Hoera! Nintendo maakt eindelijk iPhone-games

Door: andrew-hayward andrew-hayward | 01 mei 2015 12:02

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Voor spelletjesspelers is de naam Nintendo synoniem met gamen. Maar voor echte liefhebbers - althans degenen die niet verblind worden door nostalgie - is het ook een naam die geassocieerd wordt met koppigheid en trage aanpassingen aan veranderingen in de markt en opkomende trends.

Net als toen Nintendo er in het midden van de jaren 90 voor koos om cd-rom niet te omarmen en voor de Nintendo 64 vast te houden aan cartridges, die duur zijn om te maken en een beperkte opslagruimte hebben. Daardoor was de PlayStation in staat om de markt over te nemen, maar natuurlijk zit er een lang verhaal achter dat fiasco. Nintendo heeft altijd met problemen te maken gehad vanwege haar koele relaties met andere ontwikkelaars, haar frustrerend langzame omarming van online gaming en het steevast blijven gebruiken van verouderende technologie om recente hardware aan te drijven. Lees ook: De 13 beste games voor je iPhone of iPad.

Uitbreiden

Maar er zijn natuurlijk ook geweldige dingen gebeurd. Omdat Nintendo op haar eigen tempo doorgaat heeft het bedrijf geweldige successen behaald met haar merkwaardige concepten. De Wii en de Nintendo DS hebben allebei de markt uitgebreid door verschillende soorten interacties te omarmen, en Nintendo produceert nog altijd een aantal van de creatiefste spellen die er op de markt zijn. Dus toen het bedrijf jarenlang beloofde om niet de mobiele markt op te gaan, was het gemakkelijk om je schouders op te halen en te zeggen: "Oh, Nintendo".

Maar het is nu onmogelijk om de verleiding van mobiele winst te negeren. Op 17 maart kondigde Nintendo aan dat het een partnerschap heeft gesloten met de Japanse mobiele gigant DeNA om mobiele games te gaan maken op basis van haar vele franchises. Mijn eerste reactie, net als die van veel andere mensen, was: "Oh, wow". Maar toen ging het over op "Nou ja, logisch". Er zitten alleen maar voordelen aan voor Nintendo om zich uit te breiden naar smartphones en tablets, en voor de mensen die trouw aan de games blijven wegen de voordelen gemakkelijk op tegen enige frustraties.

Mislukkingen en mogelijkheden

Mobiele gaming is enorm populair, en het is niet meer weg te denken - vooral wat betreft free-to-play. Dat is alom bekend, maar de schaal ervan zal sommige mensen verrassen. Vorig jaar verdiende men met Clash of Clans op zichzelf naar schatting 1.8 miljard Amerikaanse dollar, waarbij twee andere spelletjes (Puzzles & Dragons en Candy Crush Saga) ook een getal met negen nullen binnengehaald hebben via hun eigen uitpuilende gebruikersbases. Dat is indrukwekkend.

Ondertussen heeft Nintendo de afgelopen paar jaar regelmatig haar winstprojecties laten krimpen, na de desastreuze lancering van de Wii U. Het unieke hardware-concept, met een grote controller met een scherm erop, is qua populariteit nooit in de buurt gekomen van de originele Wii. De aanvankelijke verkoopcijfers waren zwak, grote makers van derden vluchtten weg en de console staat op de derde plaats achter de PlayStation 4 en Xbox One wat verkoopcijfers betreft (ondanks het feit dat beide concurrenten hun consoles pas een jaar later uitbrachten).

1 Reactie(s) op: Hoera! Nintendo maakt eindelijk iPhone-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 mei 2015 20:58 darknessblade
  word die partership dan met
  DENA (US/EU)
  of
  DENA (japan)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.