Onderzoek: 'Beeldscherm kan slaapritme ernstig verstoren'

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 28 augustus 2012 15:52

Nieuws

Beeldschermen met achtergrondverlichting kunnen het slaapritme ernstig beïnvloeden. Onderzoekers van het Lighting Research Center raden mensen dan ook af om tablets in bed te gebruiken.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Rensselaer Polytechnic Institute, wijst uit dat de kans op een verstoord slaapritme zeer groot is wanneer iemand twee uur of langer achter een beeldscherm zit.

De onderzoekers claimen dat de achtergrondverlichting van de schermen, die onder meer op tablets en laptops te vinden zijn, voor een afname van het melatonine-hormoon zorgt. Dit stofje in de hersenen is noodzakelijk voor een gezond dag- en nachtritme.

Melatonine

"Onze studie wijst uit dat blootstelling aan een verlicht elektronisch beeldscherm gedurende twee uur, de vorming van melatonine met ongeveer 22 procent doet afnemen", aldus onderzoeker Mariana Figuerio. Ze adviseert mensen dan ook om voor het slapen geen gebruik meer te maken van dergelijke schermen. Na één uur konden de onderzoekers overigens nog geen afname in de aanmaak van melatonine waarnemen.

Naast een waarschuwing voor gebruikers zijn de resultaten volgens de onderzoekers vooral bedoeld voor fabrikanten. Deze partijen zouden naar aanleiding van het onderzoek bijvoorbeeld de helderheid van tablets en laptops kunnen aanpassen aan het moment van de dag. Het volledige onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Ergonomics.

0 Reactie(s) op: Onderzoek: 'Beeldscherm kan slaapritme ernstig verstoren'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.