draadloze hotspot.
  -Maar ook tablets met alleen een wifi-verbinding zijn nuttig om in te zetten als hotspot, want je verlengt hiermee het wifi-bereik van je router-

  Dit is uitsluitend mogelijk bij een Ipad met 3g/4g en niet met een ipad die alleen over WIFI beschikt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.