Mobiel printen vanaf je smartphone doe je zo

Door: dirk-schoofs | 06 december 2016 07:05

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Om iets af te drukken van hun tablet of smartphone synchroniseren veel gebruikers het document met hun computer om van daaruit hun printer aan te spreken. Gek eigenlijk, het is toch makkelijker dat je de documenten rechtstreeks vanaf je mobiel toestel richting printer stuurt. Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van het besturingssysteem van je mobiele device en de computer die je hebt. Voor iedere situatie is er een oplossing.

1 Printer-apps

Met een moderne wifi-printer is het mogelijk om zonder gedoe rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet te printen. Je mobiel toestel is uiteraard in hetzelfde wifi-netwerk als de printer opgenomen. Je hebt de hulp van een app nodig. De fabrikanten van netwerkprinters leveren daarvoor hun eigen print-apps. Deze apps zijn beschikbaar voor iOS en Android: Epson iPrint, Canon Easy-PhotoPrint, HP ePrint, Brother iPrint&Scan, Lexmark Mobile Printing en Samsung Mobile Print. Er zijn printermerken waarvan de apps uitsluitend foto’s en pdf’s verwerken. Lees ook: In 3 stappen zuiniger printen in Windows 10.

Bewerken en beheren

Wanneer je zo’n printer-app downloadt en activeert binnen hetzelfde wifi-netwerk als de printer, zal hij meteen de printer herkennen. De meeste van die apps hebben mogelijkheden om basisbewerkingen uit te voeren op foto’s, zoals uitsnijden en roteren. Bovendien bepaal je in de app de printkwaliteit en het aantal kopieën. Het is wel even wennen aan de gebruiksomgeving. Met HP ePrint moet je bijvoorbeeld eerst aanduiden of je een foto, een webpagina, een e-mail of een clouddocument wil printen. Om iets af te drukken moet je dus steeds langs de gebruiksomgeving van de app.

2 AirPrint

Heb je een iPhone of iPad en werk je met een wifi-printer dan heb je de app van de printerfabrikant niet eens nodig. De meeste wifi-printers kunnen immers met de AirPrint-technologie van Apple overweg. Bovendien moet de app waaruit je wilt afdrukken de AirPrint-technologie ondersteunen. Uiteraard is dat het geval voor alle standaard iOS-apps zoals: Foto’s, Kaarten, Safari en Mail. Gelukkig ondersteunen ook veel apps van andere fabrikanten AirPrint. Om af te drukken tik je op de knop Delen en kies je Druk af. Je selecteert de juiste printer en geeft aan hoeveel exemplaren je op papier wilt.

3 AirPrint op oude printers

Je zet een goedwerkende maar iets oudere printer toch niet bij het schroot omdat hij geen AirPrint ondersteunt? Plaats de tool Printopia op je Mac, op je iPhone of iPad hoef je niets te installeren. Vanaf dan kun je iedere printer gebruiken als AirPrint-toestel. Printopia ontvangt het signaal van het mobiel toestel en stuurt de informatie naar de printer. Omdat de printer is aangesloten op de Mac wordt het bestand onmiddellijk afgedrukt. Je mag de software eerst gratis proberen, daarna kost hij 19,99 dollar.

4 Android plug-in

Printen via een Android-apparaat is eenvoudig. Afhankelijk van het model van je Android-apparaat, is de mogelijkheid om mobiel af te drukken zelfs standaard aanwezig. Indien dit niet zo is, hoef je alleen de printservice-plug-in in de Google Play Store te downloaden. Afhankelijk van het merk installeer je in de Play Store de juiste plug-in zoals Canon Print Service, Lexmark Print Service Plugin of de HP Print Service Plugin. Ga uiteraard voor de installatie na of de plug-in compatibel is met jouw printer. Vervolgens ga je in het Android-besturingssysteem naar Apps / Instellingen / Afdrukken en daar activeer je de net geïnstalleerde plug-in. Hierdoor verschijnt de nieuwe toegevoegde printer op het scherm.

5 Printinstellingen

Via de knop met de drie puntjes kom je bij de opdracht Instellingen waar je de voorkeursinstellingen configureert. Wanneer de plug-in van de printer is geïnstalleerd kun je rechtstreeks vanuit een app afdrukken door rechtsboven op de knop met de drie puntjes te tikken. Via de opdracht Afdrukken kom je dan bij de naam van de printer. Tik op het pijltje om bij de printinstellingen te komen. Bij de opties geef je aan hoeveel exemplaren je wilt hebben van welke pagina’s. Ook het papierformaat, de kwaliteit en de kleurinstelling pas je via deze weg aan.

6 Google Cloudprinter met cloudprinter

Google Cloudprinter werkt met iedere printer. Deze dienst gebruik je om documenten via een beveiligde internetverbinding naar de printer thuis te sturen. Om gebruik te maken van Google Cloudprinter moet je natuurlijk aangemeld zijn met je Google-ID. Het makkelijkst lukt het wanneer je over een zogenaamde cloudprinter beschikt die zelfstandig verbinding maakt met het internet. Staat jouw printer op de lijst, dan klik je bij het model op Instellen. Zo kom je op de pagina om de printer te koppelen aan Google Cloudprinter via een identificatiecode. Gebruik je een cloudprinter dan hoeft je computer niet aan te staan voor een afdruk op afstand.

7 Google Cloudprinter zonder cloudprinter

Heb je geen echte cloudprinter dan moet je een ommetje maken via een recente versie van Google Chrome. Open de browser en klik rechtsboven op de knop met de drie streepje om de Instellingen te openen. Helemaal onderaan klik je op de link Geavanceerde instellingen weergeven. Zo kom je bij de rubriek Google Cloudprinter, waar je de knop Beheren gebruikt. In de rubriek Klassieke printers klik je op Printers toevoegen en na enkele seconden vindt Google Chrome de printers in je systeem. Vink de printers aan die je wil gebruiken voor cloudprinting en klik nog een keer op de knop Printer(s) toevoegen. In deze methode moet de computer waaraan de printer is aangesloten, wel steeds aan staan.

0 Reactie(s) op: Mobiel printen vanaf je smartphone doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.