Online fotobewerking

Als u foto's wilt bewerken, is het lang niet altijd nodig om een fotobewerker op uw computer te installeren. Er zijn genoeg gratis online fotobewerkers te vinden waarmee u direct aan de slag kunt. Wij laten zien welke voordelen deze online diensten bieden.

1. Software op afstand

Steeds meer leuke diensten kunnen - al dan niet gratis - via internet worden gebruikt, zonder dat u er programma's voor op uw pc hoeft te zetten. Bij dit fenomeen, dat ook wel 'cloud computing' wordt genoemd, maakt u gebruik van een programma dat niet op uw eigen computer is geïnstalleerd, maar dat als een online dienst via internet wordt aangeboden. Het betreffende programma draait ergens anders op een server en u mag er gebruik van maken. Soms draait (een deel van) zo'n programma alsnog op uw eigen computer. In dat geval wordt de programmacode vanzelf naar uw pc gehaald en hebt u er verder geen omkijken naar. Ook fotobewerking kan op deze moderne manier plaatsvinden. U hoeft daarbij dus geen fotobewerker op uw pc te installeren, maar gebruikt een kant-en-klaar exemplaar dat ergens in 'de cloud' op u wacht en dat via uw internetverbinding bereikbaar is.

2. Sorry, plek bezet!

Software die u koopt, mag u meestal maar op een beperkt aantal computers gebruiken - vaak zelfs maar op één computer. Photoshop (Elements) is daar een goed voorbeeld van, want het serienummer kan maar op één computer tegelijk worden geactiveerd. Een hopeloos verouderd principe, want er zijn genoeg mensen die meer dan één computer in huis hebben. Wat nu als u uw foto's een keer via een andere computer wilt bewerken, bijvoorbeeld omdat een huisgenoot een spelletje speelt op de pc waarop de fotobewerker staat? Het is niet echt logisch of redelijk als u de software dan nogmaals moet kopen. Een online fotobewerker biedt in zo'n situatie een prima uitkomst. Via elke computer in huis kunt u dan alsnog uw foto's bewerken, zonder extra kosten. Zo is een online fotobewerker dus ook een prima aanvulling op uw aangekochte fotobewerkingssoftware.

3. Nooit meer updates

Online fotobewerkers hebben nog een leuk extra voordeel. U hoeft namelijk helemaal niets te installeren en u wordt ook nooit meer lastig gevallen met de zoveelste update die u moet binnenhalen. Wie maar sporadisch met foto's werkt, hoeft niet steeds eerst een nieuwe softwareversie te installeren die in de tussentijd is verschenen, waarna misschien ook nog een herstart van de pc nodig is. Met een online fotobewerker gebruikt u altijd de laatste, meest actuele versie van de software, zonder dat u daar zelf iets voor hoeft te doen. Als er nieuwe functionaliteiten worden ontwikkeld, kunnen die direct worden toegevoegd. Ze hoeven dus niet eerst te worden verzameld tot er een nieuwe versie van de software wordt uitgegeven, iets dat wel het geval is bij de fotobewerkers die u in de winkel koopt.

Lokaal opgeslagen foto's: Photoshop Express Editor

4. Online photoshoppen

Ook Adobe biedt een gratis online fotobewerker aan. Behalve platen bewerken, kunt u ze met deze dienst ook in online webalbums opslaan en ze eventueel delen met anderen. Bewerken doet u via de zogeheten Photoshop Express Editor en hiervoor kunt u foto's op twee manieren selecteren. Allereerst kunt u een foto op uw computer aanwijzen. Het handige hieraan is dat u zo desnoods door uw volledige fotoarchief kunt bladeren. Bij de tweede manier bewerkt u foto's die u in webalbums hebt geplaatst. Het voordeel daarvan is dat u vanaf elke locatie met een internetaansluiting bij uw beelden kunt, ze staan immers online. Welke methode u ook kiest, met Express Editor bent niet langer afhankelijk van die ene computer waarop de lokale software is geïnstalleerd.

