Nieuwe Firefox versleutelt Google-zoekopdrachten

© PXimport

Nieuwe Firefox versleutelt Google-zoekopdrachten

Geplaatst: 18 juli 2012 - 08:49

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Firefox stuurt vanaf versie 14 zoekopdrachten op Google via de beveiligde verbinding van de zoekreus. De ontwikkelaars hopen zo gebruikers te beschermen tegen 'glurende netwerkbeheerders'.

Zoekopdrachten via Google lopen in Firefox 14 standaard via een https-verbinding. In een blogpost stellen de ontwikkelaars dat Firefox zoekopdrachten "afschermt tegen nieuwsgierige kijkers, zoals netwerkbeheerders als gebruikers op een openbaar Wi-Fi-netwerk zitten". De update naar de nieuwe versie is sinds vannacht beschikbaar.

Beveiligde pagina

Google is volgens Mozilla de enige zoekmachine die deze nieuwe feature ondersteunt. Het zoekbedrijf heeft al sinds 2010 een https-optie beschikbaar.

Firefox is de eerste browser die gebruikers naar de beveiligde Google-pagina in plaats van de reguliere website stuurt. De makers van Firefox hopen https binnenkort ook te ondersteunen bij de concurrenten van de zoekreus.

Vaak misbruikte plug-ins

Een andere nieuwe feature is Click To Play. Deze staat standaard uitgeschakeld. Met deze optie worden gevaarlijk bevonden plug-ins uitgeschakeld en moeten gebruikers erop klikken om ze af te spelen. De browser kijkt of een plug-in verouderd is of vaak misbruikt wordt en blokkeert vervolgens het automatisch afspelen ervan.

Volgens Mozilla is het toevoegen van opt-in voor plugins een stap om gebruikers veiliger te laten surfen en geheugengebruik te verminderen. Door een extra klikactie toe te voegen aan Java- of Flash-inhoud hoopt Mozilla internetters te beschermen tegen drive-by malware die een script uitvoert zonder dat de gebruiker daar toestemming voor geeft.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten