Waar vind je de productcode van Windows 10?

Door: Chwhynny Overbeeke | 26 januari 2016 09:01

Apps & Software

Voor veel mensen is Windows 10 een upgrade of staat al voorgeïnstalleerd op een nieuw systeem. Maar wat als je een schone installatie van Windows 10 wilt uitvoeren? Dan heb je natuurlijk de productcode nodig. Hier lees je waar je de productcode van Windows 10 kunt vinden.

Voor veel mensen is Windows 10 een upgrade of staat het voorgeïnstalleerd op een nieuwe computer. Activatie gebeurt dan automatisch. Maar wat als je een schone installatie van Windows 10 wilt uitvoeren? Waar kun je de productcode vinden? Lees ook: Zo houd je Windows 10 fris en schoon.

Als je een schone installatie van Windows wilt uitvoeren heb je meestal de productcode van het besturingssysteem nodig, zodat Microsoft kan verifiëren dat het om een legale versie gaat.

Digitale handtekening

Windows 10 kan echter zonder een dergelijke code geactiveerd worden als Microsoft al een digitale handtekening van je computer heeft. Zo'n handtekening wordt aangemaakt en opgeslagen tijdens de activatie van je upgrade. In dat geval kun je een schone installatie uitvoeren zonder productcode omdat Microsoft je computer gewoon herkent.

Maar als de hardware in je computer inmiddels gewijzigd is, of als je een geheel nieuwe pc of laptop hebt, zul je toch een productcode nodig hebben omdat het apparaat dan niet door Microsoft herkend wordt.

Deze code kun je, als Windows 10 met je apparaat is meegeleverd, op de achterzijde of onderkant van je pc of laptop vinden. Als je Windows 10 als digitale download gekocht hebt, zul je een e-mail van Microsoft ontvangen hebben met daarin de productcode. Heb je Windows 10 in de winkel gekocht, dan staat de productcode op een sticker in de doos.

Contact opnemen met Microsoft

Je kunt ook contact opnemen met Microsoft als je apparaat niet geactiveerd kan worden. De ondersteuningsdienst kan na een aantal beveiligingsvragen gesteld te hebben het besturingssysteem voor je activeren als voor hen duidelijk is dat je echt een legaal exemplaar in je bezit hebt.

Gebruik geen software die beweert de productcode te kunnen achterhalen, want dergelijke programma's geven vaak een generieke activatiecode voor Windows 10 waar je niets aan hebt.