5. Lokale foto bewerken

Allereerst laten we zien hoe u met Photoshop Express Editor een foto bewerkt die lokaal is opgeslagen. U hoeft zich hier niet voor te registeren, dus u kunt meteen aan de slag. U gaat naar Photoshop en kiest in de menubalk Online Tools / Photoshop Express Editor. Klik bij My computer op Upload Photo. U ziet nu de melding dat deze fotobewerker momenteel met jpeg-bestanden tot 16 megapixels overweg kan. Klik op Upload. Er wordt nu een verkennervenster geopend, waarin u naar de map bladert waarin uw foto's staan. Vanaf dit punt gaat het zoeken gemakkelijker als u bij het pictogram Menu Beeld (rechtsboven) kiest voor Grote pictogrammen, zodat u miniaturen van uw foto's ziet. Klik op Openen om de gekozen foto in te laden.

© PXimport

Het is heel eenvoudig om een lokaal opgeslagen foto in Photoshop Express Editor te laden.

6. Multiple choice

U start op het tabblad Edit waar zich de opties voor allerlei standaardbewerkingen bevinden, zoals het bijsnijden of rechtzetten van een foto en het optimaliseren van kleur en belichting. Ook vlekjes of krassen op een foto en 'rode ogen' kunt u hier verhelpen. Een bewerking is eenvoudig door te voeren, door een keuze te maken uit de voorbeeldminiaturen. Klik bijvoorbeeld onder het kopje Basic op Exposure om de belichting te verfijnen. Beweeg vervolgens de muispijl over de strook met miniaturen en het effect is direct zichtbaar in de foto. Klik op een miniatuur om uw keuze te bevestigen. Een vinkje naast Exposure geeft aan dat u hem hebt aangepast. Een bewerking is op ieder moment weer ongedaan te maken, door op het miniatuur met de oranje cirkelvormige pijl te klikken (Reset to original).

© PXimport

U past de belichting aan door uit miniaturen te kiezen.

7. Foto's versieren

Omdat u uit voorgebakken miniaturen kiest en er geen schuifregelaars en geavanceerde gereedschappen zijn, is Photoshop Express Editor vooral handig voor wie snel en eenvoudig foto's wil verbeteren. Wilt u foto's verfraaien met kaders en versiersels, dan kunt u zich heerlijk uitleven op het tabblad Decorate. Zo kan na een klik op Frames uit een flink aantal fotolijsten worden gekozen. Het is mogelijk om meerdere fotolijsten toe te voegen, wat vooral handig is als u delen van een foto wilt omlijsten. U verkleint een fotolijst dan via de handgrepen (vierkantjes) in het kader. Zodra de muispijl in een handje verandert, versleept u de lijst naar de juiste plek. Roteren kan met het bolletje aan de bovenzijde.

© PXimport

Effecten zoals fotolijstjes kunnen eenvoudig worden toegevoegd.

8. Opslaan

Zodra u uw aanpassingen hebt aangebracht, klikt u rechts onderin op Done, waarna u de keuze hebt om uw foto op de originele grootte of verkleind te bewaren. Klik niet na elke bewerking op deze knop, maar pas zodra de foto moet worden opgeslagen. Het is verstandig de foto als een kopie op te slaan, zodat het origineel intact blijft. Photoshop Express Editor stelt zelf een aangepaste bestandsnaam voor. Hebt u niets aangepast, dan verlaat u het programma na een klik op Done.

Sumo Paint

9. Online... en toch lokaal

Voor wie de echte 'look-and-feel' van een fotobewerker zoekt, is Sumo Paint een aanrader. Op Sumo Paint klikt u op Open Sumo Paint, waarna de fotobewerker vanaf de website naar uw computer wordt geladen. U bewerkt uw foto's dus lokaal. Het duurt een korte tijd om het programma binnen te halen, maar daarna gaat zowel het laden als het bewerken van foto's op lokale topsnelheid. Via File / Open from My Computer laadt u een lokale foto in, hoewel u er ook voor kunt kiezen om via File / Open from URL een foto van internet op te halen. Dat kan een eigen foto zijn, maar ook een plaat van een willekeurige website.

