Ontwikkelaars omzeilen Android-fragmentatie

Google heeft een tool voor developers uitgebracht waarmee het eenvoudiger is om een applicatie voor meerdere versies van Android te ontwikkelen. Daarmee ondervangt Google de fragmentatie van het platform.

Google heeft een api-bibliotheek uitgebracht waarmee developers minder aan de uiteenlopende mogelijkheden van Android versies hoeven te denken. Zij kunnen zo eenvoudiger applicaties ontwikkelen die zonder problemen op alle versies van het besturingssysteem draaien. Ook verschillende resoluties vormen geen probleem meer.

Geen verschillende versies onderhouden

De bibliotheek die Google hiervoor gebruikt is oorspronkelijk bedoeld voor Android 3.0 (Honeycomb). Eind vorige week bracht Google de bibliotheek ook los uit voor alle apparaten met Android vanaf versie 1.6.

Gebruikers hoeven de bibliotheek, waarin verschillende interfacestuurprogramma’s zitten, overigens niet zelf op hun smartphone of tablet te installeren. Developers moeten de bibliotheek namelijk in de applicatie integreren. Op die manier kunnen zij dezelfde app op alle apparaten met minimaal Android 1.6 uitbrengen en hoeven zij geen verschillende versies van een applicatie te onderhouden.

Hogere resolutie

De bibliotheek is vooral gericht op developers die software willen maken die zowel op een tablet met Honeycomb als een smartphone met een oudere versie draait. Zonder Fragment zouden ontwikkelaars dan in de problemen kunnen komen. Met name door het veel grotere scherm en de daarbij horende resolutie van een tablet.

In de toekomst zou het mogelijk moeten worden om universele Android apps te maken die er ook goed uitzien op een televisiescherm.

Fragmentatie is bij Android een relatief groot probleem. Het grote aantal toestellen en de verschillende versies van het platform die daarop geïnstalleerd zijn, zijn daar de oorzaak van. Apple-voorman Steve Jobs bekritiseerde Google daarom al eens behoorlijk.

Hij gebruikte toen Twitterclient TweetDeck als voorbeeld. De ontwikkelaars van die software moesten rekening houden met honderd verschillende versies van Android. Met de api-bibliotheek van Google moet dat eenvoudiger worden.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten