12 keer een nieuw leven voor je oude tablet

Door: mark-swarts | 16 mei 2014 09:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Kindvriendelijk

Vanaf iOS 6 heeft Apple de functie 'begeleide toegang' ingebouwd. Hiermee voorkom je dat kinderen apps inschakelen die niet voor hen bedoeld zijn. Om Begeleide toegang in te schakelen, ga je naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid. Kies bij Leren de optie Begeleide toegang. Activeer de schakelaar en stel een toegangscode in. Door drie keer de Thuisknop in te drukken, schakel je de optie in, waarna je diverse instellingen kunt doorvoeren.

Bij Android ontbreekt standaard een dergelijke functie. Wel bestaat speciaal voor Android de app KIDO'Z Play Mode-Safe for Kids. Deze launcher heeft een kindvriendelijke omgeving vol spelletjes en zelfs een speciale browser en camera. Via de mogelijkheden voor ouderlijk toezicht stellen ouders zelf in welke spelletjes en welke website gebruikt mogen worden. De app werkt, op enkele Engelstalige spelletjes na, in het Nederlands.

Tip 09 Geef de tablet aan de kleine, maar stel het wel kindvriendelijk in!

Tip 10: Kookboek

Een tablet in de keuken maakt het koken een stuk leuker. Recepten zoeken, ontdekken en bewaren met gratis apps zoals Allerhande, Smulweb of Recept van de dag (allen iOS en Android). Ook Gordon Ramsay heeft een speciale app (iOS), maar deze kost liefst 5,49 euro en biedt lang niet zoveel recepten als de andere apps. Met de gratis app Evernote Food (iOS en Android) bewaar je recepten en ontdek je restaurants. Het hebben van een tablet in de keuken is hip: fabrikanten maken speciale keukenedities van hun nieuwe tablets en diverse fabrikanten hebben speciale houders, hoezen en beschermlagen op de markt gebracht.

Een vetafstotende laag is overigens vrij noodzakelijk wanneer je vieze vingers hebt van het bakken. Op onder andere Amazon vind je diverse keukenhouders om je tablet in te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een dock die je hangt aan het keukenkastje. Handig!

Tip 10 Een tablet in de keuken bespaart een loop naar de computer.

Tip 11: Monitor

Je tablet doet ook prima dienst als tweede monitor bij de computer. Zo krijg je net dat extra beetje ruimte om bijvoorbeeld je sociale media in de gaten te houden. De app XDisplay van Splashtop doet dit via de draadloze netwerkverbinding. Je hebt hiervoor Splashtop Remote Desktop nodig, dat je gratis kunt installeren op je computer. XDisplay werkt op je iPad en Android-tablet, hoewel de editie voor Android nog niet volledig stabiel werkt. XDisplay is de eerste 5 tot 10 minuten gratis te gebruiken.

De volledige versie kost 5 dollar (ca. 3,50 euro). Een andere app die van je tablet een tweede scherm maakt is iDisplay. Deze app is beschikbaar voor zowel iOS als Android en werkt met Mac en pc. Met iDisplay wordt de verbinding niet alleen draadloos gemaakt, maar kun je ook met een usb-kabel werken om de tablet op de computer aan te sluiten. iDisplay kost 3,99 euro voor Android en 4,49 euro voor iPad. De installatie is bijzonder eenvoudig en je tweede scherm is in enkele seconden aangesloten.

Tip 11 Maak van je kleine scherm een tweede monitor met iDisplay.

Tip 12: Huisautomatisering

Je tablet als afstandsbediening? Het werkt voor steeds meer elektrische apparaten in huis. Zet vanuit je luie stoel de lampen aan, laat de gordijnen open rollen en stel het alarmsysteem in. Ook je smart-tv is te bedienen met je tablet. Helaas bestaat er geen universele app voor huisautomatisering.

Je zult eerst de benodigde hardware moeten aanschaffen. Om je televisie te bedienen heb je een smart-tv nodig, met de (gratis) app van de fabrikant. Ook je gordijnen en lampen hebben specifieke hardware nodig om te bedienen via de tablet. Via een beveiligd inlogsysteem is dit meestal ook buitenshuis te doen. De lampen lijken op doodgewone lichtbronnen, maar hebben een sensor, die in contact staat met een klein communicatiekastje.

De app staat vervolgens weer in contact met dit kastje. Sommige lampen kunnen ook miljoenen kleuren schijnen, dus de app is niet alleen om de lamp aan en uit te doen, maar ook om kleuren te kiezen en soms om een tijdschakelaar in te stellen.

Tip 12 Verander de kleur van je lamp met de tablet!

Benodigde hardware

Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het bedienen met een tablet. Je oude tablet is dus een perfecte afstandsbediening. Je hebt wel de juiste hardware nodig. Controleer altijd vóór aanschaf of een IP-camera, thermostaat, alarmsysteem, lamp, rookmelder of het rolgordijn gecontroleerd kan worden met een app.

De app moet uiteraard beschikbaar zijn voor jouw type besturingssysteem. Sommige apps werken alleen op de allernieuwste versie van iOS, Android en/of Windows. In dat geval kun je de oude tablet beter gebruiken voor één van de overige in dit artikel genoemde doeleinden.

Er bestaan zelfs houders waarmee je de tablet in bad, aan de rand van je bed of op een hometrainer kunt monteren, zodat je tijdens het sporten een filmpje kunt kijken. Omdat je de tablet voor weinige andere doeleinden gebruikt, bewaar je de tablet in de houder. Zo creëer je een geautomatiseerd huis.

Kader 02 Een tablethouder in de badkamer ... het is mogelijk!

1 Reactie(s) op: 12 keer een nieuw leven voor je oude tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 mei 2014 10:57 Anoniem
  Flauwekul verhaal over het draadloze hotspot.
  -Maar ook tablets met alleen een wifi-verbinding zijn nuttig om in te zetten als hotspot, want je verlengt hiermee het wifi-bereik van je router-

  Dit is uitsluitend mogelijk bij een Ipad met 3g/4g en niet met een ipad die alleen over WIFI beschikt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.