© PXimport

Een foto die u met Sumo Paint bewerkt, kan op uw pc staan of van internet worden geplukt.

10. Meervoudig belichten

Sumo Paint is een uitgebreide en volwaardige fotobewerker. U zult er niet snel uitgroeien of op uitgekeken raken. We pikken er één leuke mogelijkheid voor u uit. Via File / Import to Layer / From My Computer (of From URL) kunt u meerdere foto's op elkaar leggen. Voorwaarde is wel dat u al een basisfoto hebt ingeladen (op de manier die in de vorige tip is uitgelegd). Elke extra foto komt in een aparte laag terecht, zodat er een fotostapel ontstaat. Klik in deelvenster Layers op de bovenste laag om deze te activeren en verlaag de Opacity (transparantie) om de bovenste twee lagen met elkaar te vermengen. Doe dit bij elke laag, behalve met de onderste. Zo wekt u de indruk dat de foto meerdere keren is belicht, en dat kan creatieve effecten geven.

© PXimport

Maak lagen (deels) transparant, zodat de onderliggende lagen zichtbaar zijn.

11. Fotomontage

Lagen zijn ook een uitermate handig hulpmiddel om een volledig nieuwe plaat samen te stellen uit stukjes die u uit andere foto's knipt. Kies eerst de juiste laag (klik erop in het deelvenster Layers) en selecteer met de Magic Wand Tool (toverstaf) of de Lasso Tool alles wat u wilt bewaren. Keer daarna de selectie om met Select / Inverse en druk op de knop Delete of kies in het menu voor Edit / Clear. U raakt dan alles op deze laag kwijt, behalve het stukje waar het u om gaat. Als u het gemakkelijker vindt om direct de achtergrond te selecteren, dan mag dat ook. In dat geval is het omkeren van de selectie via Inverse niet nodig. Lege gebieden op een laag zijn transparant, de Opacity mag nu dus op 100 procent blijven staan.

© PXimport

Selecteer een deel van de foto en gooi de rest weg.

12. Vloeiend samenvoegen

Omdat er vaak een klein randje van de achtergrond meekomt tijdens het selecteren met de toverstaf of lasso, is het handig om te weten dat elke selectie eenvoudig kan worden verkleind of vergroot. Dat doet u via Select / Contract respectievelijk Select / Expand. Om het beeldelement daarna nog mooier binnen de nieuwe foto te laten overvloeien, is het nog nodig de randen wat te verzachten. Dat kan via Select / Feather. De sterkte van het effect (Feather Size) kunt u daarbij naar eigen smaak instellen.

13. Op maat maken

Combineert u stukjes uit verschillende foto's, dan moeten ze wel goed bij elkaar passen. U kunt ze op elkaar aan laten sluiten door ze te schalen. Gebruik eerst Select / Select Pixels om alle pixels van een laag te selecteren en gebruik vervolgens het gereedschap Free Transform/Rotate Tool om het beeldelement op deze laag de juiste grootte te geven. Slepen met de hoekpunten werkt daarbij het eenvoudigst. Houdt u de Shift-toets ingedrukt, dan blijft de lengte/breedteverhouding behouden. Druk op Enter om de bewerking te bevestigen. Zodra u helemaal klaar bent, bewaart u de foto op uw pc via File / Save to My Computer. Kies JPG of PNG en klik op Save.

© PXimport

Breng het beeldelement op de juiste schaal, zodat het in de nieuwe plaat past.

Online opgeslagen foto's: Photoshop Express Editor

14. Overal bereikbaar

Het wordt steeds meer gangbaar om bestanden of kopieën van bestanden online te bewaren. Dat is ook handig, want zo kunt u er altijd en overal gemakkelijk bij. U kunt de bestanden vervolgens voor uzelf houden, of een selectie ervan delen met vrienden. Ook daarbij is sprake van coud computing, want u maakt gebruik van opslagcapaciteit die als online dienst op internet wordt aangeboden. Als uw documenten en foto's dan toch online staan, is het bewerken met een online fotobewerker nog maar een kleine stap. Waar u ook bent, als u alles online hebt staan, hebt u nog slechts een internetverbinding en een computer met een browser nodig. Zodra u online bent, staan zowel uw foto's als de online fotobewerker voor u klaar.

