Philips Smart All-in-One - Leuk bedacht, slecht uitgevoerd

Door: Lennart Koster Lennart | 20 augustus 2014 08:08

PC

Android wordt steeds vaker gezien als volwaardig besturingssysteem, zoals bijvoorbeeld Windows. Dit biedt steeds meer mogelijkheden voor fabrikanten, zoals het bouwen van all-in-one pc's die draaien op Android. Deze Philips Smart All-in-One is er zo een.

De eerste indruk van de Philips Smart All-in-One

De Philips Smart All-in-One heeft een formaat van maar liefst 23 inch en beschikt over een aanraakscherm. Dit doet direct denken aan een uit de kluiten gewassen tablet en zo voelt het ook aan zodra je ermee gaat werken. Lees ook: 4 redenen voor de iPad-obsessie van je peuter.

De behuizing is vrij lomp en de rand om het scherm steekt wat uit, waardoor het lastig is om bijvoorbeeld vanuit een hoek of rand een menu te openen. Wel zit er een standaard bij waarmee je het scherm in verschillende hoeken kan plaatsen: bijna plat tot bijna rechtop en alles wat er tussenin zit. Dit maakt het werken op zo'n groot scherm een stuk makkelijker.

De rand van deze All-in-One steekt wat uit, wat de bediening niet ten goede komt..

Je hebt bij de Smart All-in-One de keuze uit verschillende aansluitingen. Zo kun je bijvoorbeeld nog een ander apparaat, zoals je desktopcomputer, aansluiten via hdmi of vga. Het scherm heeft geen accu, je moet hem dus altijd aan het netstroom houden. Er zijn ook twee usb-aansluitingen, een SD-kaartslot en een audio in- en uitgang aanwezig.

De Philips Smart All-in-One in gebruik

Zoals eerder aangegeven, lijkt deze Philips wel op een veel te grote tablet. Dit kan in theorie heel handig zijn, maar niet geheel op de manier zoals Philips het heeft ingezet. Philips heeft ervoor gekozen om een kale Android 4.2 te installeren. Normaal gesproken ben ik daar een voorstander van, maar in dit geval niet.

Dit betekent namelijk dat Android de Philips Smart All-in-One ziet als een tablet, waardoor een gemiddeld icoontje groter is dan twee centimeter. Veel icoontjes zijn hier niet op gebouwd, waardoor ze onscherp worden. Ook op het virtuele toetsenbord zijn de letters ontzettend groot: met gemak 3,5 centimeter. Het toetsenbord is op het 23 inch-beeldscherm uitgesmeerd waardoor het niet fijn typt. Het heeft voornamelijk voordelen als je je bril niet bij de hand hebt.

De toetsen op het scherm zijn belachelijk groot.

De Philips Smart All-in-One beschikt gelukkig wel over een full-hd-scherm, dat alle kleuren mooi weergeeft. De kleuren zijn helder, realistisch en full-hd-afbeeldingen worden haarscherp weergegeven.

Het scherm beschikt over een full-hd-resolutie en kent een mooie kleurweergave.

De processor die erin zit valt lichtelijk tegen. Zwaardere Android-games - zoals het racespel Asphalt - draaien niet soepel, waardoor gamen met wat hoogwaardigere games niet echt mogelijk is. Dit had nou juist een reden kunnen zijn voor de aanschaf van een Philips Smart All-in-One. De standaard handelingen en de simpele spellen draait hij overigens wel goed en snel.

Overige mogelijkheden die de All-in-One biedt

De Philips Smart All-in-One beschikt over een 1 megapixel camera aan de voorkant die een belabberde beeldkwaliteit heeft. Dit biedt dan ook alleen maar voordelen tijdens het videobellen, want mooie foto's hoef je er niet van te verwachten. Een ander extraatje dat Philips heeft meegegeven is GPS. Niet heel nuttig, aangezien hij te groot is om mee te nemen en overigens ook continu aan het netstroom verbonden moet zijn. Als laatste optie heb je ook nog de mogelijkheid om het scherm aan de muur te monteren. Ook het nut hiervan is mij niet geheel duidelijk.

Je kunt het scherm ook nog aan de muur bevestigen.

Het scherm beschikt over twee speakers die redelijk geluid produceren, zeker in vergelijking met een tablet of smartphone. Voor deze speakers is dan ook zeker meer ruimte waardoor het geluid een stuk minder blikkerig is dan wat je gewend bent van een tablet of smartphone.

Conclusie

Met deze Philips Smart All-in-One heb je feitelijk een tablet met een abnormaal groot scherm in "handen". Dit kan ontzettend leuk uitpakken, maar door onder andere het gebruik van een kale Android is het Philips niet gelukt om een nuttige All-in-One pc op de markt te brengen. De dikke lijst om het scherm heen, en de grote toetsen op het toetsenbord, zorgen er ook voor dat het geen makkelijk apparaat is om te bedienen. Het begin is er, maar er moet nog veel worden aangepakt voordat de All-in-One pc van Philips als een aanrader gezien mag worden.