Online foto's delen

Door: wouter-diemer | 09 november 2011 10:48

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Voor de meeste mensen zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje staan. Tijd om uw herinneringen online te delen met uw familie en vrienden.

Foto's maken op vakantie, dat doen veel mensen om na die vakantie te kunnen laten zien wat ze beleefd hebben. Dat kan echter alleen wanneer u de beelden zelf met die mensen deelt. Dat kan over internet, of natuurlijk in een fotoboek. In deze cursus bespreken we hoe u uw foto's online deelt en bewaart. Wilt u een fotoboek maken van uw mooiste herinneringen, lees dan de cursus Fotoboek samenstellen.

Andere diensten

Op internet kunt u op talloze plaatsen uw foto's kwijt: als back-up, om te delen, of om te printen. In dit artikel moeten we een keuze maken. We gaan dieper in op het gebruik van de functies van vier bekende diensten: Flickr, Picasa, Hyves en Facebook. Naast deze aanbieders zijn er nog genoeg andere opties. Hieronder hebben we een paar opvallende diensten op een rijtje gezet.

- Zoom.nl: Geschikt voor de hobbyfotograaf om mooie beelden te delen met medefotografen.

- MijnAlbum.nl: Grote fotodienst om foto's op te slaan en te printen, beperkte gratis opslagcapaciteit.

- Photobucket: Een bekende site uit Amerika, waar u snel en simpel uw foto's kunt plaatsen.

- Dropbox: Echt een plek om foto's online te bewaren als back-up, niet heel geschikt om foto's te tonen.

1. Uw foto's ordenen

Voordat u begint met het uploaden van uw foto's, is het handig om een selectie te maken van de beelden die u online wilt plaatsen. Wanneer u de foto's wilt tonen aan anderen, selecteert u alleen de mooiste of leukste foto's. In Windows 7 kunt u eenvoudig uw foto's ordenen en een voorselectie maken. Kies een map waarin u de foto's wilt plaatsen en kopieer de bestanden vanaf uw geheugenkaartje naar deze map. Onder in de Verkenner kunt u uw foto's sterren geven, een tag meegeven en zelfs voorzien van een beschrijving. Dit kunt u voor één foto doen, of voor een selectie van meerdere beelden. Klik op Opslaan om uw wijzingen aan uw foto's toe te voegen. Zo kunt u later de beelden terugvinden op tags, op waardering of op beschrijving.

In Windows 7 kunt u al beginnen met het ordenen van uw foto's.

2. Flickr: uploaden

uw foto's goed te ordenen. Tegelijkertijd kunt u ze heel gemakkelijk exporteren naar Facebook. Surf naar Flickr. Hebt u nog geen account bij Flickr, Google of Facebook? Kies dan voor Sign Up en daarna voor Create Account. Nadat u een account hebt aangemaakt, kunt u inloggen op Flickr. Zodra u ingelogd bent krijgt u een scherm te zien met uw profiel. Klik rechtsboven op Upload Photos & Video om te beginnen met het uploaden van uw beelden. U kunt op uw computer bladeren naar foto's, door Shift ingedrukt te houden kunt u een reeks foto's selecteren, met Ctrl ingedrukt selecteert u los meerdere foto's. Kies vervolgens of uw foto's wilt laten zien aan familie, vrienden of iedereen. Wij kiezen hier voor Visible for Family.

Het uploadproces in Flickr is simpel. Foto's verwijdert u snel weer uit de lijst als u zich bedenkt.

3. Flickr: tonen

Als u een foto geplaatst hebt, klikt u op add a discription om een beschrijving en tags aan de foto toe te voegen. Klik nadat u een beschrijving heeft toegevoegd op Save. Als u de foto toch een andere naam wilt geven kunt u, als u ingelogd bent, klikken op de titel van een foto en deze wijzigen. Klik daarna wel op Save om de wijziging te bevestigen of druk op Enter. Zodra u terug bent op uw fotopagina kunt u klikken op de knop Slideshow. U krijgt nu een diavoorstelling van uw foto's op een zwarte achtergrond. Zo kunt u zelf genieten van uw foto's.

De diavoorstelling van Flickr is een mooie manier om uw foto's te bekijken.

4. Flickr: organiseren

Op Flickr organiseert en beheert u uw uploads via de knop Organize & Create boven in beeld. Als u een album wilt maken - in Flickr-termen een Set - sleept u de foto's naar het veld en klikt u boven in beeld op het pijltje naast Add to set en vervolgens op New set. U vult een naam in en uw album is klaar. Op deze plek kunt u nog veel meer dingen voor meerdere foto's tegelijk instellen. Voeg tags toe, pas data aan en beveilig uw foto's (via Permissions). Via de knop Map rechtsboven kunt u uw foto's op een wereldkaart plaatsen.

Zodra u rechtsboven op Your photostream klikt, bent u weer terug op uw profielpagina. U kunt ook vanaf uw bureaublad uw foto's uploaden naar uw Flickr-pagina. Surf naar www.flickr.com/tools en download de Flickr Uploadr. Wanneer u dit programmaatje geïnstalleerd hebt, moet u één keer inloggen en daarna voegt u heel eenvoudig foto's toe, simpelweg door de beelden naar het venster slepen.

Het is weliswaar wat verborgen, maar u kunt via Flickr uw foto's bewerken. Klik hiervoor op een foto en kies linksboven voor Actions / Edit photo in Picnik. Binnen de interface van Flickr wordt Picnik geopend, waarmee u diverse bewerkingen op uw foto kunt uitvoeren. Bent u klaar, dan klikt u rechtsboven op Save, vult u de gevraagde gegevens in, en slaat u de afbeelding op. Het gratis account van Picnik heeft beperkte mogelijkheden, een volledig account kost zo'n 5 dollar (3,55 euro) per maand of 25 dollar (17,80 euro) per jaar.

5. Flickr: afdrukken en downloaden

Flickr heeft een samenwerking met de fotoservice Snapfish, waar u foto's kunt bestellen en afdrukken. Vanuit uw webalbum is het heel simpel om losse foto's te bestellen bij Snapfish. Ga naar een foto, klik linksboven op Actions en kies Order prints and more. U kunt aangeven hoeveel prints u wilt bestellen. Om de bestelling af te ronden kiest u Add to cart en voor Proceed to Checkout. U wordt doorverwezen naar de website van Snapfish om uw bestelling verder af te handelen. U kunt ook een fotoboek of canvas maken van uw foto's. Ga naar Organize & Create, en klik op Print & Create. Sleep een aantal foto's naar het lege vlak, en kies of u bijvoorbeeld een album, canvas of losse foto's wilt afdrukken. U wordt weer doorverwezen naar Snapfish, en nadat u een account hebt gemaakt worden de foto's automatisch ingeladen in de webtool om een foto-album te maken. Houd er wel rekening mee dat u de foto's in hoge kwaliteit naar Flickr moet uploaden om een mooi album te maken.

U kunt uw foto's één voor één van Flickr downloaden. Klik op uw fotopagina op de gewenste foto en kies bij Actions voor View all sizes. Op de volgende pagina kunt u kiezen in welk formaat u de foto wilt downloaden.

De koppeling tussen Flickr en Snapfish is ideaal om snel foto's te bestellen en deze af te laten drukken. Daarbij is Snapfish heel voordelig.

0 Reactie(s) op: Online foto's delen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.