15. Foto's online zetten

Om in Photoshop Express Editor (zie tip 4) gebruik te maken van online foto's, gaat u wederom naar Photoshop. Nu moet u zich wel aanmelden, in tegenstelling tot wat we eerder hebben uitgelegd rond de bewerking van 'lokaal opgeslagen' foto's. Hebt u nog geen Adobe ID, dan registreert u zich eerst via Create account. Door bij Personal URL een naam op te geven, zijn uw foto's straks rechtstreeks bereikbaar via uw eigen unieke webadres. Vergeet niet om na het registreren de e-mail te bevestigen die Adobe u toestuurt. Tik vervolgens in het adresvak van de browser uw eigen webadres in (dat heeft de vorm 'mijnnaam.photoshop.com') en meld u aan bij de dienst.

© PXimport

Adobe geeft u een eigen, uniek webadres.

16. Webalbum vullen

De eerste keer dat u inlogt bij Express Editor is uw webalbum uiteraard nog leeg. U begint dus met het online plaatsen van enkele foto's, via de knop Upload. U komt daarbij automatisch in Photoshop Express Organizer terecht, waarmee u uw online foto's beheert. Selecteer via het verkennervenster één of meer foto's die op uw pc staan en geef in het vervolgscherm een albumnaam op. De foto's worden nu online gezet. U vindt uw album met foto's onder het kopje Albums, links in Organizer. U hebt twee gigabyte aan gratis ruimte tot uw beschikking. Als u meer ruimte nodig hebt (tot 20 GB), moet u een jaarabonnement nemen en Photoshop Elements aanschaffen. Is de knop Upload niet zichtbaar? Ga naar Photoshop en kies Online Tools / Photoshop Express Organizer. Rechtsbovenin vindt u de Upload-knop.

© PXimport

Photoshop Express Organizer is uw online fotobeheerder.

17. Netwerksites

Ook foto's die u in webalbums bij andere online diensten hebt geplaatst, kunt u rechtstreeks vanuit Photoshop Express Organizer bekijken en zelfs bewerken. Klik links onder het kopje Other sites op een dienst waar u foto's hebt geplaatst, meld u aan en bevestig het verzoek tot toegang dat u te zien krijgt. Vanaf dit moment zijn uw albums met foto's rechtstreeks vanuit Organizer beschikbaar. Bewerken met Photoshop Express Editor kan nu door op een foto te klikken en in de rechteronderhoek te kiezen voor Photo Options / Edit Photo. Zodra u klaar bent, klikt u weer op Done. De originele foto wordt niet overschreven, er wordt een nieuwe versie bijgeplaatst.

© PXimport

Foto's in de webalbums van andere online diensten zijn ook bereikbaar.

18. Synchroniseren

Met het plusje achter een online dienst (wederom links, onder het kopje Other sites) voegt u ter plekke een nieuw album toe. Dit betekent dat uw albums en foto's vanuit één centrale plek kunnen worden beheerd, zonder dat u steeds de afzonderlijke diensten waar u fotoalbums hebt staan hoeft af te fietsen. Wilt u nieuwe foto's plaatsen? Sleep ze er simpelweg vanuit Organizer naartoe. U mag ze gerust oppakken in een album van Flickr om ze vervolgens naar een album van Picasa of naar Photoshop Express Organizer zelf te verslepen. Het is de ideale manier om razendsnel al uw albums bij te werken en recente foto's toe te voegen!

© PXimport

U kunt foto's tussen webalbums uitwisselen door ze ernaartoe te slepen.

19. Samenwerken

Uit de vorige twee tips blijkt dat online fotobewerking een erg prettig extra voordeel biedt, namelijk dat allerlei cloud-diensten prima met elkaar kunnen samenwerken. Zelfs diensten van verschillende aanbieders kunnen vaak prima met elkaar overweg. U kunt bijvoorbeeld de ene dienst gebruiken om online uw foto's mee te bewerken (zoals Photoshop Express Editor), en ze vervolgens gerust via een andere online dienst in webalbums opslaan (zoals van Picasa of Flickr). U hoeft de fotobewerker alleen maar toestemming te geven om uw foto's op te halen. Dit is cloud computing in zijn ware gedaante, en wie weet welke leuke nieuwe toepassingen er in de toekomst nog worden bedacht!

Bewerken vanuit Picasa

20. Online bewerken

Gebruikt u het programma Picasa om de foto's op uw pc te organiseren en te bekijken? Vanaf versie 3.8 kunt u rechtstreeks vanuit Picasa foto's bewerken met de beroemde online fotobewerker Picnik. Dit werkt als volgt. Eerst bekijkt u met Picasa een foto op het scherm (door hem met een muisklik te selecteren en vervolgens op Enter te drukken). Links naast de foto klikt u op het tabblad Basisbewerkingen (afgekort tot Basisbew.) op het pictogram van Picnik. Na een mededeling wordt de foto naar Picnik verstuurd en kunt u online aan de slag. Aanpassingen aan belichting en kleur voert u in Picnik door op het tabblad Edit. Verkleinen, een uitsnede maken of rode ogen uit een portretfoto verwijderen kan hier ook. Via het tabblad Create voegt u eventueel wat versiersels aan uw foto toe. Helaas is niet alles gratis: zodra het woord 'Premium' ergens voor staat, gaat het om een betaalde functionaliteit.

© PXimport

De online fotobewerker Picnik is nieuw in Picasa 3.8.

21. Bewerken vanuit Web Albums

Bent u klaar met het aanpassen van de foto, dan klikt u rechts bovenin op Opslaan in Picasa. De bijgewerkte foto wordt nu teruggestuurd naar uw computer. U kunt de originele foto op uw computer overschrijven of de bewerkte versie als een nieuwe foto opslaan. Op termijn wordt het mogelijk om ook vanuit Picasa Web Albums foto's te bewerken met Picnik. Zodra u dan een foto uit een van uw webalbums op het scherm bekijkt, kiest u voor de optie Bewerken / Bewerken met Picnik. Tijdens het schrijven van dit artikel was deze optie helaas nog grijs en dus niet beschikbaar. Zodra deze editie van Tips & Trucs is verschenen, werkt hij hopelijk wel al.

© PXimport

Picnic is binnenkort ook beschikbaar vanuit Picasa Webalbums.

22. Via de achterdeur

Vanuit Picasa Web Albums kunt u op het moment dat u dit leest dus wellicht nog geen foto's bewerken met Picnik, maar de omgekeerde route werkt wel. Foto's in Picasa Web Albums zijn namelijk prima bereikbaar vanuit Picnik. U gaat hiervoor naar www.picnik.com en klikt op de knop Get started now! Ga meteen door naar het tweede tabblad, genaamd Library. Klik daar op Picasa Web Albums en sta een verbinding tussen Picnik en Picasa Webalbums toe, door op de knop Connect te klikken. Nadat u zich eventueel hebt aangemeld bij Google (of dat nodig is hangt af van de vraag of de optie Aangemeld blijven in uw Google-account is aangevinkt), klikt u op Toegang verlenen zodra u het toegangsverzoek ziet. Vanaf dat moment zijn via ditzelfde tabblad (Library) de foto's van uw Picasa Webalbums zichtbaar.

© PXimport

Vanuit Picnik kunt u een verbinding maken met Picasa Web Albums.

23. Overschrijven of nieuw?

Bewerken kan nu door de muispijl naar een foto te bewegen, op het pijltje in de rechteronderhoek te klikken en te kiezen voor Edit. Zodra u klaar bent, klikt u rechtsboven de foto op het pictogram van een groen tandwiel en kiest u Close Photo. Er verschijnt nu een venster waarin u wordt gevraagd of u de gewijzigde foto in het Picasa-webalbum wilt bewaren. Aan u de keuze of u het origineel wilt overschrijven of de foto als een nieuw bestand wilt bewaren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten